Topraklama Yapılacak Müstakil Ev Hakkında

kyahakan

Üye
Katılım
5 Haz 2016
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba,

Yaklaşık 25 yıllık müstakil eve topraklama yaptırmak istiyoruz, sigorta kutumuz toprağa çok yakın bir konumda durmaktadır.

Topraklama konusunda bilgisiz olduğumdan sizden desteğinizi rica ediyorum. Toprağa bakır levha gömüldükten sonrasında sigorta kutusuna kablo ile bağlantı yapılacak şeklinde biliyorum.

Merak ettiğim konu ise şu; evin içindeki prizlerin çoğu eski tip(topraklama mandalı olmayan tip), topraklama için duvarların kırılıp topraklama kablosu geçirilirmesi gerekir mi? Veya nasıl bir yol izlenir?

Şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Duvarı neden kırıyorsun hayırdır? Borunun içindeki 2 kabloyu çıkarıp 3. toprak kablosunu ilave edip tekrar prize göndereceksin. Yer yumuşaksa kazık çakman tavsiye edilir.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/522ee0089-pdf.32736/

Merhaba."Bina içi topraklama" konusu yukarıdaki MEGEP dökümanı pdf'sinin 18-19. sayfalarında çok detaylı olarak anlatılmıştır. Eski bir bina olduğuna göre sıva üstü kablo taşıyan siyah borular varsa toprak iletkeni bu borulardan geçirilebilir, K.K.K.R. ve konulacak yeni otomatlarla bu tesisat yenilenebilir.

Bina topraklama konusu mutlaka yetkili bir elektrikçiye yaptırılmalı ve topraklama yapıldıktan sonra çok hassas toprak ölçüm cihazlarıyla (Mobil Meger Test ölçüm cihazı veya bu özelliğe sahip bir Fluke ile) o anki mevcut topraklama ölçümünü mutlaka yaptırmalısınız.

Zemin çok kuru ve kayalık ise daha nemli toprak noktaları mutlaka seçilmeli ve iyi iletkenlik için gerekirse zemindeki kuru toprak değiştirilmeli veya içerisine iletkenlik artırıcı karışımlar karıştırılmalıdır. Tüm bunlar yetkili bir elektrikçinin yapabileceği konular dahilindedir. Bu yüzden bu işi mutlaka uzmanına (Yetkili bir elektrikçiye) yaptırmalısınız.Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • 522EE0089.pdf
    950.1 KB · Görüntüleme: 35
Son düzenleme:
yardımlarınız için teşekkür ederim, silivri bölgesinde bu konunun uzmanını bulmam gerekecek
 
Merhaba,
Arkadaşım levha kesinlikle kullanma. Mümkünse evinizin 4 tarafına bakır 1,5m kazım çakılması ve bu kazıkların 10mm2 NYAF veya 16mm2 NYAF ile birbirleri ile irtibatlandırılıp sonrasında panonuza ekleyeceğiniz topraklama barasına çıkmalıdır. Bu baradan pano gövdesi ve bütün prizlere 2,5mm2 nyy kablo ile topraklama hattı çektirmeniz gerekmektedir. Hatta imkanlar el veriyorsa smm ve topraklama belgesine sahip bir mühendis arkadaştan yapılan topraklama yeterlimi diye meger ile ölçüm yaptırmanız. Prizlere giden kablolar büyük ihtimal binanın yaşından dolayı rahatlıkla söylüyorum 1,5mm2 lik kablolardır. hazır bu işe girişmiş iken bu kablolarda yenilense sizin için daha iyi olur. Bu iş için ortalama 1500-2500 TL arası bir bedel istenebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst