Topraklama olmayan eve kaçak akım takılması

arkadaşlar konuya vakit ayıran herkese teşekkürler... gereken yapılacaktır saygılarımla...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bahçe aydinlatmalara topraklama çekilmiyor.ama kaçak akım atıyor.olsa iyi olur hangi evin topraklamasi düzgün ki.
 
topraklama tesisatı olmayan yerde kaçak akım rölesi çalışır ama çalıştığına pişman eder adamı
 
Bahçe aydinlatmalara topraklama çekilmiyor.ama kaçak akım atıyor.olsa iyi olur hangi evin topraklamasi düzgün ki.
Toprak hattı olmasa da KAK atabilir..
Nerede ve niçin toprak hattı çekilmiyor?Projede yok mu?
 
Murat Bey çok doğru bir laf etmiş, topraklama her durumda insanı korumuyor öyle değil mi? Hem ben lamba takarken anahtar açık ve faza dokunursam prizdeki toprak hattının bana bir faydası yok, hem bir diğer örnekteki gibi küçük çocuğum eline çivi alıp prize sokarsa ona da faydası yok. Şimdi denirse ki sen anahtar açık lamba takma veya sigortayı kapat, veya evde ortalıkta çivi bulundurma, çocuk korumalı priz tak ve tedbirini al. Tamam bunlar doğru da hayattır bu insanlık halidir, mesela eve mobilya tesisat vs. işi için usta geldi, düşürdüğü çivinin farkına varmadı, biz de görmedik. Çocuk da buldu soktu prize. Veya atıyorum televizyonun kablosu kenardan sıyırılmış kimse farkına varmadı, çocuk da gitti orayı tuttu. Topraklamanın bu durumların hiç birinde bana bir faydası olmadığına göre, topraklama olsa da olmasa da KAR takılmalıdır bence. Evde KAR takılı nasılsa kimseye bişey olmaz diye güvenip de insanların akım altında çıplak kabloları veya çocuklu evde çivileri yerlere serecek hali yok. İnsan tedbir de alsa kazalar görülebilir, tekniğin bu kazalardan insanları korumak için hazır durumda olması gerekir.
 
arkadaşlar biraz uzun sürmedımııı bu konuu 1 2 kısı harıc herkess role topraklama olsun olmasın takılması şart veya gerekıyor dıyor. lütfen yanlıs bıldıgımız şeylerin dogru oldugunu kabul ettırmeye calısmayalım.kolay gelsinn
 
arkadaşlar biraz uzun sürmedımııı bu konuu 1 2 kısı harıc herkess role topraklama olsun olmasın takılması şart veya gerekıyor dıyor. lütfen yanlıs bıldıgımız şeylerin dogru oldugunu kabul ettırmeye calısmayalım.kolay gelsinn

konunun uzun sürmesi güzel bişey bu arada konuya vaktini ayıranların hepsine teşekkür ederim...
 
basit gözüken problemlerin üzerinde durmadığımızda zor problemlerle uğraşmak zorunda kalabiliriz.slm
 
Arkadaşlar karuma topraklaması ve kaçak akım rölesi arasındaki ilişkiyi hepinize izah edeyim;

Topraklama var ise;
Bir insan kaçak olan gerilim altındaki bir yere dokunduğu zaman kaçak akım insan vücudu ve koruma topraklaması hattı arasında paylaşılır. Dokunma anında insan vücudu ve koruma topraklama sistemi paralel hale gelir ve akan kaçak akım iki paralel bağlı devre üzerindeki direnç değerlerine ters orantılı olacak şekilde paylaşılır. Yani direnç değeri çok düşük olan koruma topraklama sisteminden daha fazla akım akaçak, direnç değeri yüksek olan insan vücudu üzerinden daha az akım akaçaktır. Sonuçta nötr hattından akan akım değeri; bu iki devreden akan kaçak akımların toplamı kadar az olacaktır ve eğer bu değer 30 mA' den fazla ise kaçak akım rölesi atacaktır. Buradaki önemli nokta topraklama hattının kaçak akımın büyük çoğunluğunu kendi üzerine almasıdır.

Topraklama yok ise;
Bir insan kaçak olan gerilim altındaki bir yere dokunduğu zaman kaçak akımın tamamı insan vücudu üzerinden akacaktır. Sonuçta nötr hattından akan akım değeri; kaçak akımın tamamının insan vücudu üzerinden aktığı akım değeri kadar az olacaktır ve eğer bu değer 30 mA' den fazla ise kaçak akım rölesi yine atacaktır. Buradaki önemli nokta kaçak akımın tamamının insan vücudu üzerinden akmasıdır.

Umarım koruma topraklaması olan sistemdeki kaçak akım röle bağlatısı ile koruma topraklamasız olan sitemdeki kaçak akım rölesi bağlantısı arasındaki farkı anlamışsınızdır.

Konu başlığına gelince; koruma topraklamasız sistemdede kaçak akım rölesi çalışır, koruma yapar ama kaçak akım rölesinin insan sağlığı için olan koruma etkisi koruma topraklaması olan sisteme göre daha azdır. Bu bağlamda koruma topraklaması ve kaçak akım koruma rölesi birbirlerini tamamlayarak çalışırlar.

Umarım kafanızda soru işareti kalmamıştır....

Ben açıklamıştım zaten koruma topraklaması ile KAK rölesi arasındaki ilişkiyi niye bu kadar uzun sürdü ki bu konu... Demek ki çoğunuz anlamamışsınız anlatımımı...

Ayrıca yukarıdaki yazımda gövde topraklaması olan olan yerlere temas halinde topraklamanın KAK rölesi ile beraber nasıl çalışacağını izah etmiştim.

Elbruz bey ise prizindeki topraklamanın KAK rölesine ne faydası var demiş. Doğrudur faydası yoktur; eğer prizin faz deliğine civiyi sokar isek doğrudan faz ile toprak arasına seri bağlanmış oluruz. Koruma topraklaması ise vücudumuzun oluşturduğu devreye paralel bağlanamaz, akım paylaşılmaz ve kaçak akımın tamamı vücudumuzdan akar. KAK rölesi var ise atar ve bizi ölümden kurtarır KAK rölesi yok ise B 16A otomatın insafına kalırız.

Arabaya bindiğine nasıl kemerini bağlıyor isen kaçak akım koruma rölesinide kesinlikle bağlayacaksın, bağlatacaksın...

Saygılar...
 
Konuyu hortlatacağım ama sormasak öğrenemeyi
gattuso adlı arkadaş ''topraklama tesisatı olmayan yerde kaçak akım rölesi çalışır ama çalıştığına pişman eder adamı'' demiş...Bu durumda topraklaması olmayan bir tesisata k.ak.r takıldığı zaman dakka başı gidip sigortayı kaldırmakla uğraşacağız? Verem eder adamı
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,943
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst