Topraklama megeri FLUKE vs KYORITSU

bilgim olmadığından soruyorum.
topraklama ölçümünde tam olarak ne ölçülür?
topraklama yapmadan uygun yer bulmak için mi ölçüm yapılıyor? yoksa yapılan topraklamanın uygunluğu mu?
uygunluk sınırı koşulu ne?

kaynak göstermeden burada basitçene anlatabilirmisiniz.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bilgim olmadığından soruyorum.
topraklama ölçümünde tam olarak ne ölçülür?
topraklama yapmadan uygun yer bulmak için mi ölçüm yapılıyor? yoksa yapılan topraklamanın uygunluğu mu?
uygunluk sınırı koşulu ne?

kaynak göstermeden burada basitçene anlatabilirmisiniz.
Oncelikle toprak olcumu ile topraklama gecis direnci olcumu olarak iki farkli olcum var.
 
Topraklama olcumu olarak kisaltilan da topraklama gecis direnci olcumudur.
Burada ne topragin direncini ne de kablolarin, tesisatin, panonun makinenin direnci olculur. Olculen yalnizca topraklama kaziginile toprak arasinda olusan akimin kaziktan topraga gecisinin direncidir. Bu sebepten ötürü ismi topraklama gecis direncidir ama kisaltilarak topraklama direnci diye tabir edilir. Bu direncin yaninda diger kablo ivir zivir dirençleri ihmal edilecek kadar kucuktur, sonucu etkilemez
 
Uygunlugu da insana tehlike olusturmaya baslayacak sinir olan 50 voltun makineyi besleyen sigortanin nominal acma akimina bolunmesi ile bulunur. Nominal acma akimi sigortanin uzerinde yazan degerin sigortanin tipine gore belirlenmis olan deger ile carpimidir. Bu deger otomatlarda bekleme yapmaksizin acma yaptigi akimdir. Nh bicakli tms vs lerde 10 kabul ediliyor ama bunun neye göre oldugunu bende bilmiyorum. Bilen varsa aciklayabilir mi.

Ayrica 2ohm 4ohm 5ohm 10ohm gibi degerler sehir efsanesidir. Bende olcumlere ilk basladigimda intermetten arastirinca bu degerleri dogru sanmistim. Sonra arastirdikca yalan haber oldugunu gordum.

Tabi kaynak istemediginiz icin bu yazdiklarimin elektrik ic tesisleri yonetmeliginde yazdigini soylemiyorum. Hangi madde hatirlamiyorum ama muayene ile ilgili kisimda sanirim
 
Bir soru daha sormussunuz onu atlamisim. Topraklama yapmadan uygun yer bulmak icin mi demissiniz. Bunun ocin ancak toprak olcumu yapilabilir. Topraklama gecis direnci olcumu topraklama yapmadan olculemez zaten. Var olan topraklamanin insan hayati icin koruma saglayip saglayamayacagini anlamak amaciyla yapilir topraklama gecis direnci olcumu
 
teşekkür ederim cevaplar için.
bunlar harici ölçülen birşey varmıdır? geçiş direnci ve topragın direnci haric? veya ölçümlenmesi gereken başka birşey?
 
Son düzenleme:
teşekkür ederim cevaplar için.
bunlar harici ölçülen birşey varmıdır? geçiş direnci ve topragın direnci haric? veya ölçümlenmesi gereken başka birşey?
Tt sistemde yukte topraklama oldugundan yukarida dedigim islem yapilir topraklama gecis direnci olculur.
Tn sistemde yukte topraklama yoktur. Toprak kablosu trafo yildiz noktasindan gelir. Bu sebeple olculecek bir topraklama yoktur. Burada koruma gorevini yildiz noktasindan cekilen pe iletkeni saglar. Pe iletkeni ila yapilan korumanin insan sagligi acisindan guvenli olup olmadigina karar vermek icin de cevrim empedansi olculur ve hesaplama da ayni islemler yapilir. Yalniz 50v yerine 231v kullaniliyor hesaplarda.
It sistemin hesabini bilmiyorum.
 
Yukarida yazdiklarimda herhangi bir eksik ya da yanlis varsa buyuklerimiz duzeltsinler ki hem ben dogrusunu ohrenmis olayim hem de okuyanlar yanlis bilgi kazimasin hafizasina
 
Tn sistemde yukte topraklama yoktur. Toprak kablosu trafo yildiz noktasindan gelir. Bu sebeple olculecek bir topraklama yoktur. Burada koruma gorevini yildiz noktasindan cekilen pe iletkeni saglar. Pe iletkeni ila yapilan korumanin insan sagligi acisindan guvenli olup olmadigina karar vermek icin de cevrim empedansi olculur ve hesaplama da ayni islemler yapilir.

pe iletkeni (yıldız noktası) toprak hattına bağlanmıyor mu sonuçda?

çevrim empedansından kast ettiğiniz ne oluyor? (yıldızın fazından çıkıp nötürüne(yıldız noktasına) dönene kadar olan empedans mı oluyor ?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,903
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst