Topraklama hattı kesit tayini

coolpeuge

Üye
Katılım
4 Ocak 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
Herkese merhaba;
Normalde topraklama hattının kesiti nötr iletkeninin 1 kesit küçüğüne denk gelen kesitte seçilir. ÖRn: 3x25/16+10 mm2 , 3x95/50+35 mm2 gibi. Benim sorumsa şu; bazı yerlerde rastlıyorum, bir zayıf akım panosuna 3x2,5mm2 kablo ile elektrik verilmiş ancak panonun gövde topraklaması 16mm2lik bir kablo ile yapılmış? Bu tamamen yanlış bilinen bir uygulamamı dır, yoksa toprak hattı belli ir kesitten düşük kullanılamaz mı? Benim mantığıma göre 3x2,5 mm2 lik bir kablo zaten faz-nötr ve toprak iletkeninden oluşmaktadır. Kablo içindeki sarı-yeşil kablo tpraklama için yeterlidir. Zayıf akım panosu adıdan da anlaşılacağı gibi 200-300W mertebelerinde elektrik harcadığına göre böylesine kalın birkabloya neden ihtiyaç duyulmuştur?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
öncelikle toprak kesitinin nötr hattından 1 kesit küçüğü olacak diye bir kural yoktur. faz kesiti 16mm2 ye kadar hatlarda toprak kesiti faz kesiti ile aynı olmak zorundadır. faz kesiti 16 ile 35mm2 arasında ise (35mm2 dahil) toprak kesiti 16mm2 olmalıdır. faz kesiti 35mm2 den büyükse toprak kesiti faz kesitin yarısı olmak zorundadır.

gelelim sizin sorunuza panolar gerilim altında bulunabilecek kapılar,pencerelerin yönetmelik gereği topraklanması istenir. pano kapılar pencerelerin statik Elektriklenme altında bulunabilecek metal parçaların topraklanması için en küçük kesitin 6mm2 olması istenir.
 
Cevabınız için öncelikle teşekkür ederim. Ancak cevabınız ile ilgili anlayamadığım bir husus var. Neden min. 6 mm2 toprak hattı kullanmalıyım. Bu yönetmelikle sabitlenmiş midir. Bir çok kuvvet panosunun besleme kablosu 4x4mm2 kullanıldığından toprak hatlarını da 4 mm2 kullanmış idik. Dolayısı ile hata mı yapmış olduk, 6 mm2 mi kullanmalıydık? Biraz daha açarsanız sevinirim.
 
Zayıf akım(telefon santralleri) pano topraklamaları ayrı olarak yapılır.İleride panoya bağlı olan yüklerin artmasında topraklama hattının talebi karşılanması istenmiş olabilir.
 
Bahsettiğim zayıf akım panosu bir data kabineti. Belki yardımcı olur?
 
Özellikle hastane,okul,işyeri vb binaların zayıf akım topraklamalarının ayrı olur.Tesisatı yapan firmanın tercihine göre dağıtım panosu kullanılır veya birbirine geçişlerde ek yapılır.Data kabini ilk bağlantının yapıldığı ve sonra ki diğer panolara bu kabinden dağılıyor olabilir
 
Son düzenleme:
topraklama elektroduna çekilecek kablonun kesiti akım taşıma kapasitesi ile ilgiliysede ,mekanik dayanıklılık da önemlidir.kolay gelsin
 
Sorduğum soru gayet açıktı, ancak henüz cevap alabilmiş değilim. Lütfen konuyla alakası olmayan cevağlar yazmayalım. Sorumu çok basit bir dille tekrar soruyorum. 200-300 W harcayan bir elektrik panosu 3X2,5 mm2 NYM ile beslenmektedir. Bu pano gövdesini topraklamak için ayrıyetten 4lük veya 6 lık kablo çekmek lazım mı?. Yoksa 3X2,5 in sarı yeşili yeterli mi. Eğer 4'lük veya 6lık kablo kullanmak gerekiyorsa bunun bir standardı varmı? neye göre bu seçimi yapıyoruz. Kalın kesitli kablolarda faz kesidinin yarısı kadar ama düşük güçlerdeki panoları ne yapacağız?
 
Yanlis yapilmis. 16 mm2 topraklama kesiti icin cok fazla zayif akim panosu icin. genelde 4 mm2 kullanilir.
 
Data ve komünikasyon sistemleri topraklamasında uluslararası norm olan EIA/TIA 568 kullanılmaldır. Bu standartta kabinetler arasında 16mm2 toprak hattı tesisi istenir. Yapılan tasarım ve imalat doğrudur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,597
Kullanıcılar
449,928
Son üye
welat karzan

Yeni konular

Geri
Üst