Topraklama hak.

Katılım
21 Tem 2015
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
38
Merhabalar.

Evimin topraklama hattının düzgün olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Önce nötr toprak arasını ac kademe ile ölçün. 2v civarında olması lazım. Sonra faz toprak ölçümü yapın. Bu da 220 - 300 volt ac arası olmasi gerek...
 
Önemli değil. ..
Zaten bu siteye bilgi paylaşmak için varız ;)
 
önemli olan torpoak olması değil. torpak-notr arasının sıfır olmamasıdır.
çünkü böyle bir durumda biri fişi ters tyakar ya da bazı nedenden ötürü toprakda akım oluşr. yangına neden bile olabilir, bazı makinelerde soruna neden olabilir,
akım fazdan toprağa doğru değil, fazdan nötre doğru olmalıdır. eğer akım toprak üzerinden notre ulaşırsa toprak üzerindeki direnç nedeni ile makinenin çektiğinden fzlasını harcar. bu da faturanızı kabartır.
 
2 v derken?
mevzu voltajlar değil mevzu topraklamanın aslına uygun olmasıdır. tabi ki topraktan da elektrik geçmeli. ama yük toprak üzerinden akmamalıdır.
şöye düşün. bir trafonun geri besleme bacağı var. burdan akım akıyor deilk mi? ama sen geri beslemeden güç çekebilir misin? çekemezsin. çekersen sargılar yanacaktır.
işte topraklama da bunun gibi üzerinden güç akkması değil, malzemelerin korunması için kullanılan bir yöntemdir.
 
Nötrtoprak.jpg


Neticede dairenizde ölçtüğünüz nötr-toprak geriliminde de topraklamanızın direnci söz konusu yani gerçek toprak referansı gerçek toprak potansiyeli yok.

Uzun lafın kısası Fizikte bir büyüklüğü ölçebilmeniz ve başka bir büyüklükle mukayese edebilmeniz için sabit bir referansınız(Gerçek toprak potansiyeli) olması gerekir. Nötr-toprak veya Nötr-Gerçek toprak potansiyeli değişkendir dengesiz yüklenmeye göre nötr iletken direncine göre değişir, topraklama direncinizde değişiktir (bir çok nedenle) iki değişkenin olduğu sabit referansın olmadığı bir sistemde ölçüm sağlıklı netice vermez.
Not: Prizden ölçüm yapan elektronik devreli cihazların ölçüm mantığı hakkında bir fikrim yok.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst