Toprak hattında elektrik var, kaçak akım sigortası atıyor sürekli

tatara

Üye
Katılım
20 May 2009
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
42
selam,
bugün haftalardır sorunsuz çalışan kaçak akım koruma rölem attı . kontol kalemi ile kontol ettim ve gördüm ki evin toprak hattında güçlü bir elektrik var. kaçak akım koruma açar açmaz kapanıyor.bütün fişleri söktüm ama sorun devam ediyor. durup dururken oldu bu,ne yapmalıyım ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
avometre ile baktım notr ile faz birmiş evimde. ama bu hafatlardır böylemiydi yoksa yeni mi oldu hiçbir bilgim yok.
acaba notr le faz bir olsaydı ,kaçak akım koruma rölesi haftalardır sorunsuz çalışır mıydı ?
 
Fazdan çıkan akım nötr den geri dönmediği zaman kaçak var demektir kaçak akım koruma rölesi de atar.
'Nötr ile faz bir' demekle neyi kasteddiğinizi tam anlayamadım. Kontrol kalemini faza da nötr de dokundurduğunuzda, kontrol kaleminin lambasının yandığını anlıyorum.
Bu nerede oluyor? tüm prizlerdemi? eğer öyleyse nötr hattınızın bağlantısı kopmuş olabilir kontrol edin derim.
Galiba yeni bir bina çünkü haftalardır sorun yok demişsiniz.
Yeni bir bina ise son günlerde yapılan bir tadilat oldumu?
Duvarlara civi filan çaktınızmı?
Ehliyetsiz birisi topraklı prizlerde sıfırlama yapmış olabillirmi?
Son günlerde prize sonradan bir alıcı bağladınızmı?
Daha ayrıntılı yazarsanız yardımcı oluruz
 
yanlış yazmışım arkadaşlar tabi olmaz öyle şey.notr ile toprak bir olsaydı diyecektim.

bina yeni değil,sadece kaçak akım koruma rölesini yeni taktım ve denemeler yapıyordum 1 kaç haftadır ve herhangi b ir sorun yoktu.

ama assıl konu şu,sigortaları kapatıp ölçü aleti ile tek tek kontol ettim.farkettim ki bir olan notr ile toprak hattı değil,faz ile toprak hattı bir . prizlerin toprak kısmında kontol kalemi ile dokununca kuvvetli ışık yanıyor. ölçü aleti de faz ile toprak hattında kısa devre oldupunu gösteriyor.zaten notr e kontol kalemini tutunca ışık yanmıyor. ışık sadece faz ve de toprak ucunda yanıyor. böyle birşeyi hiç duymamıştım,toprak hattında neden faz olur ?
 
Son düzenleme:
Tesisattaki tüm prizlerde aynı sorun varsa ;
Toprağa bağlantı yapılan kazıktan veya levhadan irtibat kopmuştur.
Eğer sorun birkaç prizde ise topraklama kablosu tesisatın bir noktasında devresini tamamlamıyor olabilir.
Normal şartlarda hiç bir şekilde toprak ucunda faz olmayacağından yukarıdaki durumların oluşmasının muhtemel sebebi bir yerde (prizlerin içinde , ...) Toprak ile Faz arasında kısa devre vardır.Veya prizlerden birisine bağlı olan arızalı bir cihaz buna sebep oluyordur (Cihazdan Toprağa kaçak durumu)...
...
Tüm cihazlarınızı prizden çekin , yukarıdaki durumları kontrol edin..
 
bir üniversite kampüsünün kafeteryasında(kantininde) denetlenme yapılmış ve sonucunda tesisatın elden geçirilerek monofazeyle beslenen kantinin güç daılımı açısından trıfazeyle beslenmesi birde her pirizlrinde ayrı sigortası olsun demişler
tesisatı yaptık eski sayacı sökmek (enerjizini kesmek) vede yeni yapılan tesisata gerilimi vermek için panoyu açtığımda baktımki eski yapılan bağlantıda nötür diye bağladıkları bara topraklama barası ve uzun zamandırda bu şekil çalışmış burası kim nasıl bağlıyor hiçmi ayırt edemiyor baraların hangisi neye bağlı olduğunu bu yanlışlık tüketimi arttırabilir cyazlar zarar görebilir en önemlisi insan hayatını kaybedebilir ALLAH korusun bu yüzden lütfen dikkat diyorum
 
Eve gelen topraklama hattı prizlerdeki toprak hattına gelmesi gerekir.Rengide sarı yeşil olmalıdır.Mavi kablo nötr faz ise başka bir renk olmalıdır.Aksi takdirde buvatlarda karışabilr.Evinizdede mutlaka surete bu karışılklık var ve faz hattı prizin gövdesine geliyor.Bu ne demek eğer kaçak akım şalteri olmasa cihazın gövdesine faz gelirki , aman Allahım dokuna anında çarpılır.KAK yani kaçak akım korumaşalteri takılırken kablolar yer değişmiş olabir.Aman dikkat derim.
 
Sn arkadasım kontrol kalemi ile yaptıgın olcum cok saglıklı degildir bunu denerken su borusu kalarifer borusu gibi bi techizattan sase alırsan olcum degisebilir , ayrıca hattın bir kısmında dahi elektrik varken olcu aleti ile kısa devri testi yapman dogru degil kendine yada en azından alete zarar verebilirsin oncelikle calısan bı yerlerden patansiyel olcumlerını al gırıs salterin kapalıyken gırısteki faz toprak faz notr aralarının potansiyellerini olc ve bunları karsılastır . Toprak hattında bir potansiyel olsa dahi bu kacak akımınızın atması ıcın yeterli bir neden degildir. KAR ları su sekilde dusunebilirsin fazdan cıkan akım notrden donmezse atar yada fazlası donerse.
Tum gırıs harıcındekı tum sıgortalar kapalı ıken ve KAR olmayan hatların notr hatlarını ayır atan KAR nı ac eger atmıyorsa baska bi notrle yada fazla bu hattın cakısıyor demektır ve bu kısa devre olan noktayı bulman gerekecektir (not prizlere takılı olan tum aletlerin baglantılarını kes calısmasa dahi) Eger yinede KAR atıyorsa kardan cıkan faz notr hattında kısa devre var demektir .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst