TOPRAK DİRENÇ ÖLÇÜM RAPORU

mduyar58

Üye
Katılım
31 Ara 2015
Mesajlar
24
Puanları
1
Merhaba ;

Tesisin toprak direnç ölçümleri uygun çıkmadı. Önceki senelerde uygun çıkmış tesiste değişen hiçbir şey yok. Sınır değeri kaç acaba? ve tesiste genelde 380 motorlar var kumanda merkezinden dört çarpı ( 3 faz 1 toprak )kablo çekilmiş, yeni yönetmeliklerde dışarıdan ayrıca mı çekilmesi gerekiyor toprak kablosunun bütün motorlara?

Bizim İSG uzmanı bütün makinelerin topraklaması ölçülsün demiş, Bizde kumanda merkezinden Motorlar çalıştırılıyor makine felan yok :) 200 tane motor için rapormu yaptırılacak.

Ölçüm yöntemi:WENNER yöntemi havadurumu :Açık Toprak durumu:Nemli

Ölçülen değerler
Trafo koruma: 6,8
Paratoner1: 8.2
Paratoner2: 2,1
Kumanda odası1: 3,4
Kumanda odası2: 4,2
Kumanda odası3: 4,2
LNG gaz tank : 7,2

Değeri yüksek olanlar için topraklama kazıgı yada plaka nasıl çözüm yapmalıyım?
ve kaçlık kablo kullanmalıyım ?

İLĞİLENİSENİZ ÇOK MEMNUN OLURUM
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Evet bütün motorların ayrı ayrı topraklamalarının ölçülmesi gerekli ama bunu tek bir tabloda mı ister yoksa her motor için ayrı ayrı topraklama raporumu ister İSG mühendislerinizle konuşun. Eğer daha önce sisteminiz düzgün ise bağlantı yerlerinde falan sıkıntı olmuş olabilir kontrol etmek gerekir. Değeri yüksek olanlar için mevcut topraklamalara ilave yeni kazıklar çakabilirsiniz.

Maalesef İSG ile ilgili Türkiye de uygulamada hatalar var. Evet asıl olan iş güvenliği olmasına rağmen (avrupa ülkelerinden birinde çalışmış olarak gözlemlerimle Türkiye de bu iş gerçekten çok yanlış anlaşılmakta) örneğin (daha önceki konularda da) vardı çevre mühendisi birinin elektrik ile ilgili iş güvenliği denetlemesi yapması gibi.
 
Her motor için ayrı ayrı ölçüm yapılacak ise uzun iş. Bu rapor sonuçlarında sınır değer ney acaba? paratoner için farklı , idari bina için farklımı ?

Ben sordum trafo bakımı üstlenici firmaya kesin net rakamlar yok değişiklik gösteriyor dedi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst