TN TTsitemde K.A.R

Katılım
29 Ara 2008
Mesajlar
46
Puanları
1
Herkese merhabalar forumda baktım ama anlamak istediğim noktayı bulamadım o yüzden konu açtım.
Şimdi bizim şebekemiz TN sistem işletme topraklaması ve nötr aynı kaçak akım rölesi kullanabilmemiz için sistemin TT olması gerekmiş neden kullanamayız açıklayabilecek varsa memnun olurum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Kaçak Akım Rölesi çalışma mantığında Nötr ile Toprak temas ettiğinde devreyi açar diye biliyorum.
Dolayısıyla Nötr ile Topraklaması birleştirilmiş sistemde K.A.R. kullanılmaz...
 
Kaçak Akım koruma rölesi çalışma prensibi (Schneider kataloğundan alınmıştır):
Akım taşıyan iletkenler bir toroidal yapı içerisinde gerçirilerek faz ile nötr iletkenleri arasındaki denge ölçülür. Tek fazlı dağıtımda faz ile nötr arasında aritmetik toplam, faz sayısı birden fazla olduğu dağıtımda ise vektörel toplam alınır. Normal hallerde bu toplam sıfıra eşittir, yani toroide giren ve çıkan akımlar eşittir. Bu sebepten dolayı toroid üzerinde bir manyetik akı oluşmaz ve e.m.k (elektro motor kuvveti) sıfırdır.
Herhangi bir toprak kaçağı oluştuğu anda Ifaz ≠ Inötr eşitsizliği oluşur ve böylece toroid üzerindeki denge bozulur. Oluşan “fark akımı” nedeniyle bir e.m.k endüklenir. Bu sayede toroid üzerinde bir akı oluşur, bu akı da algılama sargısı üzerinde akıma dönüşür ve ölçme tarafındaki mıknatısı açacak manyetik güce ulaştığında kaçak akım koruma rölesinin kontakları açılmış olur, devrenin enerjisi kesilir.

Yani TN-C ve TN-C-S şebekelerinde nötr ve koruma fonksiyonları tek bir iletkende birleştirildiği için dediğiniz doğrudur. TT ve TN-S sisteminde ise koruma ve nötr iletkenleri şebekenin tamamı boyunca ayrı ayrı çekilir. Bu yüzden K.A.K.R kullanılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,618
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst