TN sistem için Topraklama Sınır Değer Hesaplama

takcay78

Üye
Katılım
5 Ağu 2014
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
41
Konum
İstanbul
Yönetmeliğe baktım ancak sonuca varamadım. TT sistem için Tabloda misal 16C tip sigorta için RA sınırı 0,31 demiş. (50/160 hesaplama sonucu)
TN sistem için bakıyorum RA sınır değer yazmamış.

Ben şimdi ölçüm yaptım Sistem TN prizin bağlı olduğu sigorta 16C... Buna göre 50/160 mı deriz ? (Öyle ise TT sistemle Sınır değerler aynı oluyor) Yoksa TN sistemde başka bir durum mu var ? Rapora Sınır değer için ne yazacağım ? Bilgisi olan var mıdır?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Zs çevrim empedansı demek oluyor.Eğer ölçeceğiniz noktaya veya panoya referans toprak çok uzak ise çevrim empedansı ölçebilirsiniz.
 
Peki TT sistem içinde aynı durum geçerli midir ?

Birde çevrim empedansı herhangi bir prizden ölçüm aldığımızda diğer tüm prizlerden de yaklaşık aynı değeri verir demek olmuyor muydu ?
 
TT içinde çevrim empedansı ölçebilirsin. Prizden prize göre kablo kesitlerine bağlı olarak değerler değişiklik gösterebilir.
 
Özetle anladığım,Sınır değer hesaplama sonucu TN sistem için TT ye göre yüksek çıkıyor.
TT sistemde ise daha düşük çıkıyor.Bundan dolayıda KAR kullanılması gereklidir deniliyor...
 
Özetle anladığım,Sınır değer hesaplama sonucu TN sistem için TT ye göre yüksek çıkıyor.
TT sistemde ise daha düşük çıkıyor.Bundan dolayıda KAR kullanılması gereklidir deniliyor...
Sebebi sadece budur diyemeyiz bence daha majör bir sebebi var ve bende bunu araştırıyorum.Kaçak Akım neden tt sistemde kullanılıyor da tn sistem için tavsiye edilmiyor ne gibi bir risk teşkil ediyor?
 
Topraklama ölçümü yaptığımızda ölçüm cihazında gördüğümüz değerden kullandığımız kablonun direncini eksiltecek miyiz? Eğer öyle ise bu hesabı nasıl yapacağız? Topraklama ölçümü yapmak istiyorum fakat bulduğum değerleri rapora ne şekilde işleyeceğimi bilemiyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
 
TN sistem için
C16 tipi sigorta kullanılsın. Is=16 (anma akımı). Ia=16x10=160(açma akımı). Zks=V/Ia= 230/160=1,44(sınır topraklama çevrim empedansı)
sonuç: Zk (ölçülen ) < Zks.


TT sistem için
C16 tipi sigorta kullanılsın. Is=16 (anma akımı). Ia=16x10=160(açma akımı). Rks=V/Ia= 50/160=0,31(sınır topraklama direnci)
sonuç: Rk (ölçülen ) < Rks.


Önceden tamamen bu sebepten TT sistemlerde KAR zorunlu denmiş. Ancak artık sisteme bakılmaksızın ana panolarda da tali panolarda da KAR İSTİYORUZ.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst