TN-CS den TT Topraklamaya dönüş Problemi

Katılım
23 Ara 2008
Mesajlar
283
Puanları
1
Yaş
34
Merhabalar.İşletmenin birinde önceki topraklama sistemi TT imiş.Topraklama ölçümünde istenilen değerleri yakalınamadığından dolayı sistem TN-CS ye döndürülmüş böylece sınır değerlerine inilmiş.TN-CS de herhangi bir sorun yok ama sistemde birçok elektronik kart mevcut. Bundan dolayı topraklama sistemindeki kaçak akımların elektronik kartlara zarar verme ihtimaline karşılık tekrar TT sistemine dönüş yapmak isteniyor.Sistemi TT ye döndürdük..Lakin topraklama değerleri hesaplanan sınır değerlerinin üzerinde.. Tecrubeli ustaların ve büyüklerin yorumlarını bekliyorum..TT de istenilen sınır değerlerine nasıl ulaşabiliriz.Bu sorunu nasıl çözeriz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama direncinin düşürülmesinin en sağlıklı yolu eş potansiyel bara, ağ şeklinde topraklama ve çok noktadan elektrodla topraklamadır. Çıplak bakır yada galvaniz şerit yapı çevreside ring şeklinde gömülür belirli noktalardan(en az 4 nokta olup yapı büyüklüğüne göre değişir) som bakır ve ya galvaniz köşebent elektrodlarla topraklanır en az 4 noktaya test menholü koyup periyodik ölçümleri buradan yapmakta fayda vardır. Zemin topraklama için uygun değilse deniz kumu, kömür tozu, kaya tuzu veya kimyasal desteği yapılabilir.
 
Topraklama direncinin düşürülmesinin en sağlıklı yolu eş potansiyel bara, ağ şeklinde topraklama ve çok noktadan elektrodla topraklamadır. Çıplak bakır yada galvaniz şerit yapı çevreside ring şeklinde gömülür belirli noktalardan(en az 4 nokta olup yapı büyüklüğüne göre değişir) som bakır ve ya galvaniz köşebent elektrodlarla topraklanır en az 4 noktaya test menholü koyup periyodik ölçümleri buradan yapmakta fayda vardır. Zemin topraklama için uygun değilse deniz kumu, kömür tozu, kaya tuzu veya kimyasal desteği yapılabilir.
Bunları yapma imkanımız yok.Tesis çok önceden kurulmuş.Herhangi bir projesi de yok.Yani kaç tane kazık çakılmış nerelere çakılmış bilmiyoruz.Sistemdeki makinaların çoğuda ithal olduğundan adamlar 3 faz ve toprak bağlamışlar.Makinalar nötr kullanmıyor bunu yerine pano içlerinde izole trafo kullnarak nötr elde ediyorlar.Sistem bu oluncada kaçak akım roleside kullanamıyoruz.Bu durumda neler yapılabilir
 
IT-S sistem hakkında bir tecrübem olmadı ancak topraklamanızın iyi olması için dediklerimi yapmanız şart. Ring şeklinde yapamasanızda ahtapot şeklinde farklı noktalardan çıkış yapıp eş potansiyel barada birleştirmeniz gerekir.
 
Bu ve buna benzer durumlarda sistemin TT olduğu senaryoyu ele alırsak TN modele dönebilmek için Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Dördüncü Bölüm Madde 11 'de belirtilen Çizelge-13'teki gerekli şartlar taşınıyorsa Sistem gönül rahatlığı ile TN modele çevirilir.
TN-C-S model kaçak akımları çalışmasına engel değildir. İzolasyon trafosu sorunuza gelince TN-C-S modelde çevrim empedansı ölçülür o hat için ayrı şekilde sınır değer hesaplanır empedans sınır değerin altında olduğu takdirde kaçak akım koruma rölesi takmadan devam edilir.
Eğer sınır değer yüksek çıkıyorsa hattın başında bulunan T.M.Ş'nin nominal akım kademesi ve ani açma ayar sahasıyla oynanarak sınır değer uygun değere çekilir. Kaçak akım rölesi takmamak için uygun şartlar elde edilmeye çalışılır.
 
Arkadaşlar,

Aşağıda topraklama yönetmeliğinden bir madde var.TT sistemlerde artık akım rölesi kullanmak zorunlu mu.Aşağıda bu konu ile alakalı uygulanabilir yazıyor.Herkez TT de kaçak akım zorunlu diyor.Bu yönetmelik hakkında yorumlarınızı bekliyorum.


iv) TT sistemlerinde, aşağıdaki düzenlerin kullanılması kabul edilir:
-Artık akım koruma düzenleri,
-Aşırı akım koruma düzenleri.
Not 1: Aşırı akım koruma düzenleri, sadece RA‘nın çok düşük değerlerinin varlığında TT sistemlerinde dolaylı temasa karşı
koruma için uygulanabilir.
Not 2: Arıza gerilimi ile çalışan koruma düzenlerinin kullanılması, yukarıda belirtilen koruma düzenleri kullanılmadığında
özel uygulamaları dışarıda bırakmaz.
 
Asiri akim koruma anahtari dolayli dokunmaya karsi koruma amacli kullanilabilir, burda her asiri akim koruma anahtari icin cevrim empedansi olcup ani acma ve anma akimi ayarlari yapilir ise uygulanabilir denmek isteniyor bunu evlerimizde yapmak ve denetlemek mumkun olmadigi icin dagitim sirketleri tt de mecburi derler ve isterler dogrusuda budur zaten cunku evlerde bu olcumleri kimse para verip yaptirmaz hadi yaptirdi tum otomatlar b tipi ani acma ayari yapmak mumkun deil otomat degistirmek gerekir vs. Sonuc tt modelde kacak akim zorunludur deriz kimseyi detaya bogmayiz.
Sanayi kuruluslarinda olay farkli bahsettigim olcumler yapilip asiri akim duzenekleri dolayli temasa karsi koruma icin kullanilabilir yonetmelik boyle diyor.
 
Benim anlatmak istediğim gerek TN sistemlerde gerekse TT sistemlerde yönetmelikte artık akım kullanmak zorunludur diye bir ifade yer almıyor .Bu durumda neden herkes özellikle TT sistemlerde artık akım kullanmak yönetmelikçe zorunludur dediği.
 
Soyle yapalim dalton bey dagitim sebekesi icin zorunludur.Sebebi diger koruma yolunu uygulamak mumkun olmadigi icin.
Sanayi icin konusuyorsak durum farkli tabiki , asiri akim koruma duzenleri ile de koruma yapilabilir
(Soylediklerim TT model icin gecerlidir)
 
Ben sanayi için konuşuyorum.Fabrikalarda durum nasıl oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,548
Kullanıcılar
449,913
Son üye
Sadullahfahri

Yeni konular

Geri
Üst