Tesisteki ayiricinin surekli izalator patlatmasi

15748ade18c83f49d085271579d5b62fa405.jpg
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Resme göre enerji üretim tarafı yani enerjinin geldiği kablo kırmızı xlpe kablo tarafı, çünkü sigortalar ayırıcı kontak altında kalıyor, eğer tersiyse sigorta değiştirmek için dağıtım şirketinden hattı kapattirmak gerekir ki saçma bir durum olur sanki.
 
Öyle olsun bakalım , bu konuların uzmanı @sami inci üstaddır zaten , bana görsel olarak saçma geldiği için söyledim , olması gereken ne ise üstad şimdi öğretir engin bilgisiyle bize :) Belki kuvvetli akım tesisleri yönetmeliğinde bir madde vardır bu hususla ilgili.


Kablolu çıkıp,hava hattı ile devam başka
türlü olmazki.Normal uygulama.
 
Bu mevzu ile ilgili şu yazı güzel ve faydalı :
Örneğin, porselen izolatörlü bir YG veya ÇYG kesicinin işletme esnasında oluşan yüksek basınç sonucu patlaması çevreye 20 kg’lık porselen parçalarını 25 metre mesafeye savurması, can kaybı tehlikesi ve milyonlarca tüketicinin elektriksiz kalmasına sebep olabilmektedir.
http://www.dektmk.org.tr/upresimler/enerjikongresi12/23-HuseyinArabul.pdf
 
Kuşların, direklerin konsollarına konarak mesnet izolatörleri civarında faz teli ile toprak arasında kalması sırasında enerji nakil hattı, faz-toprak arızasına yol açmaktadır. Bu esnada kuşun ölerek yere düşmesi veya oradan uçarak uzaklaşması nedeniyle arıza kendiliğinden temizlenir ve hat tekrar servise sokulur. Ancak ölen kuş, konsoldan aşağı düşmeyebilir ya da arkın etkisiyle izolatör patlayabilir hatta tel dahi kopabilir ve geçici arıza, kalıcı arızaya dönüşebilir.
Her ne kadar enerji nakil hatları toprak telleriyle yıldırımlara karşı korunmuşsa da zaman zaman, enerji nakil hatlarındaki faz tellerine yıldırım isabet etmektedir. Faz tellerine isabet eden bu yıldırım, faz tellerinde aşırı gerilim oluşturmaktadır. Bu aşırı gerilimin etkisiyle izolatörler zorlanıp izolasyonun zayıf olduğu bir yerden direğe boşalmaktadır. Bu deşarj, enerji nakil hatlarında geçici faz-toprak arızası meydana getirmektedir. İzolatörler üzerinden meydana gelen bu deşarjın etkisiyle izolatörler hasarlanabilmekte ve kalıcı arızalara neden olmaktadır.
Canımız ciğerimiz megep :
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Yg Tesisleri Onarım Tekniği.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,627
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst