Ters zaman rölesi devresi

Katılım
26 Eyl 2014
Mesajlar
121
Puanları
1
Yaş
39
merhaba herkese. Benim bir sorunum var ters zaman rölesi ile bir motoru stopa basınca 5 dk. sonra durmasını istiyorum devresini ekts ile çizdim ve atölyede kurdum. Sorun şu: acil stop ve termik röleden biri atarsa devre duruyor sıkıntı yok. Ama acil stop yada termik röle tekrar devreye aldığımızda motor starta basmadan direk çalışıyor. Benim istediğim acil stopa basınca veya termik röle atarsa devrenin tekrar çalışması için start butonuna basmak bunu yapamadım yardımcı olursanız sevinirim saygılar herkese.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ekts de cizdiginiz projeyi de ekler misiniz , daha saglikli bilgi alabilirsiniz o sekilde
 
maalesef açamıyorum görseli , eklediginiz dosya hangi uzantılı , jpeg formatında atmanız mümkün müdür
 
siteye atamadım çizimi hocam nasıl yapılıyor jpeg?
 
Programi acin (ekts yi )ekran alinti aygiti var baslat menusunden bulun.ekrandan bi kare alin sonra kaydet kisminda farkli kaydet deyip jpg dosya formatini secin.

Ikinci bi secenek.ekts acikken print screen tusuna basin klavyeden.sonra paint i acin ctrl+v ile goruntuyu yapistirin.sonra kaydet deyip yine jpg yi secin
 
lynJ4l.jpg


Yaptım teşekkürler. Çizdiğim şekil bu uyguladığımda bu ama acil stop ve termik röleyi yapamadım
 
devre 1.JPG


acil stop u da koysaydınız çok daha iyi olurdu ama öyle zannediyorum ki sizin devre şemanız bu şekilde.A sistemi enerjileyen bi röle ,B ters zaman rölesi C ise motor un kontaktörü .eğer devreniz bu şekilde ise ( ki testini yaptım aynen sizin bahsettiğniz hatayı veriyor ).bakın starta bastığınız anda a rölesi enerjilendi ,b timer da enerjilendi kontakları konum değiştirdi ve motor çalışmaya başladı.acil stoba bastınız ve enerji kesildiği için motor durdu ve timer geriye doğru saymaya başladı.kontağı hala kapalı.sayma işlemi bitmeden siz acil stobu tekrar kurdunuz .artık A rölesine ve timera enerji gitmiyor ama timer geri saymaya devam ediyor ve kontağı hala kapalı olduğu için motor direk start alıyor.umarım anlatabilmişimdir.

devre 2.JPG


devreyi bu şekilde kurarsanız,acil stoba bastığınızda tüm kumanda devresi enerjisiz kalacaktır.acil stobu tekrar kursanız dahi starta basmadan motor enerjilenmeyecektir.
 
bu şekilde olursa stopa basınca motor 5 dk daha çalışıp sonra durmaz direk durur benim istediğim malesef olmaz hocam zaman rölesinin kontak enerjisini startın cıkışından almışsınız bu sekilde olmaz.
 
evet haklısınız sadece acil stop u ve startı düşündüğüm için normal stop u gözden kaçırmışım.ikinci bi röle kullanma ihtimaliniz varsa bu devre işinizi görür , uğraşılsa belki ikinci röleye ihtiyac duymadan da yapılabilir ama pratik bi çözüm olarak bu geldi aklıma.
devre3.JPG


A ve D enerjileme ve enerji kesme röleleri,B ters zaman rölesi C ise motor kontaktörü,

iki röle kullanmamdaki mantık şu ; birinci röle yani A rölesi stopa basınca motoru belirli zaman sonra durduran röle.ikinci röle ise yani D rölesi acil stopa basınca sistemi durduran röle
 
Hocam tek röle ile olması gerekiyor ona göre sipariş vermiştik. Her yolu denedim aklıma gelen galiba tek röleyle olacak iş değil bu. Yardımlarınız icin teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,827
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst