Temrin ödevi (dirençler)

redali

Üye
Katılım
4 Mar 2014
Mesajlar
83
Puanları
1
Merhabalar hoca temrin ödevi vermiş yeni elime ulaştı yarın teslim edilcekmiş fakat ben derse girmediğimden bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

IMG_20140304_170532.jpg

1,2,3,4,5 numaralı ölçü aletleri ________dır._______ bağlanma sebebi ________
6,7,8 numaralı ölçü aletleri ________dır._______ bağlanma sebebi ________
Numaralı ölçü aletlerinin gösterdiği değerleri birimleriyle beraber yazınız.
 
Yardım edebilecek varmı acil yarına teslim etmem gerekli.
 
Selamun Aleyküm
İlk kısım ampermetredir; seri bağlanmasının sebebi iç dirençlerinin küçük oluşudur. (Aslında sebepler çoktur sadece cümleye uyanını yazmış olduk. Ampermetre akım ölçtüğünden herhangi bir elemaının üzerinden geçen akımı ölçme usulü olarak seri bağlanır. Paralel bağlanması halinde iç direncinin düşüklüğünden üzerinden büyük akım geçme hali ile bozulma ihtimali vardır. Seri bağlamada sıradaki eleman ile toplam direnç ortaya çıktığından gerilimi bölerek akım şiddetini azaltan bir direnç toplamı mevzudur. Paralel bağlamada ise ampermetrenin düşük olarak bahsedilen iç direncinden ötürü üzerinden şiddetli akım geçme ihtimali vardır. Diğer bir deyişle paralel bağlamada elemanların üzerinden geçen akım, bağlı oldukları potansiyel farkın kendi dirençlerine bölümüdür.)
İkinci kısım voltmetredir;paralel bağlanma sebebi iç direncinin büyük oluşudur.(İki nokta arasındaki gerilim farkını ölçmek için paralel bağlama bir usuldür.)

Ezber bilgiden ziyade düşünce faaliyetini tavsiye ederiz. Konuyu açan Sayın Redali bu cihazların iç yapılarını, devreye bağlanış biçimlerini, devreye bağlandıklarında dirençlerinin incelenmesi,zarar gördükleri akım hakkında bilgi ve bu cihazlardan başka wattmetre, elektrik saati vb ilgili bilgiler araştırılarak resim vb ekleme ile paylaşılabilir.
Başarılar dileriz.
 
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgilerden dolayı.Bu dersi daha yeni görmeye başladım.

1,2,3,4,5 numaralı ölçü aletleri ampermetredir.Seri bağlanma sebebi iç dirençlerinin küçük oluşudur...

6,7,8 numaralı ölçü aletleri voltmetredir.Paralel bağlanma sebebi Voltmetrenin direnci çok büyüktür, bu yüzden seri bağlandığında üzerinden akım geçmesine izin vermeyerek (sadece çok çok küçük bir akım geçirir) devrenin çalışmasına engel olur veya voltajın değişimine neden olur.

Bunları çözdüm fakat dirençleri hesaplamayı yapamadım yardımcı olabilirmisiniz?
 
Rica ederiz. Sorunun nerede olduğunu tam olarak bilmesek de;
Direnç hesabı seri olanların direk toplamı, paralel olanların çarpmaya göre terslerinin toplamının tekrar çarpmaya göre tersidir.
R1, R2, R3
Seri; Rtoplam=R1+R2+R3 ; Paralel 1/Rtoplam=1/(1/R1+1/R2+1/R3)
Devredeki potansiyel fark(gerilim,volt) toplam dirence bölündüğünde devreden geçen akım bulunur. Seri bağlı elemanlar bu toplam aynı akımı geçirirken paralel bağlı kısımdakiler dirençleri ile ters orantılı olarak paylaşarak geçirirler. Seri bağlamada tüm elemanlar üzerinden aynı akımın geçtiği ve gerilimin paylaşıldığı, paralel bağlamada ise paralel elemanların aynı gerilime muhattap olduğu ve akımın paylaşıldığını ifade edelim. Ayrıca paralel bağlamada bir eleman üzerinden geçen akım hesaplanırken paralel bağlamanın uçlarındaki gerilim farkı direk olarak bu elemanın direncine bölünür. Diğer elemanın durumu bilinmese de bu bilgilerle bir eleman için hesap yapılabilir.
Gerilim farkının dirence bölümü akım değeri iken, devre akımının hesabı ile bu akıma ve ya paylaşılmış bir haline muhattap olan bir elemanın üzerinden geçen akım ile direncinin çarpımı gerilim değeri olarak çözüm sunar.
Konuya uzmanlarının dahil olması ile etraflı analizler yapılabilir ama konuda sadece tekil fayda değil bilgi oluşumu namına alakalı araştırmaların da yapılmasını ve de paylaşılmasını tavsiye ederiz.

Mesela resimde 6 , 20 , 5 , 12 ohmluk dirençlerden paralel bağlı20 ve 5 ohmlukların eşdeğer(toplam/kısmi toplam)direnci,
1/R=1/5+1/20 -->1/R=1/4-->R=4ohm 5 ve 20 ohmun 4 ohm a sadeleşmesi ile bu 4 ohm ile seri bağlı 6 ohm;
R=6+4=10ohm Üst kısmın 10 ohm a sadeleşmesi ile buna paralel olan 12 ohm ile direnç;
1/R=1/12+1/10-->1/R=11/60-->R=6 ohm(civarı)
Devre ana hattının akımı=Devre Gerilimi/Devre Direnci=50/6=8 Amper(civarı)--1 nolu ampermetre--
6-5-20 ohmluk dirençlerin kısmi toplamı olan 10 ohm ile Akım=I=50/10=5Amper--2 nolu ampermetre--
50 V potansiyel farka sahip 12 ohmluk direnç akımı= 50/12= 4 Amper (civarı)--3 nolu ampermetre-- ((Aynı zamanda Toplam akım yoluyla 3noAmpermetre=8-5=3 çıkmalıydı ama ele alınmayan küsuratlar fark oluşturmuş oldu.))
6-20-5 ohm dirençler 50 V a muhattap 5-20 ohmluklar 4 ohm kısmi toplamıyla toplamda 10 ohm yapan bu dirençler, 50/10= 5 Amper akım geçirir. Bu 5 Amper 6 ohmda 5*6=30V yapar. Hattın uçlarındaki 50 Volt 6 ohmdaki 30 Volt düşüş ile 50-30=20 V olmuştur.Yani 5 ve 20 ohm dirençler 20 V a muhattap. Bu hal ile 20 ohm dirençten 20V/20ohm=1Amper--4noluAmpermetre--, 5 ohmdan 20/5=4 Amper --5noluAmpermetre-- ((Toplamları 5 Amper olarak üst kısım toplam akımını sağlamakta))
6 ohm daki 30 Volt düşüş(potansiyel fark) izahı olarak hesapladığımız 50/10=5Amper üst kısım akımının bu direnç ile çarpımı olarak 5*6=30 Volt--6noluVoltmetre--, kalan 20 Volt da --7noluVoltmetre-- , uçlarının bulunduğu yer itibari ile de 50 V --8noluVoltmetre-- dir.
Konuyu açanın ortada görünmediği(KAOG) bir halden ise bahsettiğimiz alakalı araştırmalar ile teknik bilgi paylaşımı halleri ile muhattap olma temennileri ile;
Hayırlı akşamlar
 
Gerçekten çok teşekkür ederim.Daha yeni görmeye başladığımdan dersi fazla bir bilgim yok araştırdım, bende yapmayı denedim küsüratlı sonuç çıktı bende mi hata yaptım dedim fakat öyle çıkıyormuş.İyi akşamlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst