Tek hat şeması üzerinde açma-kapama manevraları

darkxday

Üye
Katılım
6 Nis 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
41
öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim, mesela fider 1'i beslemek için hangi sırayı takip etmeliyim?


Not: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim, yukarıdaki resimde mesela fider 1'i beslemek için hangi sırayı takip etmeliyim?

Genel kaidedir. Bir sistemde önce ayırıcılar kapanır , en son kesiciler kapanır.

Soruna gelince, 1->6->(f-1)
 
ilgilendiğiniz için teşekkür ederim, şemayı tam olarak canlandıramadım şimdi 1: bara ayırıcısı 2:? (toprak mı?) fider 1 için kesici hangisi?
 
arkadaşlar yardımcı olabilecek var mı? akım trafoları kesici olarak kullanılıyor burda veya şemada ki kesicinin altındaki ve üstündeki akım trafoları ayırıcı mı eğer öyleyse fideri açmak veya kapamak için kullanılması gereken kesici nerede?
 
peki resimdeki numaralandırdığım elemanlar nedir, mesela 7 nedir ne görev üstlenir veya kesicinin hem üstündeki hem alındaki trafolar ayırıcı görevi mi yapıyor ?
 
Merhaba, bu şemayı kim çizdi bilmiyorum ama ben şemada ne topraklama ayırıcısı ne de kesici göremedim. Sistemde ki tüm anahtarlama elemanları basit ayırıcı olarak algıladım ben. Herhalde yanlış görmüyorum.
Birde bu sistemde akım trafosu nerde? onuda göremiyorum.
Diğer konu tam olarak ne yapmaya çalışıyorsun, biraz daha detay verirsen eminim yardımcı olabiliriz.
 
elektrik-elektronik bölümü öğrencisiyim hocamın ders notundan alıntıdır resim, yarın sınavım var ve tek hat şeması ile ilgili soru soracağını söyledi ve nottaki tek benzer şema bu ve bunu çözmeye çalışıyorum, soracağı soru muhtemelen sıradan açma-kapama manevrası olacak 2 numara topraklama ayırıcıymış öyle dedi aradaki trafolar nedir benimde hiç bir bilgim yok.
 
O zaman cevap şöyle;
1- Enerji vereceğin fiderin barasındaki üzerinde ki topraklama ayırıcılarının tümünü aç.
2- En üst baradan başlayarak önce ayırıları sonra kesicileri sırayla kapat.(Tüm ayırıcı ve kesicilerin açık olduğunu varsayıyorum)
3- En son enerjilendireceğin fiderin kesicisini kapat.

Şemaya daha dikkatlice bakınca buranın bir santral olabileceği aklıma geldi. Şöyleki; 5 bir türbin, 3 no'lu trafo bir OG/YG trafo, 7 numara bir OG/OG trafo, 1 numara YG Şebeke ayırıcısı, 2 numara bara topraklama ayrıcısı, 6 numara OG bara ayırıcısı, f-1, f-2 OG fider ayırıcıları, 4 numara türbin çıkış kesicisi.

Bu durumda, önce 2'yi aç, sonra 1 numarayı kapat, 6 numarayı kapat, f-1 i kapat. En son da 4 numaralı kesiciyi(senkron durumuna göre) kapat. Bu sırayı yaparken 1, 6 ve f-1 i ayırıcı olarak kabul ettim, tabi bu pek olası değil. O yüzden hocadan bunların gerçekten ne olduğunu da sorgulamalısın.

Yazarken yeni şeylerde aklıma geliyor, bu sadece bir otoprodüktör tesisi ise, manevralar tamamen farklı olabilir. Yani tesis şebekeden çoğunlukla bağımsız çalışıyor olabilir. Bu durumda 1 no'lu ayırıcı açık kalmalıdır.

Olay gittikçe karışıyor, kısaca, hocanın daha fazla bilgi vermesi gerekir. Ama temel kural hep aynıdır. Önce topraklama ayırıcısı açılır, ayırıcı kapatılır ardından kesici kapatılır. Açmada da durum tersi şekilde işler.
 
öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim, mesela fider 1'i beslemek için hangi sırayı takip etmeliyim?

Arkadaşım muhtemelen şekil örnek olarak verilmiştir. Bu şekilde;
1: Ana hat kesicisi
2: Topraklayıcı
3: YG/AG trafo
4: Generatör kesicisi
5: Generatör
6: Fider barası kesicisi
7: YG/AG trafo
f-1: fider1
f-2: fider2

Muhtemelen soru şu şekilde olabilir trafo oranlarını , bara gerilimlerini vs. yazınız.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,167
Mesajlar
915,614
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst