Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
36
Puanları
1
Yaş
39
Konum
Denizli
ArkadaŞlar ben o kadar uĞraŞtim bİr tÜrlÜ Çİzemedİm.sİz Çİzebİlecekmİsİnİz bakalim

soru:bİr start butonuna bİr kere bastiĞimda motor ÇaliŞacak ayni butona 2.kez bastiĞimda motor duracaktir.motor butona 2. kez basana kadar ÇaliŞacak.

start butonuda normal bİldİĞİmİz tek kontak normalde aÇik kontak kullanilarak Çİzİlecek.

kUmAnda ile YaPılacaK İstedİĞİnİz kadar malzeme kullanabİlİrsİnİz.

sadece kumanda malzemelerİ İle ama
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn.delifisekali bu soru çok klasik bir sorudur. Çizim göndermek isterdim ama sanırım tembelliğime rastgeldi.

Tek butonla start-stop olarak tabir edilir. Belirli dönemlerinde tüm elektrikcilere ve benzer meslek gruplarında bulunan arkadaşlara mutlaka sorulmuştur. (minimum 3 adet röle,kontaktör kullanılarak yapılabilinir.)

Kolay gelsin.
 
sayın delifisekali , sayın abuzettin20 nınde deığı gıbı bu sorunun abartılacak bır yanı yoktur açıkcası klasık bı sorudur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Klasik mi?Basit mi?ömrümün kaç yılını yedi biliyonuz mu?
Lisede sıvavdayken öğretmenin yanına gelen başka bir öğretmen geldi.Öğretmenizmiz ona dedi ki,hocam bir soru da siz sorun.O da bunu sordu ama kimse yapamadı.Cevabını da vermedi(sanırım ona da lisede hocası sormuş,bilememiş içinde ukde kalmış :) )
Kaç yıl aklıma ara ara geliyordu.En sonunda yüksek okulda philips de staj yaparken ustamla iddialaştık.o olmaz dedi,ben olur dedim.Sonunda yaptım da.
asıl büyük ustaya gösterdim.Çalışmamı takdir ettiğini ama,bu işi yapan butonlar olduğunu,bu kadar pahalı bir sisteme gerek olmadığını söyledi.
İlle de yapacağım derseniz,3 röle yerine bir jog buton kullanırsınız olur biter.
Ama plc programlayan arkadaşlar için sanırım ara ara kullanılması gerekebilecek bir devre.
 
Sn. m-usta-fa PLC, Pic, ya da lojik entegreler kullanılarak çok basit yapılabilen bir uygulama. Fakat kumanda olunca uğraştırıyor.
 
ya arkadaşlar yanlışmıyım bilmiyorum ama bu 1 adet darbe akım rölesi ve bir butonla olmazmı yada soruyu yanlış mı okuyorum...
 
Arkadaşlar start butonuna elinizi basık tuttuğunuzu düşünün. Bu durumda burada çizili olan devrelerin bir kısmında (motor çalıştırdığımızı düşünelim) motor devreye sürekli girip çıkar. Bence bu tip bir soruda start butonuna basıldığında elinizi butonda ne kadar tutarsanız tutun, motor durmamalı. Ancak elinizi çekip tekrar basarsanız bir sonraki adıma geçmeli...
 
Mesut hocam uyardı, tekrar kontrol ettim. Devrede herhangi bir sorun yokmuş, sorun sanırım gözlerimde :D linkte verilenlerin bir kaçı için yazmıştım. Afedersiniz arkadaşlar..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst