Tek buton ile start stop devresi

barisb2

Üye
Katılım
8 May 2008
Mesajlar
36
Puanları
1
Yaş
39
Bu konu üzerine actiğim diğer konu karıştığı için tekrar acmak isedim arkadaşlar verdiğim şemadaki cizimin çalışma şeklini anlayamadim bir türlü, Devreyi kurdum çalıştırdım start butonuna ilk bastiğimda a kontaktörü cekip bırakıyo aynı andada c kontaktörü cekip cekili kalıyo, Start butonuna tekrar bastiğimda bu sefer b kontaktörü cekip birakiyo ve ayni anda c kontaktörüde kontağini birakiyo.

Bu cizimin çalışma prensibini yazılı olarak bana yazabilirseniz sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
burda şekilde C1, C2 ve C3 kontaktörü var. Bu kontaktörlerden C3 kontaktörü yükü kontrol eden kontaktör. devre enerjisizken b1 butonuna basıldığında;

C3'ün kapalı kontağından C1 enerjilenir. c3'ün bu kapalı kontağına parelel bağlı olan C1 açık kontağı ile C3 kontaktörü yol üzerindeki C1 açık kontakları kapanır. C3 enerilenir ve kendi yolu üzerindeki açık kontağının kapanmasıyla enerjili hale gelir.(b1 butonundan elimizi çeksekde artık C3 enerjilidir.) C2 kontakörü yolu üzerindeki C1 kapalı kontağı açar. C2 yolu üzerindeki C1'in kapalı kontağı yine bu yol üzerindeki C3'ün açık kontağının kapanmasından daha önce açıldığından b1 butonuna basıldıktan sonra(basılı tutulsada) C2 kontaktörü enerjilenecek yol bulamaz. yani b1 butonuna ilkkez basıldığında ve b1 butonuna basılı tutulduğunda C1 ve C3 enerjilenmiş olur. elimizi butondan çektiğimizde C1'in enerjisi kesilir.

butona 1. basma sonucunda artık yükümüz çalışmıştır.(motorsa dönmüştür lambaysa yanmıştır.)

butona 1. basma sonucunda ve elimizi çektiğimizde sadece C3 enerjili olarak kaldığından bu C3'e ait kontaklar konum değiştirecektir.kapalı olanlar açık, açık olanlar kapalı olacaktır. (devre C3 e ait 1 adet kapalı 2 adet açık kontak var vr bunlar ilk basıp çekme sonucunda konum değiştirecek.)

şekle baktığımızda 2. basışta C1'in enerjilenecek yolunun olmadığı görülecektir. Çünkü C3 kapalı kontağı açılmıştır. 2. basışta enerjilenecek olan kontaktör C2 kontaktörüdür. Çünkü C3'ün açık kontağı kapalıdır ve C11in kapalı kontağı kapalı durumdadır. Yani 2. basış sonrasında C2 enerjilenir ve kendi açk kontağından mühürleme yaparak enerjilenir. C2'nin enerjilenmesiyle C32ün enerjisi kesilir. Çünkü C3 kontaktörü yolu üzerinde C2'nin kapalı kontağı vardır.

Yani butona 2. basışta ve basılı tutuş sonrasında C2 enerjilidir ve C3'ün enerjisi kesilmiştir. Yani yük devre dışıdır. 2. basış sonrasında elimizi çektiğimizde sistem başa döner.

kumanda devrelerinide yazarak anlatmak ama uğraştırıyor yahu! :)

saygılar...
 
cok teşekkür ederim arkadaşım emeğine sağlık son ve kücük bir sorum olucak..

Doğru anlamışmıyım teyit etmek istiyorum sadece örneğin bu devrede öncelikle c1 kontaktörü enerjileniyo mühürlemeside gercekleşiyo c1 acık kontağı üzerinden c3 enerjileniyo ve mühürleniyo daha sonra c2 kontaktörü yolu üzerinde ki c3 ün acık kontaği konum değişip c1 in kapalı kontağina enerji verince de c1 kendini iptal etmiş oluyo dimi?
 
cok teşekkür ederim arkadaşım emeğine sağlık son ve kücük bir sorum olucak..

Doğru anlamışmıyım teyit etmek istiyorum sadece örneğin bu devrede öncelikle c1 kontaktörü enerjileniyo mühürlemeside gercekleşiyo c1 acık kontağı üzerinden c3 enerjileniyo ve mühürleniyo daha sonra c2 kontaktörü yolu üzerinde ki c3 ün acık kontaği konum değişip c1 in kapalı kontağina enerji verince de c1 kendini iptal etmiş oluyo dimi?

C1 kendini ilk basış sonrasında elimizi çektiğimizde iptal eder. ilk basış sonrasında C2 kontakörü yolu üzerindeki C1 kapalı kontağı C3'ün açık kontağından önce konum değiştirdiğinden C2 ilk basış sonrasında enerjilenemez. elimizi butonda basılı tutsakda enerjilenemez.

ilk basış sonrasında elimizi butonda basılı tuttuğumuzda C1 ve C3 enerjilidir ve butondan elimizi çektikten sonra enerjili olan sadece C3 olur. 2. basışta ise sadece C2 enerjilenir ve C1 ve C3'ün enerjisi kesilir.
 
allah razı olsun kardeşim cok teşekkür ederim. Gercekten cok yardimci oldun tekrar teşekkürler.

Farklı sorularımla görüşmek dileğiyle :D
 
Selam,devrenin neresini anlayamadın bilemiyorum yardımcı olmaya çalışayım;
b1 butonuna bastığımızda önce c3 ve c2 nc kontakları üzerinden c1 kontaktörü çeker. C1'in kapanan kontağı ve c2 nc kontağı üzerinden c3 kontaktörü çeker ve c3 no kontağı tarafından mühürlenir.c3'ün diğer no kontağı ise c2 kontaktörünün bir daha b1 butonuna basıldığında c3 devreden çıkartmak için c2 kontaktörünün devreye girebilmesini sağlamak için kontağını kapatır.butondan elimizi çektiğimizde c1 kontaktörünün enerjisi kesilerek bırakır.c2 kontaktörünün devresindeki c1 nc kontağı tekrar kapanarak yerine gelir yani c2 kontaktörünün çalışabilmesi için geriye sadece tekrar b1 butonuna basmak yeterlidir.
2.defa b1 butonuna basıldığında c1 kontaktörünün devresindeki c3'ün nc kontağı açık durumda olduğu için c1 kontaktörü çekemeyecekdir.c2'nin devresindeki c3'ün no kontağı kapalı durumda ve c1 nc kontağı normal konumunda olduğu için c2 kontaktörü çekecek. Böylelikle c3 kontaktörünün devresindeki c2'nin nc kontağı açılarak c3 kontaktörü bırakacaktır. Aynı zamanda c1'in devresindeki c3'ün nc kontağı tekrar kapanarak bir daha b1 butonuna basıldığında c1 kontaktörünün çekmesi ve c3'ün tekrar çalışabilmesinin şartlarını oluşturur.
Bundan sonrası hep aynı şekilde devre birbirini takip ederek gider.
Bu devre iyi hoş ama hiç böyle bir şeye gerek yok bence. Bunun yerine darbe akım rölesi kullanarak 1 buton 1 kontatörle basit bir şekilde işi bitirirsin.
Kolay gelsin...
 
Teşekkür ederim arkadaşım sende acıklayici yazmişsin farkli yöntemleri bende biliyordum ama bu devreyi gördüm bir yerde ve merak ettim nasil caliştiğini sorup paylaşmak istedim yardimin için tekrar teşekkürler..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,127
Mesajlar
915,257
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst