Tedaş'a elektrik satmak!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Panel veya inverter üretebiliyormuyuz biz [emoji5]

Sent from my LG-H850 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sıfırdan panel üretemiyoruz. Çinden geliyor montaj yapıyoruz. Tektük el emeği ile kullanıcıya özel inverter üretimi var ama %99 'u ithal. Yani bu sektörde dışarı bağımlıyız.
 
İsterse devlet yerli üretim de yapar. Solar panelin hammaddesi silisyumdur. O da dünyada toprağın %25'ni oluşturur. Bu yüzden hammaddemiz var. Geriye kalan iştirak. Özel sektör bu konuda vasat.
 
Solar hücreler Czochralski yöntemi ile elde edilir. Aktif yapmak için fosfor veya bor konulur. Türkiye'deki bor Dünya'nın %35'i kadardır. Yani hammaddede sorun yoktur. Kaliteli ve verimli üretim tesisi kurmak için gerekli olan maliyet yaklaşık 10-15 milyon USD'dir. Bu para devlet için çerez paradır. Özel sektör teşvikle bu sistemi rahatlıkla kurabilir.
 
Ekte Alman Manz firmasından alınan son teknoloji wafer üretiminden solar hücre üretimi fiyatı yazmaktadır. İngot üretimi ve ingottan wafer üretimi için ise büyük fırınlar gereklidir. Gerisi ise montajlamadır. Manz'dan alınan fiyata 1-2 milyon USD daha ekleyin. Ürettiğiniz solar panelin verimi %18-19 olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • Quotation_2004742_Deka Insaat_Backend_20120919_signed.pdf
    3.3 MB · Görüntüleme: 11
Solar panel üretimi birkaç safhadan oluşur. Silisyum fırınlarla ingot haline getirilir. Ingot kesilerek wafer yapılır. Wafer işlenerek solar hücre haline getirilir. Solar hücre montajlama yapılıp solar panel haline getirilir. Ben sadece ekte gönderdiğim fiyatta solar panel üretiminde en pahalı ve teknoloji gerektiren işleme kısmının fabrikasyon ayağı kurulum maliyetidir. Üretim yapmak dediğiniz gibi teknoloji isteyen bir iştir. Ancak imkansız değildir. Dediğim gibi 10-15 milyon kurulum maliyeti yeterlidir. Türk firmaların uğraşmama nedeni Türkiye'de solar paneli peynir ekmek gibi satılmadığı için sermaye kısa sürede amorti edilememektedir. Bunun yerine ihtiyaç oldukça 300 bin USD ile montaj fabrikası kurarak kısa vadede amorti sağlamaktır. Eğer devlet her çatıya solar panel yaptırırsa sıfırdan üretim için firmalar sıraya girecektir. Çünkü seri üretimde eğer ürün satılırsa 5-6 sene içinde kendini rahatlıkla amorti eder.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,860
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst