Tavan vantilatoru motor elektrik baglantisi

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Ustalarim merhabalar. Tavan vantilatoru motor baglantisi asagidaki gibi mi? Elimizdeki tavan vantilatorunun motor kismindan kirmizi siyah ve beyaz olmak uzere 3 kablo geliyor. Resimdeki kondansitor baglantisi dogru mu?
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20170513-210002.png
    Screenshot_20170513-210002.png
    72.6 KB · Görüntüleme: 290
Merhaba, sn. Öğretmen27 Hocam, yukarıdaki dökümanda 18. sayfadaki elektrik bağlantı şemasında, kademe anahtarını hiç göz önüne almadan motordan gelen 3 adet kabloluya göre olan bir bağlantıya göre bu kond.'ün bağlantısını sizin şemanızla bir karşılaştırın. Tavan vantilatörlerinde metal gövde mutlaka toprak hattına güvenlik amaçlı bağlanmalıdır. (Bu dökümanda bu uyarı mevcuttur zaten) Bakın tek fazlı, yardımcı sargılı, daimi kondansatörlü asenkron motorlar, ister kademe seçici anahtarlı olsun veya olmasın, daimi kond.'ü mutlaka yardımcı sargıya (kademe geçişleri de dahil) seri bağlı ve takılı olmalıdır ki faz farkıyla yapay döner mağnetik alan bu şekilde sürekli oluşturulabilmiş olsun.

Bu daimi kondansatör eğer yardımcı sargıdan öce seri bağlı değilse motor kendiliğinden dönemez, elle ilk hareketle dönebilir, tezgah üstü taşlama (Bıçak bileme) asenkron motorlarında olduğu gibi. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • aspiratorvevantilatorler.pdf
    349.3 KB · Görüntüleme: 43
Cevap icin tesekkurler hocam.
1.Daimi devre kondansitoru devamli devrede degil.mi Binbasi Hocam? Yoksa ilk hareketi verip devre disi mi kaliyor? Adindan da anlasilacagi gibi devamli devrede ve motoro da guc sagliyor bence?
2. Bu motor hangi baglantida ters doner?
3. Butun baglantilar dogru yapildiginda pervanenin yavas donme sebepleri neler olabilir?
Cevaplariniz icin tesekkur ederim.
 
Merhaba. Cevaplar;
1- Evet, daimi devre kond.'ü sürekli bu devrede bağlı kalır.
2- Eğer daimi devre kondansatörü bağlı olmayıp da elle ters yönde ilk hareketini verirseniz ters yönde döner, aksi durumda yardımcı sargının konumu, örneğin saat ibresinin dönüş yönündeyse ve daimi kondansatör takılıysa belirli ve sabit yönde döner, ters yönde dönemez.
3- Bağlantılar doğru yapıldığı halde muylu (kaymalı) veya rulmanlı yataklarda biriken kir, toz, vb. dış etkenler sürtünmeyi iyice artırıp bu dönen mili frenleyebilir, yine aşırı boşluk oluşan yatakları yüzünden rotor az da olsa (kısmen) stator nüvesine sürtebilir. Bu durumda yataklama sisteminin (rulmanların veya muylu, burç sisteminin) sökülüp değiştirilmesi gerekir.

Mille temas eden yataklama sisteminin İyice temizlenip (Çok paslanmış mil için ayrıca pas çözücü spreylerini de kullanabilirsiniz, sn.Hocam.) uygun bir yağla yağlanması da bu sıkıntıyı daha ilk başta giderebilir. İlk önce bu yolu denemelisiniz. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu kondansitor yerine mika kond kullansak sorun olur mu Binbasi Hocam?
 
Sn.Hocam; bu kond.'ün sadece kutupsuz bir kondansatör olması ve üzerindeki etiket bilgilerinin (Sığası, max. ac voltu, vb.) ayni değerde olması çok önemlidir, yani üzerinde yazılı değerleri farklı olmamalıdır. Ancak yapıldığı malzemenin mika, polyester, vb. olması o kadar da önemli değildir. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Aslinda demek istedigim buydu Binbasi Hocam. Degerler ayniysa kullanilabilir mi demek istedim? Saygilar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst