Sunny 14005 fta TV'ye görüntü gelmeme sorunu

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Arkadaşlar hayırlı günler. Başlıkta belirttiğim model uydu alıcı TV'ye görüntü vermiyordu yani uydu alıcısının ekranı gözükmüyordu. Besleme çıkışları normaldi fakat görüntü vermiyordu. İnternette uydu alıcısı Arıza notlarında kondansitör tipli yeşil bobinlerin kısa devre edilmesiyle ekranın geleceği yazıyordu. Aşağıda verilen ve üzerlerinde 100 yazan kondansitör tip bobinlerin bacaklarını kısa devre yaptım. Sonuç cihaz çalışıyor.
@serkan_48 ustam özelden resim yükleyemedim. Resim aşağıda. Bahsettiğim parça büyük diyotun önündeki ve arkasındaki parçaydı. İsminin ne olduğunu bilmiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • IMAG0088.jpg
    IMAG0088.jpg
    1.8 MB · Görüntüleme: 33
adı üstünde bobin:) indüktor de diyorlar. smps ünitesinde emk mıdır nedir onların filtrelenmesi için kullanılırlear.
bunlar ısı nedeni ile sargı erimesi ve hatta koppması durumu oluyor. siz kısa devre ederek sadece görüntü gelmesini am az bulanmasına neden olursunuz. hafif bir bulanıklık olabilir. ya da dış etkilerle görüntü kalitesi değişebilir. gözle görülür mü bilmem.
o bobinleri söküp tekrar sarabilirsiniz aynı kalınlıkta tel ve spir sayısında eğer görüntü kötü olursa.
 
Evet hocam bu yesil parcalar bobin.Bir sekilde isi darbe yada parcadan kaynakli sorunlarla kopmus yanmis olabilir. Nihayetinde bakir tel sarimi oldugu icin kisa devre yaptiginizda cihaz calismistir. 100 mikrohenri bobin bulabilirseniz degistirebilirsiniz kisa devre yapmanizi onermem ancak bu swkilde calismazmi calisir belki seste yada goruntude parazit olabilir.
 
Parçayı söküp alt birleşim yerinde bakırda kopukluk temazsızlık görünüyor mu bakabilrisin Doğan Hocam, para yapan bir şey değil, burda olsan dükkandan temin ederdim mahalledeki tv tamircisiyle bir görüş derim. Başka cihazın beslemesinden de temin edebilirsin kolay gelsin :).
 
Evet ustalarım dediğiniz gibi en güzeli yenisini alıp değiştirmek. Ben de öyle düşünüyorum. Elektronikçi mi var buralarda!:p Araştırayım temin edip yenisiyle değiştireyim.
Bir an önce yapma sebebim sitedeki arkadaşın önerisini uygulayıp çalışıp çalışmadığına görmekti.
Beslemede ısınmalar meydana gelmiş. Sebep bu olabilir mi?
 
hocam, ısınma varsa kopuk vardır. ya sök o bobini üstündeki plastik aksamı parçala korkma o makaron mu ne deniyor. o parça. alttaki bobin telinn kalınlığını tespit et. spir sayısını da. sonra yeni bir telle güzelce sar.
ha sökerken kopuğa rast gelirsen onu lehimleyip geri sararsın gene olur:)
 
hocam, ısınma varsa kopuk vardır. ya sök o bobini üstündeki plastik aksamı parçala korkma o makaron mu ne deniyor. o parça. alttaki bobin telinn kalınlığını tespit et. spir sayısını da. sonra yeni bir telle güzelce sar.
ha sökerken kopuğa rast gelirsen onu lehimleyip geri sararsın gene olur:)
Bobinleri değiştiricem zaten. Bobinin kendi içindeki kısa devre beslemenin ısınmasına sebep verir mi?
Yoksa opti veya entegreden olabilir mi?
 
hocam sen zaten kısa devre ettin öyle smps çalıştı. bak ısınıyor mu:)
hem bobinin görevi ısı azaltma değil. sadece elektromanyetik salınınmları filtrelemek.
ne olur? çıkışda yüksek frekanslı ac kalabilir.
bunu engellemek için ekstra kondansator takviyesi yapabilirsin. bobin yanmışsa bu durumda cihazda bir sorun var demektir. ısınma olabilir ya da bobin üzerinden hespalandığından fazla bir enerji geçirilmiştir.
bence bobine yaptığınız jumperi söküp orda geçen akımı multimetre ile ölçüp onra oraya uygun bir paralel kutuplu ve kutupsuz-amper başı 1000 uf ile 100 nf-koyabilirsiniz.
ama bu bobin kadar etkili bir filtreleme yapar mı bilemem. ki bence bobini komple söküp yeniden sarabilirsiniz. zor bir işlem değil.
 
Tamirden önce ısınmalar olmuş. Onu demek istedim. Bobinleri değiştireyim.
Bobinleri bir kenara bırakalım beslemedeki ısınmanın sebebi ne olabilir?
 
Bobini DMM nin buzzer kademesinde ölç (öterse sağlam) belki kendi yapısında değil de ayağın hemen dibinden bakır yol bağlantısı koptu. :rolleyes:o_O
 

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst