su ile elektrik üretme

Katılım
13 Şub 2010
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
45
s.a. ustalar benim bir projem var ve sizlerinde desteğiyle bunu yapmaya çalışacağım benim dereden iki tane 40lık hortum ile gelen suyum var tazyiği iyi değil fakat hortum dolusu akıyor ben bu suya 1 tane su teposu yapıp ordan tazyiğini artırıp 48 volt üretmeyi düşünüyorum ve bu 48 volt ile 4 adet 200 amper kuru aküyü doldurup şu an araştırma aşamasında olduğum 20 kw invertör ile 220 volt tam sinüs elektrik üretmek istiyorum sistem güneş enerjisi ile aynı hemen hemen yanlız güneş enerjisinden daha verimli olacağını düşünüyorum sizinde fikirlerinizi bekliyorum özellikle 20 k.w invertör hakkında teşekkürler saygılar
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Aleyküm selam
Suyun tazyiği depo eklemek ile arttırılamaz. Gelen hattaki toplam basınç, suyun depoda yapabildiği yüksekliği belirler. Bu yükseklik de tekrar enerji elde etme gereğinde dönüşerek oluşan gücü belirler. Toplam basıncın ölçülmesi gerekir. Bilinir ki su ile enerji elde etmede su yüksekliği ile enerjinin elde edildiği türbin yüksekliği arasındaki farkın fazla olması enerji potansiyelinin yüksek olması demektir.
Bu suyun tazyiği az ise de bu seviyeden daha düşük bir seviyeye akıtma imkanı varsa bu şekilde eneji dönüşümü arttırılmış olur.
Yalnız düşük seviye herhangi bir çukur kazarak yapılması uygun değil çünkü bu kuyu dolduğunda da tekrar boşaltma ihtiyacından ötürü fayda sağlamayacaktır.
Seviye farkını maksimum yaparak enerji dönüştürmeyi düşünmek bir yol olur.
Başarılar.
 
Son düzenleme:
bulunduğum yer eğimli bir yer tepo yüksekte olacak ve cıkışı borularla büyükden küçüğe doğru yani carka 3/4 boruyla vuracak örneğin su değirmeni gibi 48 voltu üretme benim için sorun değil benim öğrenmek istediğim 48 voltu 20kw bir invertörle 220 elektrik üretebilirmiyim evde kalorifer sıcak su yani evin her şeyini karşılamasını istiyorum türkiyede 20 kw invertör satan yok almanya ve cin de üretiyorlar invertörler hakkında bilgi almak istiyorum dediğim sistemde ne kadar verimli olur
 
Sayın Filozof.2007 bahsettiğimiz suyun depo edilmesinin enerjisini arttırmadığıydı. Bahsettiğimiz gibi eğer son mesajından da okunduğu gibi meyilli bir yerde yeterli yükselti farkı oluşturulursa sonuç alınabilir.
Yalnız bahsettiğimiz bu yükselti farkından oluşan enerji dönüşümünün toplam halinin fazlasında bir sonuç alınamaz. Sudaki enerji hesaplanmalıdır ve bu hale göre ne güç elde edilebildiği anlaşılmalıdır. Malum ki Şebeke de 220 ve ya 230 Volt un olması hep olacağı ve her gücü vereceği anlamına gelmez. Yük altında yeterli güç alınamayacaktır eğer enerji dönüşümü yeterli değilse.
İnvertör konusunda mevzunun uzmanları yardımcı olabilir. Ancak direk neden 220 ve ya 230 üretilmesin? Su depolanıyorsa istenildiği zamanlarda elektriğe dönüştürülmüş olur. Diğer taraftan cihazlar da herhangi bir gerilime ve elektrik özelliğine uyarlanabilir. Uygunluğu incelenmelidir. Isıtma cihazları en kolay uyarlanabilir olanları olsa gerek ve ya birçok gerilime uygun olanlarını ifade edelim. İnvertör herhangi biçimde gerekli olsa da ısıtma cihazı gibi yüksek enerji ihtiyacı olanlar olağan elektrik özelliği ile beslenip kalan cihazlar invertöre bağlanıp invertör için kapasite azaltılıp fiyat azaltılabilir. Diğer taraftan elektrik üretimi zamanlaması için yüksek enerji gereken ısıtmada problem oluyorsa; depo yapmak istenmezse ve ya hacmi azaltılmak istenirse elektriğin efektif üretildiği anlarda ısıtma suyu büyük bir hacimde ısıtılarak enerji (ısı) depolanmış olur ve gün boyu kullanılabilir. Elektrik üretim zamanlamasında faydalı olabilir.
Suyüksekliği10metre;P=h*d*g=10m*1000kg/metreküp*10N/kg=100000N/metrekare=100000Pascal=1bar(aşağıyukarı,açkhavabasnc)
debi Q=100lt/dak=0,00166metreküp/saniye;
(Hidrolik) Güç= P*Q=100000N/metrekare*0,00166metreküp/san.=166Nm/san=166Watt
İşte bu hesapta görülen güç toplam güçtür ve dönüştürücülerde azalıp, düşük bir güçte üretim yapılmasının ek verimsizliği ile beraber 80 civarında elde edilebilir.
(Hesap ve ya herhangi bir hata varsa uyarılmalıdır.)
10 metre yükseklik farkı ki az sayılmaz, 100lt/dak debi (akış) ile ancak 100 Watt civarında bir güç elde etmeye vesile görülüyor. Debi 10 kat olsa 1kW elde edilmiş olur. Yalnız 20 kw için 10 kat debi ile beraber 20 kat da yükseklik gerekir ki; 1000lt/dak(1ton/dak.) ve 200metre yükseklik... Güç ihtiyacı 20 kw ise teşkilatı buna göre kurmadan önce enerji kaynağı bu gücü verebiliyor mu incelemek gerekir.
(( Bu arada 10 metre su yüksekliği hatıralardan, ortaokuldaki açık hava basıncı deneyinin su ile yapılması halinde ne yükseklikte bir cam tüp gerektirdiğini hatırlatmıştır belki. Civada malum 76cm yükseklik ile 1 metrelik tüp yeterliydi.))
 
Son düzenleme:
Suyun basıncı arttırmak için depolamak pek mantıklı birşey değil çünkü bunun için de enerji harcamak gerekir verim düşer. Bunun yerine suyun eğimine ve debisine göre uygun bir sistem tasarlanması daha iyi olur diye düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,898
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst