SU ŞEBEKE MOTORLARI

karaselkel

Üye
Katılım
25 Eki 2009
Mesajlar
169
Puanları
1
arkadaşlar benim bir sorunum var. 3 adet Şebeke motorumuz var, bunlar isteğe göre tek tek veya ikişer ikişer belirli saatlerde devreye girip çıkıyorlar. kullanmış olduğumuz soft starter lar geçtiğimiz günlerde patladı . bende motor yol aldıktan sonra soft starterı bypass ettim. yalnız dikkatimi çeken birşey var ikişer ikişer çalıştırdığımız soft starterlar saatte 12 kadar yol veriyor acaba patlamalarına bu mu neden oldu. tek tek çalıştığında ise basınç için yeterli olmuyor. bu konuda düşünceleriniz nedir. ben ikişer ikişer devreye alıp motorların devrini düşürerek kalkış sayısını düşürmek çözüm olur diye düşünüyorum. bu konuda da frekans konvertörü kullanmak gerekli ona göre de düşünceleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
3-5 kW soft starterler için,saatlik start sayısı 60-70 tir.Büyük güçlü motorlar için,bu sayı 15-20 civarındadır
( firmasına göre farklılık gösterebilir ).Sizin sorununuzun,start sayısından kaynaklanma ihtimali yok.Motor
güçleriniz büyük ise,soft starterlerin bir üst güçte seçilmiş olmasında yarar var idi.Şebekeden kastınız,su
pompası olsa gerektir.Sürücülü yolverme,mekanik sistemler yönünden ( özellikle çekvalfler ) rahatlık sağ-
lar.
 
motorlar 18,5 kw, ve yol verici kataloğunda saatte 5 defa start sayısı gözüküyor. peki motor devir sayılarını düşürerek start sayılarını düşürsek ( zira motorlar belirli basıcç değerlerine göre kalkış yapıyor ) motor devir sayısı düşürülerek belirlenen basınca ulaşması geciktirileblir diye düşünüyorum.
 
Soft starderlerde,devir sayısını ayarlama gibi bir şansınız yok.Çekilen debiye bağlı olarak devir ayarlayan modüller var.Tüm sistemi o şekilde değiştirebilirsiniz !Soft starterlerinizdeki 5 adet şalt sayısı,kalite sorununu da akla getiriyor !
 
frekans konvertörü ile devri ayarlamayı düşünüyorum. kalitede sıkıntısı old sanmıyorum siemens çünkü fahri bey.
 
Motor sayısına göre sistemi sıralı ve dinlendirmeli devreye alan kompakt modüller var.O şekilde düzenleyebilirsiniz.Aşağıdaki doküman,Simense aittir.Elinizdeki bilgileri karşılaştırmakta yarar var.Soft starterleriniz 22 kW olmalı idi,öylemi ?
 

Ekli dosyalar

  • simens softstarter şalt -saat.rar
    4.9 KB · Görüntüleme: 16
hayır 18.5 kw. hangi dökümandan bahsediyorsunuz fahri bey
 
En ucuz çözüm,denge tankı kapasitesini artırarak,şalt sayısını düşürmek de olabilir.
 
Bir önerı de, motorların çalışma basınçlarını farklı ayarlamak olabilir. Böylelikle aynı anda, stop ve start ıhtımalleri azalacakdır. Belki, aynı anda devreye girerken gerlim düşümü yaratıyor olabilirler.
Mesela; birinci motor, 3,5 / 5,5 atü (bar)
ikinci motor,4 / 6 bar ayarlanırsa, birinci daha erken devreye girecek, basıncı yetiştiremese, ikinci motor devreye girecek, birinci, 5,5 barda stop edecek, ikinci motor calısmaya devam ederek,, 6 bar da stop edecekdır, Böylece, sıstemdekı basınc farklılıklarıda, keskın çizgiler değil, destere dişi benzerınde küçük farklılıklarla olacakdır.
 
birincisi 5,5 barda stop ettikten sonra 2. 6 bara ulaşamaz ama fikriniz için teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,255
Kullanıcılar
449,842
Son üye
hpysu

Yeni konular

Geri
Üst