Su Çıkarma Amaçlı Kullanılan Rüzgar Türbini Projesi

sword_ksk

Üye
Katılım
8 Haz 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
38
Herkese selamlar. Tarım Makinaları bölümümde bitirme projem su çıkarma amaçlı kullanılan rüzgar türbini tasarımı. basit bir su pompası projesi yapılacak bunu projelendirmem isteniyor. konuya ve mekanizmaya hakimim zaten fazla bir ayrıntısıda yok. fakat eksik kalan bir kaç nokta var ve kaynak bulamıyorum lütfen yardımcı olun. proje bittikten sonra çiftçiler için çok faydalı bir çalışma olacak.
sistem çok basit,
1)rüzgar türbini döndürür
2)türbin 1/2 transmisyonlu dişli ile krank milini harekete geçirir (transmisyon ile dönü sayısını azaltmak fazla rüzgarda parçalanmanın önüne geçer)
3)harekete geçen krank mili su içerisinde ki tulumbayı harekete geçirir ve su yüzeye çıkarılır

projemin eksikleri;
1) dişli çarkların hesabı,kaç diş olacak büyüklüğü?
2) pompa ile krank arasına bağlanacak demir seçimi ve demirin kalitesi.bu parça hem suyun ve pompanın ağırlığını kaldıracak hem gerilmeden zarar görmeyecek
3) krank miline binecek yük ?

bu bilgiler ile projeyi tamamlayabileceğim.şimdiden çok teşekkür ederim
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
görüştüğüm bir kaç firma türbin ile krank mili arasına dişli sistemin konulmasının ve dönü sayısının düşürülmesinin istenilen bir durum olmadığını söylediler.tamam dişlileri kaldırdık. ara malzeme seçiminide st37 et kalınlığı 16mm , çekme mukavemeti 350-480 MPa (newton/milimetrekare).
buraya kadar herşey çok güzel ilerliyor şuan ama krank mili seçiminde sıkıntı devam etmekte :) yardım edende yok gerçi ama olsun belki birilerine yarar yazayım buraya :)
 
İlla krank mili olacak diye bir kural yok. Merkezkaç sistemli herhangi bir sistem olabilir.
Ben de, rüzgar yön değiştirdiğinde sistem nasıl yön değişecek, onu çözemedim.
 
kuyruk bu vazifeyi görüyor hocam.Burada kuyruk elemanımız profillerden yapılmış ve uç kısmı saç levhalarla birleştirilmiştir. Rüzgarın bu levhalara çarparak, kuyruğu rahat yönlendirmesi amaçlanmıştır. Ayrıca kuyruğun bağlantı yerleri gövde üzerinde rulmanlı yataklı olarak tasarlanmıştır. Bu özellikler kuyruğunun rahat dönmesini sağlamıştır.
 
Sayın sword_ksk.
Buraya kadar bahsettiğiniz konuyu çok iyi biliyorum. Yaptığım rüzgar türbinlerinde de aynı şekilde kuyruk yardımı ile rüzgar yönüne yöneliyor. Ayrıca fırça-bilezik sistemi ile enerjiyi aşağıya indiriyoruz. Bu şekilde kabloda burkulma, kıvrılma olmuyor.

Benim merak ettiğim su çıkarmada kullanılan sistemde türbin yön değiştirdiğinde tulumbaya hareket veren krank mil ile pompa arasındaki demir çubukta burkulma kıvrılma olmuyormu ? Bu demir çubuk sabitmi, kendi çevresinde dönebiliyormu ? Bunu merak ediyorum.
 
Sayın şef,
Bu sistem ile küçüklüğümde bahçe sulanırdı. Tulumbanın su çekmesi için tulumba kolunu aşağı yukarı hareket ettirdiğimizde bu kolun bağlı olduğu sistem 15 cm lik bir hareket yapıyordu diye hatırlıyorum.
Rüzgar türbini de işte bu sistemi hareket ettiriyor. Pervane ne tarafa dönerse dönsün tulumbaya gelen uzun cubuk aşağı ve yukarı doğru 15 cm kadar hareket ediyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst