Stirling Motor içine klima gazı

Katılım
1 Eyl 2014
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
32
Konum
Adana
Beyler Bitirme Projem ile ilgili bazı sorularım olacak.

Ödevim Stirling motora fresnel lens ile güneşi yansıtıp elektrik üretmek idi.

Hocam benden motorun içine hava yerine klima gazı koymamı istiyor.Klima gazını hareket ettirecek güc üretip soğutma yapmamı istiyor.Klima gazları ile ilgili çok bir bilgim yok.
Klimanın çalışma yöntemi olarak sıvı-gaz gaz-sıvı dönüşümünde sistemi soğuttuğunu düşünüyorum.

Bu konu hakkında bir fikri düşüncesi olan var mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Eskiden buzdolapları amonyak ile iş yapardı, seninki d o hesap. Buzdolabının gaz teisatını yapman yine de şart *küçük model. Kolay gelsin.
 
Dostum merhabalar..

bildiğim kadarıyla konuya dahil olayım. Stirling motorunun içindeki gaz genleşip büzüşerek piston hareketi oluşur. İçine klima gazı koyman soğutma üretmez. Yine aynı sistemde hareket enerjisi alırsın.

Şu var elde ettiğin hareket enerjisi ile bir kompresör çevirip bu hareket enerjisi ile soğutma çevrimini çalıştırırsan soğutma elde edebilirsin.

Bir aralar bende stirling motoru ile ilgilenmiştim. Profesyonel bir üretim ve büyük bir motor olmadıkça elde edeceğin hareket enerjisi ile ne elektrik üretebilirsin nede soğutma elde edebilirsin. Bir ara bir endüstri meslek lisesinde yapmışlardı stirling motoru. döngü alıyorlardı ancak çok basit bir düzenekti bu döngü ile ne elektrik nede soğutma üretilemezdi. Döngü yapan mil elle tutulduğunda bile duruyordu.

Siz projenizi şekillendirin projeniz stirling motoru ile hareket enerjisi üretmek olsun ama daha fazlasını ummak hayal olur düşüncesindeyim. Eğer tornada sızdırmazlığı çok iyi olan piston ve kollar üretilir ise iyi dizayn edilirse belki ama öbür türlü biraz zor.

ümidinizi kırmak istemem ancak stirling motoru ile soğutma elde etmek bir okul projesi olarak zor bir ödev.
 
benim elde etmek istediğim güç yaklaşık 20 w civarı.Ben içine sızdırma durumuna göre helyum gazı basmak istiyordum.Okuduğum projelerde çok değişik güçler üretmişler.10 w -200 w arasında değişiyor.Aslında hocam da klima gibi bir şeyden ziyade az da olsa bir soğutma istiyor.Bölümüm elektrik ancak soğutma işine girince bir anda makine ye dönüyor.Benim giriş amacımda zaten küçük ölçekte enerji üretmek ve ileri ki dönemde de belki zor ancak panellerden daha verimli daha ucuz bir sistem tasarlamakdı.

Meslek lisesindeki motorda 1500 devir e çıkıyordu.Yük altında da tahminim 600-750 devir arasında.Güneş enerjisini kullanacam.Sıcaklık daha fazla olacak.

Motorun hava kısmı zaten çok ufak.Hani kaldı ki bide bildiğim kadarıyla klima gazını yüksek basınç altında sıvılaşıp o şekilde kullanılıyor.Bu kadar basınca dayanabilir mi?

Projem iyice karıştı...
 
İşin 2 kısmı var.

1. kısmı stirling motoru 2. kısmı soğutma çevrimi.

Stirlig kısmında çok fazla alternatif yok. Sistem belli. Helyum kullanmanızı önermem yanıcı patlayıcı bir gazdır. Yine yukarıda bahsetmiştim sızdırmazlık iyi olmazsa çok kolay gaz kaçağı yaşarsın.

2. kısımda soğutma için stirling ile elektrik üretip bu elektrik ile peltier soğutucu beslenip azda olsa soğutma elde edebilirsin. Ancak peltiere yetecek kadar akım üretebilirmisin onu bilmiyorum. 150 watt gibi bir güç elde edebilsen bununla soğutma elde edebilirsin.

Diğer türlü mekanik sıkıştırmalı bir soğutma çevrimi yapman lazım bu bile bir okul ödevi için başlı başına büyük bir iştir. elde edilen güç çok düşük olduğu için çok küçük bir sistem dizayn edilmeli. Örnek verirsem kompresörlü minibar soğutucuları incelemeni öneririm. Burda kompresörün hareket için kullanılan elektrik motoru sökülüp yerine stirling motoru akuple edilerek döngü sağlanıp soğutma elde edilebilir.

Siz eğer bu ödevi üstlendiyseniz konuyu genişleterek ve örnekleyerek ilerleyelim. Ancak daha üstlenmediyseniz ödevin konusunu daraltıp soğutma değilde elektrik üretip led yakmak gibi daha kolay bir projeye dönüştürülmesini öneriyorum. Bence bu yapılabilir.

Şu meslek lisesindeki stirling motorundan bahsettiniz bunun resmi ve beygir olarak gücünü boyutlarını v.s. özelliklerini burda paylaşabilirmisiniz?
 


Linkte videoları bulunuyor.Dosyada autocad çizimleri var.Bende motorun yapımında bulunan bir arkadaşdan aldım.

Helyum gazının yanıcı patlayıcı özelliği yoktur diye biliyorum.Hidrojen gazıyla karıştırdınız.Peltier e yetecek kadar güç üretemem.Minibarlardan devam edeyim.

Ödevim her gün değiştiği için belli olmuyor.Hesap kısmında da sıkıntılarım var.Kaç Watt üreteceğimi kestiremiyorum.

Elimde konuyla alakalı tezler ve kitaplar var ancak dosya boyutundan dolayı paylaşamadım.Mail adresinizi verirseniz yollayabilirim.
 

Ekli dosyalar

  • stirling motor.rar
    94 KB · Görüntüleme: 11
Özür dilerim helyum yanıcı değilmiş. Ben zeplinlerde kullanıldığı ve yanıcı olduğunu biliyordum. Zeplinlerde hem helyum hemde hidrojen kullanılıyormuş. Hidrojen yanıcıdır. Helyum hidrojen gibi agresif değilmiş. Biraz araştırdım.

Mailimi özelden atacağım unutursam sizde yazın.

kolay gelsin.
 
Herkese iyi çalışmalar

Hocamla konuştum ve klima gazından vazgeçirdim.
Şimdi sistemim şu şekilde olacak daha mantıklı gibi.
Stirling motordan dönel bir hareket elde ediliyor.Sistemi düz bir harekete getirip bu sallamalı bobinli el fenerleri sistemine benzetmemi istedi.
İnternet hareket dönüşüm mekanizmalarına baktım ve en uygunu kanallı tambur kamlar olduğunu gördüm.Ancak bu kamı satın alacağım ne bir site gördüm nede satan bir yer.Bilgiyi de megep ten buldum.
Bu hareket dönüşümü ile ilgili fikri olan var mı?
 
Dairesel hareketi doğrusal bir harekete çevirme konusu sanırım.

Bu şekilde bir düzenekle doğrusal bir hareket alınabilir. Basit bir manyetik nüveli el feneri benzeri şekilde elektrik üretilebilir. Önemli olan bu hareket aktarma kısımlarında en verimli şekilde enerjiyi aktarmak.

videosu ise şu şekilde

 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst