Step up devresini hazır ama gene takıldık yardımm!!!!!

bu pili ne kadar sürede şarj etmek istiyorsunuz?
 
1 saatte şarj etmek istiyorum güneş pili ile...
 
serkan bey çok teşekkür ederim size yorumlarınız için şuan elimde olan elemanları sayıyorum size
1-3.7 volt 650 maH li-po pil
2-0.9v-5v 5v dc dc step up devresi var
elimde bunlar var bir akış diyagramı hazırlamadım sanırım kaybım bundan oluyor.sanırım şuan yapmam gerekenler
1-step up devresini bir güç kaynağında deneyerek en verimli gerilimi ve akımı bulmak
2-bu belirlediğimiz gerlilim ve akımı sağlayabilecek bir güneş pili bulmak öyle değil mi??


Konverter veriminizi bilmiyorum ama en az 800-900 ma lik bir panel kullanmanızı öneririm. Bu arada size step up ile uğraşmaktansa 1 adet step dovn alıp tüm işinizi çözebilirsiniz düşüncesindeyim.

Mesela ;

http://www.ebay.com/itm/5A-Lithium-...117?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25910d74b5

$_12.jpg


Linkteki ürünün özelliklerini okursanız ,

2、Use as a battery charger
Usage:
(1). Make sure you need to charge the battery float voltage and charging current; (if lithium parameters 3.7V/2200mAh, then the float voltage is 4.2V, the maximum charging current 1C, ie 2200mA)
(2). Under no-load conditions, adjust the “Voltage potentiometer” so that the output voltage reaches the float voltage; (if to 3.7V rechargeable lithium battery, the output voltage can be adjusted to 4.2V)
(3). use a multimeter to measure the output short-circuit current with 10A stalls, while regulating the “current potentiometer” so that the output current reaches a predetermined Charging current value.
(4). Charge turn lamp current factory default is 0.1 times the charging current; (Battery during charging current is gradually reduced, if the charge current setting is 1A, then when the charge current is less than 0.1A, blue lights turned off, the green light is on, which means that the battery is fully charged)
(5).connected to the battery charge.
(1,2,3,4 steps as: Output is unloaded, do not connect the battery)


Bu şekilde panel voltajınız 5-6 volt üzeri olsa bile şarja başlar. Normal paneller 18 - 20 volta kadar çıkar ama bu devre bu voltajı sabit olarak lityum pili şarj için düşürür. Akım olarak nominalde 3 amperi karşılayabilir ayrıca şarj akımını dilediğiniz gibi ( 3 amper içerisinde ) ayarlayabilirsiniz. Maliyeti 3$ civarında ve bence makul bir değer.

beğenirseniz projeyi ona göre değerlendirebiliriz.
 
serkan bey neden step down önerdiniz bana kafam şimdi iyice karıştı.şimdi size bazı sorularım olacak lütfen cevaplar mısınız
1-step down devreleri düşürücü devreleri deiller miydi ?
2-bu devreyi neden önerdiniz bana?
3-yeni alacağım güneş pili maksimum 3volt gerilim verir bu gerilim bu devrenin enerjisini karşılayabilecek mi??
4-bu devre min.-max. kaç volt ile çalışıyor
lütfen yanlış anlamayın siz bu devreyi önerince kafam çok karıştı çünkü herkes step up devresi yapmamı sölemişti o yüzden lütfen bu soruklarıma cevap verebilir misinz ilginiz için teşekkür ederim
 
Duruma yaklaşım şeklim şöyle.

Standart güneş panelleri 18 yada 36 hücreli yapılırlar. Çeşitli büyüklüklerde akım kapasitelerinde yapılıyorlar. Ancak tek hücreli panelleri incelediğimde 3 volt 6 volt ama akım kapasiteleri çok yüksek olmuyor. Size lazım olan değer 900 ma 1000 ma dir. Bu değerde güç karşılamak için birden fazla panel kullanıp seri paralel yapmaktansa tek bir panelle 18 voltu dilediğiniz voltaja düşürebilir ve yukarıdaki tek devre ile istediğiniz akımı ayarlayabilirsiniz.

Diğer türlü düşük voltajı yükseltip daha sonra şarj regülatörü ile şarj etmek 2 kez voltajı işlemek demek. Her işlemede verim kaybı nedeniyle güç kaybetmek demektir.

Benim tavsiyemde 1 cihaz ile hem voltaj regülesi sağlayıp hemde şarj işlemini gerçekleştirmek mümkündür.
 
serkan şurda bir yanlış anlaşılma oldu galiba sizede dediğim gibi benim için güneş pilinin boyutları çok önemli benim kullanacağım güneş pilinin boyutu eni 4mm boyu 6 mm olmalı bu denli küçük bir güneş pilinden 18 volt nasıl alayım ben ben mi yanlış anladım acaba bu güneş pili maxımum 3volt gerilim üretebilir benim yükseltme yapmam lazım bence ama siz daha iyi bilirsiniz sizin tavsiyelerini merakla bekliorm
 
4 mm en ve 6 mm boya sahip bir güneş paneli ile lityum pil şarj edemezsiniz. Gücü yetmez.

Voltaj katlayıcılar görevi gereği voltajı yükseltirken akımdan feragar ederler.

Örneklersem ;

3 volt 500 ma. bir panel 1.5 watt güce sahiptir.

Bu panelin voltajını 5 volta çıkartırsanız ( sıfır kayıpla hesaplarsak )

5 voltta 300 ma güç alabilirsiniz.

Yani 3 voltta 500 ma veren bir panelin voltajını 5 volta katlarsanız alabileceğiniz akım kayıpsız olarak 300 ma e düşer.

Temel prensibi anlatayım istedim.
 
Bu arada sizin 4 mm x 6 mm boyutundaki panelin gücü nedir ?

Bakarsak daha öncede söylediğiniz gibi bu boyuttaki bir panel ancak bir hesap makinasını çalıştırabilir. verebileceği akım 3-5 miliamperden fazla olamaz. Bu büyüklükteki bir panelle lityum pil şarj edemezsiniz.
 
araştırdığım kadarı ile söylüyorum serkan bey güneş pillerinin güçlü akım verenide var mesela ince film güneş pilleri buna bir örnektir ama türkiye'de bu güneş pili yok diye biliyorum.serkan bey size özel bir soru soracağım siz nerede ikamet ediyorsunuz acaba eğer ankara ise oturup konuşabiliriz detaylıca.
 
Güneş pillerinde metrekareye düşen ışık enerjisinin şu an %25 laboratuvar ortamlarında %30 a kadar varan verimlerle ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyorlar. Normal kullanımda bu verimler amorf v.b. panellerde %10 iken mono kristal yada polikristallerde %17 ile %25 arasında değişiyor.

Ben Antalya'da ikamet ediyorum. Keşke fırsatımız olsaydı da bir etkinlik buluşma yapsaydık.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,621
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst