step motor ve sensör seçimi için önerilerinizi bekliyorum_?

mtn01

Üye
Katılım
12 Nis 2011
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
37
ccs c ve 16f877a kullanarak bir asansör projesi tasarlıyorum, yazılım kısmını hallettim ama malzeme bilgim yetersiz olduğu için kat kontrolünde sensör seçimi ve kabin taşımada step motor seçiminde nasıl cihazlar kullanacağımı bilmiyorum. projemde ufak bir modelleme yapacak olduğum için step motorun 2 kg kadar yük kaldırması yeterli olacaktır. sensörleri direk mikrodenetleyiciye bağlayacağım ama nasıl sensörler var ve işimi ne halleder hiçbir fikrim yok, bu sensörler sayesinde kat bilgisi ve step motor kontrolünü gerçekleştiriyorum yazılım kısmında ben buton koyarak hallettim yani 0v-5v durumuna göre çalışır vaziyette. sizden ricam şu motor şu sensör işine yarar diyerek öneride bulunursanız araştırmasını ve çalışma mantığını inceleyeceğim. kabini metal-ahşaptan yapabilirim, yeter ki malzeme seçimini halledip çalışabilir vaziyete geçeyim. daha sonraki aşamada rf ile kontrol kısmına geçeceğim.. şimdiden teşekkür ederim..
 
Merhaba,
Projede step motor kullanman şart mı? Eğer değilse araçlarda kullanılan silgeç motorlarını kullanabilirsin. 2 Kg a kadar yükü rahatlıkla kaldırabilir. Motor redüktörlü olduğu için durduğu zaman kabinin aşağıya da kayma yapmaz. Asansör konumu algılamak için şu switchler işine yarayabilir : http://www.kartalotomasyon.com.tr/Telli-switch,TA-4287.html
 
sanırım silgeç motoru dc motor; step motor kullanmam şart değil, kabinin aşağı kayma payı olur mu hiç aklıma gelmemişti makara sistemi kullanacağım için. yazılımı değiştirmem gerekir ama sorun olacağını sanmıyorum. fiyat yönünden hangisi avantajlı olursa onu kullanırım neticede öğrenciyim.
bahsettiğiniz switchlere gelince farklı sitelerde farklı değerlerle karşılaştım volt ve amper olarak o yüzden 5v - 0.25mA değerlerinde bulabilir miyim yada devre elemlarıyla istediğim değerlere çekebilirmiyim bilmiyorum. ilginiz için teşekkürler
 
Evet silgeç moturu dc. Kabin 2 kg kadar olursa aşağı kayacaktır ekstradan bir frenleme sistemi yapmanız gerekebilir. Ama bahsettiğim motor ile 2 kg da kayma yapacağını sanmıyorum. Motoruna göre fiyatları değişmekle birlikte işine yarar bir motoru 40 tl ye alman mümkün.
https://unluoto.com.tr/urunler/2645/silgi-motoru-on-slx-dogan-kartal-sahin-yansanayi-
Verdiğim linkteki switchler bir anahtar gibi düşün. Girişten kaç volt verirsen çıkıştan da onu alırsın. Yani 5v switch e girip çıkışına da picin ilgili ayağına bağlarsanız çalışacaktır. Bu switchlerin envayi çeşidi var, ucunda tel olan, teker olan, irili ufaklı vs. sen ihtiyacına göre bir tane seçmelisin.
Bahsettiğim elemanları kullanarak benzer bir projeyi lise yıllarımda yapmıştım, tabi o zamanlar pic falan bilmiyorduk, rölelerle yapmıştım.
 
anladım çok teşekkür ederim ilginiz ve bilgi paylaşımınız için
 

Forum istatistikleri

Konular
128,106
Mesajlar
915,022
Kullanıcılar
449,807
Son üye
bdursun

Yeni konular

Geri
Üst