step motor bağlantısı

erenuysal1

Üye
Katılım
10 Haz 2010
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
43
Aşağdaki step motorun üstü neresi altı neresi devreye göre üstteki uçları bi tarafa altta uçları bi tarafa gösterio amaüstü altı neresi bilmiorum?:confused::(


6 kabloludur.3ü bi taratfa 3 ü bi tarafta
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba
Anlaşılmayan bir yer olursa yazın lütfen.

5-6-kablolu-step-motor.png


https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/step-motorların-uçlarının-bulunması.6517/
 
ben step motor uç bulmasını bilmiyorum .devre şemasında gösterio üst kırmızı uc X1 e üst sarı uc X2 üst gri uc X3 - alt kırmızı uc Y1 alt sarı uc Y2 alt gri uc Y3 e bağlayınız diyor plaketdede X1 leri falan belirtmiş.

üst uc lar hangileri oluo işte dönen tarafındaki uçlarmı yoksa düz tarafındaki uçlarmı...
 
Son düzenleme:
STEP MOTORUN UÇLARININ BULUNMASI
Step motorlarda genellikle 5 veya 6 kablo bulunur. 5 kablolu step motorlardabir, 6 kablolu step motorlarda ise iki kablo ortak uçtur ve bu uçlarkaynağın pozitif(+) kutbuna bağlanırlar.

Kaynağın pozitif (+)kutbuna bağlanacak ortak uçları ölçü aletinin ohm kademesini kullanarakbulmak mümkündür. Ölçü aleti ohm kademesinde iken step motorun bobinuçlarına bağlı kablolar arasındaki direnç ölçülür. Step motorlar ister5, ister 6 kablolu olsun tüm uçlar arasında eşit dirence sahip olan uçortak uçtur.

6 Kablolu step motorlarda kablolar üçerli olarakiki gurup halindedir. Her guruptaki bir kablo ortak ucu temsil eder.Ölçüm yapılırken her iki gurup kendi aralarında ölçülerek ortak uçtespit edilir. Bu işlem için ölçü aleti ohm kademesinde iken ilk gurubaait üç kablo ayrı ayrı kendi aralarında ölçülür. Tüm uçlar arasındaeşit direnç gösteren uç, ortak uçtur. Aynı işlem ikinci gurup içindetekrarlanır. Ölçüm sonucunda her iki ortak uca göre iki gurupta da eşitdirenç değerleri elde edilir. Bu dirençlerin değerleri her step motoriçin farklı olabilir.

Step motorlara ait bobin kabloları farklırenklerle temsil edilirler. Bu renkler 6 kablolu step motorlardagenellikle her gurup için aynı şekilde tekrarlanır.



Aşağıdakitabloda herhangi bir step motor için ortak uca göre bobin uçlarıarasındaki örnek direnç değerleri verilmiştir. Tabloda, “1.Sarı –1.Kırmızı” arasında karşılıklı olarak 119 Ohm ölçülmüştür. Aynı şekilde“1.kırmızı – 1.gri” arasında da karşılıklı olarak 119 Ohm ölçülmüştür.Buna göre 1. kırmızı ortak uç olarak tespit edilmiş olur. Aynı ölçümler2.gurup uçlar için de tekrarlandığında 2.gurubun da ortak ucununkırmızı olduğu görülür. Gri ve sarı renkli kabloların kendiaralarındaki ölçüm değerleri ise ortak uca göre iki kat yüksektir.Bunun nedeni yukarıdaki şekillerden de anlaşılacağı gibi sarı ve grirenkli kabloların step motor bobininin iki dış ucuna bağlı olmasıdır.



Birdevre üzerinde step motoru düzgün çalıştırmak için kabloları doğruolarak sıralamada bağlamak gerekir. Ortak uç dışında kullanılan diğerdört ucun kendi arasında bir sırası vardır. Kablo sıralaması bobinuçlarına enerji uygulanarak deneme yanılma şeklinde tespit edilebilir.Eğer kablo bağlantısı yanlış yapılırsa step motorda bir titreme oluşurve motor dönmez.

Motora adım attırmak için ortak uca motoruncinsine göre pozitif (+) 5V ile 12V arası sabit gerilim uygulanır.Diğer dört uca ise belirli sırada şase (-) uygulanır. Eğer şasepotansiyeli bobin uçlarına uygun sıralamada uygulanırsa step motordadönme hareketi başlar. Bobin uçlarının uygun sıralaması aşağıdaki gibitespit edilir.



a) Ortak uçlara ait kablolar kaynağın pozitif (+) kutbuna bağlanır.

b) Step motorun diğer herhangi bir ucu seçilerek şase uygulanır.Örneğin 1 numaralı bobin ucuna şase uygulanarak sabit bırakılır.

c) Başka bir bobin ucu seçilerek şase potansiyeli uygulanır. Eğer stepmotor saat yönünde bir adım atıyor ise bu 2 numaralı kablodur.

d) Motor saat yönünün tersinde bir adım atıyorsa bu 4 numaralı kablodur.

e) Motor hiç hareket etmiyor ise bu3 numaralı kablodur.



Sonuçolarak step motoru saat yönünde döndürmek için ortak uca pozitif (+) ;1,2,3 ve 4 numaralı kabloların bağlı olduğu bobinlere sırasıyla şase(-) potansiyeli uygulanmalıdır. Step motoru saat yönünün tersinehareket ettirmek için ise bobinlere 4,3,2 ve 1 sıralamasında enerjiuygulanmalıdır
 
uçları zaten belli sadece 3 uc bi tarafta diğer 3 uc bi tarafta yukardaki resimde gibi hangi uclar üst hangi uclar alt o lazım bana? (kırmızı uçlar ortak sarı ve gri uclardan hangi uclar üst hangileri alt)dönen tarafındaki sarı ve gri ucmu üst yoksa oteki düz tarafındaki sarı ve gri uçmu üst uclar oluo
 
Son düzenleme:
Merhaba
Sayın "kısa devre"bu anlatımdan daha iyisi olamaz.Teşekkürler.Bir de ricam olacak müsaade ederseniz bu yazınızı txt dosyası olarak kaydedip daha sonraki tarihlerde tekrar tekrar sorulacak olan bu soruya cevap olarak vermek istiyorum.Tabii sizden alıntı olduğunu yazarak.Teşekkürler.
 
Tüm adımları uyguladım fakat benim şöyle bir sorunum var.1-2-3-4 uyguluyorum ilk 2 uçta sağ yöne dönüyor diger 2 uçta sola yani tam tur dönmüyor.2 ileri 2 geri oluyor.step motorumun üstünde
9904 112 32001
step angle 7*30'
yazıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
STEP MOTOR VE SÜRCÜSÜ NE KADAR 1,2KW
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,861
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst