STC 1000 Thermostat problemi

Katılım
25 Mar 2017
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
48
Geçtiğimiz günlerde Leopard geckolarım için bir kuluçka yapma işine soyundum. Bu iş için ülkemizde çok fazla ürün yok ve olanlarda 3-4 kat pahalı yurtdışına göre. İnternet araştırmalarımdan sonra STC1000 termostat ve sinbonun SCW3509 model mini buzdolabından edindim. İlk aklımdan geçen şekil dolabı soğutma için kullanıp ısıtma için içine ayrıca bir ısıtıcı pad ya da kablo döşemek gibi bir fikrim vardı. Sonra derli toplu olsun sonuçta bu alet hem ısıtma hem soğutma yapabiliyor diye bir beyaz eşya teknik servisine gittim. Ordaki ustaya bu buzdolabı üzerindeki anahtarı bu thermostatın anahtarı ile değiştirmek istediğimi ve bir kuluçkalık yapmak istediğimi anlattım. Usta olur dedi. Başladı içini açık anahtar kısmına lehimler yapmaya filan, arada başka ustalarda geliyor filan. Velhasıl kelam 3 saatin sonunda ustayı cihazlarla başbaşa bırakıp çıktım. Akşam yanına uğradığımda halen uğraşıyordu. İçindeki kartları mecbur iptal ettim filan dedi. Neyse dedim sorun değil. Ertesi gün whatsuptan bana bir şema attı ve yaptım dedi. Şu şu şu parçaları aldım bunlarla istediğin gibi oldu dedi. Düşündüğümün çok ötesinde bir rakama patlamıştı ama olsun dedim, derli toplu birşey oldu en azından dedim. Akşam ürünü alıp eve geldim ve başladım test yapmaya. İsteğim bu ürünü 0.3 ya da buna çok yakın bir aralıkta çalışmasıydı. İlk hedefim 27 derecelik ısıydı. Setupı yaptım ve 24 derecelerden sıcaklık devreye girdi ve 27 de kesti ama sıcaklık artmaya devam ediyordu. Aralıkta sorun var deyip 1 dereceye kadar çıkardım farkı. 26 da start alıyor 27 de kesiyor fakat 28 de tekrar soğutma devreye giriyordu. Ustayla paylaştım probun yeriyle oyna filan dedi. Bir sürü şey denedim fakat olmadı. En sonunda bugün ustaya bir fan ekleyelim dedim. Bugünde o işlemi yaptık. Biraz fark etti ama halen istediğim gibi değil ve içerde sürekli çalışan bir fan var. Şu anda 27 ayarlı ve fark 1 derece. 26 da start alıyor ve tam limit olan 27.9 dan soğutucuyu açmadan geri dönüyor. Bu farkı azaltmam için ne önerebilirsiniz. 27 nin 0.3 altında sıtıma devreye girsin 28 den öncede soğutucu devreye girmesin gibi bir ayar yapmam mümkün mü? Bu kompresör gecikmesini ne yaparsam yapayım ısıtma ve soğutma aralık değerlerine ulaştığında ısıtma ya da soğutma devreye giriyor sanki. Yardımcı olabilecek arkadaşlara çok müteşekkir olucağım. Herkese iyi günler dilerim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu kadar derli toplu ve teferruatlıca meramını anlatan ve cevap bekleyen bir arkadaşa yardım etmek lazım kesinlikle :) . @serkan_48 üstadın bu mevzu ile ilgili kesin bir yorumu olacaktır.
 
Bu arada gecikme çalışıyormuş. Şu an 27 de ayarlı ve fark 0.5 derece. 26.5 ta çalışıyor. 27 stop 27.5 soğutma aktif oluyor fakat 10 dakikayı bekliyor. 27.8 de zirve yapıp düşüşte 27.5 gibi tekrar soğutma çaılışıyor. Nispeten güzel bir noktaya gelmiş olsam bile soğutucu devreye girmese süper olucak.
 
Konuyu okumustum ama cevaplamak icin on bilgi toplamak ve pc den cevaplamak istedim. Sayin @Under Ground benden once yazmis.

Soyle söyleyeyim simdi telefondan yaziyorum kisaca bahsedeyim sicaklik dalgamanmasi Termostat kestikten sonraki yukselis tamamen dogal bir olay. Nedenlerinden en bariz ikisi sudur.

1 isinan rezistans hemen sogumadigi icin yada isittiginiz hacim icin yuksek guclu olmasi nedeniyle ic sicaklik yükseliyor

2 ic hacimdeki hava sirkulasyonu yeterli degilki homojen bir isi dagilimi olmuyor

Cozum ise,

1 rezistansinizin gucu cok fazla ise gucu daha dusuk bir rezistans secmeniz isi homojenligi saglayacaktir.

2 ic ortamdaki hava sirkulasyonunu arttirmaniz yani fan kullanmaniz daha iyidir.

Aslinda bu tur bir hassas sicaklik kontrolu icin pid sicaklik kontrolu uygulansa daha stabil bir sabit sicaklik saglanabilir ancak bu ekipmanlar maliyeti artıracaktır.

Kucuk bir tavsiye de Termostat rezistansa giden enerjiyi kestikten sonra ne kadar sicaklik yukselmesi oluyorsa bunu hesaba katip set sicakligini biraz dusurebilirsiniz.

Uygun bir zamanda termostatin kitapcigini indirip okuyayim belki histerisis ayari ile ilgili bir puf noktasi olabilir.

Iyi calismalar.
 
Cevap için çok teşekkürler. Sistemdeki peltier sanırım en düşük güçlü olanlardan. 42 watt civarı bir tüketimi var. Yinede bir araştıracağım. Fan eklemeden hiç kullanılabilir bir yanı yoktu zaten, fandan sonra bir nebze daha yükselme azaldı ve eh işte modduna girdi. Dün gece geç saatlere kadar bana gerekli olan 27 ve 31 derecelerede test yaptım. Isıtma başlangıcını ne kadar aşağıya çekersem ısı artışı o kadar daha fazla süre devam ediyor. Çok düşük olursada ısı artışı devam ederken soğutma kesinlikle açıyor. 0.5 dereceye ayarladığımda ise en azından ısı biraz düştükten sonra soğutma açıyor. Bana dediğim gibi ısıtma ve soğutma için farklı tolerans giririlebilmesi gerekli ama standart olarak bu mümkün görünmüyor. Devreye girme süreside max 10 dakika olan süre 5-10 dakika daha arttırılabilse o da bie çözüm sağlayabilir.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar şöyle bir çözüm aklıma geliyor. Sizce olur mu? Böyle bir devreyi nerde yaptırabilirim? Şimdi bütün denemelerimde en kısa ısıtma süresi 75-80 saniye gibi bir şeydi. Diyorum ki araya şöyle bir devre koysam akım geldikten sonra 20 saniye çalış 30 saniye bekle ve tekrar aynı döngü şeklinde bir devre koysam nasıl olur?
 
Anladigim kadariyla bu buzdolabinin icinde peltier var. Bu peltier hem isitma hem sogutma moduna geciyor.

Aslinda peltier pid mantigi ile oransal calistirilirsa lineer bir sicaklik kontrolu elde edilebilir.

Uygun bir zamanda devre semasi bakabilirim. Ama su an biraz yogunlugum var telefondan giriyorum bu nedenle arastirmam zor.
 
Anladigim kadariyla bu buzdolabinin icinde peltier var. Bu peltier hem isitma hem sogutma moduna geciyor.

Aslinda peltier pid mantigi ile oransal calistirilirsa lineer bir sicaklik kontrolu elde edilebilir.

Uygun bir zamanda devre semasi bakabilirim. Ama su an biraz yogunlugum var telefondan giriyorum bu nedenle arastirmam zor.

Senden sonra PID sistemli termostatları inceledim. Dediğin gibi çözüm olma ihtimali çok yüksek zira ısı yükselirken ya da düşerken bu hızı hesaplayıp devreyi önceden keserek salınımı minimuma indiriyor. Ama anladığım kadarıyla hem ısıtma ve hem soğutma destekleyen böyle bir termostat 150-200 lira bandından aşağı değildir. Şu aşamada elimdeki sistemi çalışabilir bir moda sokmanın derdindeyim.
 
Peltiere gelen voltajı değiştirebiliyor musunuz? Peltier ne ile besleniyor.

Şöyle söyleyeyim mesela o cihazı ısıtma modunda çalıştırdığınızda ısı yükseliyor ve termostat kesiyor. Kesmeden sonrada ısı bir miktar yükseliyor ve soğutma devreye giriyor anladığım kadarıyla.

Bu noktada peltieri beslediğiniz güç kaynağından eğer imkanınız var ise voltajı biraz düşürürseniz ısınma hızı yavaşlayacak belki soğutmaya geçmeyecek.
 
Bu noktada montajı yapan ustanın çektiği fotoğrafı ve kullandığı elemanları size anlatabilirim.

z3BG3Y.jpg


Resimdeki trafoyu kullandığını, Bir süzgeç kullandığını ve 2 adette röle kullandığını yazmış. Dediğiniz gibi termostat kestikten sonra ısınma haddinden fazla artıyor ve soğutma devreye giriyor. Sistemde tek elektronik cihaz termostat ve onun yapabildikleri belli maalesef. Dediğim gibi şu aşamada aklma gelen peltiere gelen elektriği 30 saniye açık 30 saniye kapalı gibi fasılalı çalıştırarak ısının aşırı artışını engellemek var.

Daha detaylı anlatır isem. Diyelimki 27 ayarlı ve toleransım 0,3 bu durumda 26,7 de ısıtma devreye giriyor ve 27 olana kadar minimum 75-80 saniye maksimumda 120 saniye civarında çalışıyor. Sonuç en az 28 dereceye ulaşan sıcaklık. Bu durumda 27,3 te soğutma yanıp sönmeye başlıyor ve 10 dakika dolduğunda 27,3 üstünde olduğu için soğutma açıyor. Sistem ilk açtığında ise durum tamamen facia. 22-23 dereceden başlayıp 4-5 dakika çalışıyor ve 27 derecede kestiğinde 29'u geçiyor sıcaklık.

Benim planım 26,7 de peltieri 30 saniye çalıştırıp 30 saniye durdurmak. Muhtemelen bu 30 saniyelik çalışma 27 ye ulaşmasına yeticek ve termostat kesecektir. Ya da 26,9 a çıktı diyelim. Bu durumda ikinci 30 saniyelik ısıtma devreye girecek belkide 10-15 saniye sonunda termostat 27 gördüğü için elektiriği kesecektir. İkinci bir 30 saniye çalışmış bile olsa 27,3 ü geçeceğini sanmıyorum. Burda 30 saniye düşündüğüm rakam tamemen tahmini belki 25 çalışıp 50 durması belki 40 çalışıp 40 durması daha uygun olur. Ama tek bildiğim ısıtırken soğutucu devreye girmeyecek şekilde bir artış, tersinde de soğuturken ısıtma devreye girmeyecek şekilde bir artış gerekli.

Bu sistemde de tek seferde bu saniyeleri ayarlayamamak olası ya da sıcaklık için uygun olan süre soğutucuda işe yaramayabilir. Artık bu devreyi sisteme ekleyebilir isem onlarada sonra bakacağım.

Bu sistemdeki gücü azaltmaktan ustaya bahsettim fakat çok uygun bulmadı. Belkide koyduğu trafonun böyle bir desteği yok bilemiyorum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst