Statik Ödevi

Battery

Üye
Katılım
14 Ağu 2011
Mesajlar
36
Puanları
1
Arkadaşlar statik için iki tane sorum var anlayan arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum. Üniversitede dersleri kaçırdım ödev teslim etmem gerek.
2100go6.png

mmcvo2.png
 
Selamun Aleyküm
Şekillerle izah edilmesi anlaşılmalarını sağlar. İkinci soru anlaşılmadığından ilkine bakmış olalım.
2.jpg
Resimde h/H1 T nin sağ kısım iptei sinüs-dikey bileşenini, h/H2 T nin sol kısım ipteki sinüs-dikey bileşenini vermektedir. İki dikey bileşen W ( ağırlığa) eşittir. (2-x)/H1 sağ ipteki T nin kosinüs-yatay bileşenini, (2+x)/H2 T nin sol ipteki kosinüs-yatay bileşenini vermektedir. Makara düzleminden yatay bir çizgi çizilip, üst kısım 2+x, 2-x bilgileri taşınırsa, ip ile yatay çizgi arası açı düşünüldüğünde durum anlaşılır.
Yalnız makara bir çengelin dışına çıkabildiğinden bu hali de kapsayan genel bir formül olarak;
22.jpg
Yine h/H1' ve h/H2' dikey bileşenler için sinüs çarpanı, (IxI + 2)/H2' ve IIxI - 2I/H1' yatay bileşenler için kosinüs çarpanıdır. x in mutlak değer içinde olması negatif kısımda seyredebildiğinde(ters yönde)ndir. IIxI-2I de IxI-2 nin de mutlak değerde olması kesirdekieksi işaretinin anlamını değiştirmemesi gerektiğindendir.

Genel geçer daha uygun açıklamalar yapılabilir ve de bazı eksiklikler incelenebilir ama gecikmemesi için eklemekteyim. Diğer sorular da açıklanırsa inceleme imkanımız olur;
Başarılar dileriz..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ilginiz için çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz
 
Rica ederiz.
Gelişme namına yapılanlar hoşumuza gider.Yalnız diğer soruları alamadık.
-----Düzeltme- Mesajımızdaki 2. resim
22.jpgile değiştirilmeli. F formülünde hem mutlak değer eksikliği hem de aritmetik hata bulunmakta.
-----
Hayırlı günler, başarılar
 
2.resimdeki soru aşşağıdaki sistemlere göre çözülecektir eksik attığım için özür dilerim
28kniux.png
 
Rica ederiz . Yalnız hangi paragraf hangi şekle ait ve de ilk şekilde sayı ve yayın özellikleri bulunmuyor(harf olarak da) , belk iteorik olarak yazılması/düşünülmesi isteniyordur.
Elimizden geldiğince yazmaya çalışalım ama herhangi bir dalın kendi kısmında özelleştirdiği izahlardan ziyade bilimsel gidişat ön planda oluyor bizim için kimi zaman.
2. şekilde momentlerin direk taşınması ve kuvvetler taşınırken kendisi ve o noktaya göre momentlerinin bulunup taşınması usulleri ile A noktasında sonuç;
117.jpg
Kuvvet bileşenlerine ayrıldı, Sin45=Cos45=0.7 olarak alındı, Bileşenlerine ayrılmış kuvvetin A'dan geçen Cos45 yatay biileşeninin moment etkisi olmadığı haliyle yazılmış oldu.
Hayırlı günler
 
Son düzenleme:
Diğer şekil için;
118.jpg
K noktasının yatay, O noktasının dikey tepkidiği, K noktasındaki sürtünme kuvvetnin ön planda olmadığı ile iki noktadakinin de hesap yönünden incelenebildiği(aslında temas noktalarında sürtünme denilemez durumda yüzeylerin girinti-çıkıntı biçimindeki oturmaları da mevzu olsa gerek), alfa diye soru şeklinde işaretli açının artmasıyla Fk nınn, azalmasıyla Fo nun arttığı durumdaki çözüm. Moment eşitliği ve kuvvet dengelenmesi esastır.
Her ne kadar söylemeye gerek yok gibi olsa da; Fyay=YayKatsayısı*YaySıkışmaMiktarı=k*x
Eksiklerimiz ve ya hatalarımız yönünden incelenmelidir.
Çözüm namına bu kısımlardaki gereklilikler yazılırsa incelenebilir.
Tabi statically indetermined sorular da bulunmakta...
Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:
Sayın cncarastirma özel mesaj kutunuz dolmuş sizden bir ricada bulunacaktım ulaşamıyorum
 
Rica ederiz Sayın Battery memnun oluruz.
Statik vb analizde daha önceden mom, mechanics of materials isminde bir kısım programlar yardımcı olabilirken, MDSolids - Software Informer. MDSolids is software for topics taught in the Mechanics of Materials course. linkindeki program da incelemek isteyenlere yardımcı olabilir.
2.jpg
Şeklindeki bir tarafı ankastre bağlantılı, yayılı yük ve moment dağılımlı bir analizde linkteki program solda momentli sağda momentsiz olarak;
22.jpg
grafiklerini göstermiş oldu.
Temel yaklaşım namına bilgilerimizi yoğunlaştırmadığımızdan detaylı bir yaklaşımda bulunamamış olabiliriz, belki ileriye yönelik eklemeler yapılabilir.
Ankastre mesnetin özelliği ile reaksiyon kuvveti yanında moment tepkisi vermekte, kuvvet çifti sözü ne kadar moment olarak sonuç ifade etse de aralarında mesafe olan iki kuvvet olduğundan kesme(shear) diyagramında değişim yönünden düşündürücü olmakta, son resmin sağ kısmındaki diyagramda -288Nm moment mesnet tepkisi olup bir üst shear(kesme) grafiğindeki yayılı yükün 48N olarak ortadan etkidiği haliyle hesaplanmış halde, soldaki resmin moment diyagramının -432Nm olarak başlaması yayılı yükün -288 sayısına 8.metredeki momentin 144Nm olarak eklenmesi halidir.
soru1.jpg
sorusunda resmin en altında yazan sorudaki virtüel iş hesabı da mekanik yönden pek ilgilenmemiş olduğumuz bir hesap yöntemi olup belki bahsettiğimiz gibi konu içerisinde ileriye yönelik bir ekleme ile cevaplanabilir.
Eksik bir kısmın tamamlanmasını ve ya herhangi bir kısmın geliştirilmesini konuyu açan üyeler öğrendiklerinde ekleyerek bilgi paylaşımını sağlayabilirler.
Başarılar dileriz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,948
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst