Solar sistem akü bağlantıları

Kardeşim arkadaş test ettirdim sağlam diyo doluluğunu soruyo baştan beri konudasın ama anlamadın heralde :D her neyse birde abuzer efendi vardı bu formda sensin heralde o :)

VSP250s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zaten sonuca ulaşamadığı için yardımcı olmaya çalışıyoruz, sorununu çözse yada kendi çözebilecek durumda olsa forumlardan destek almaya çalışmazdı.

Size özelden de yazdım ama hâlâ hırsla yazmaya devam ediyorsunuz, tavrınız doğru değil. Diğer konuda da keza aynı şeyi yaptınız. Aynı üslupla (sizinki gibi) yazmak zor değil, ancak doğru olanda bu değil.

Şarjdan çıkarılan akünün ilk anda kutup başı gerilimi yüksek olur. Bu yüzden kutup başı gerilimi yanıltır, yük bindirmeli testler yapılır.

Ben bu foruma neredeyse 10 yıldır üyeyim, daha öncede sizinle hiç karşılaşmadım. Son bir iki yıldır da yoğunluktan ötürü foruma giremiyordum. Bahsettiğiniz üye ben değilim.

Saygılarımla....
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Akü sağlamlık durumunu alternatif olarak taş dirençlerle de kontrol edebilirsiniz. Genelde ups işiyle uğraşan arkadaşlar bu yöntemle akünün yükteki voltaj durumunu değerlendirebiliyorlar. @-Acemi- arkadaşımızın bahsettiği şeyde tam olarak bu konu. Ölü bir aküde dahi voltmetre ile rahatlıkla 12v ve üzerini görebilirsiniz. Sebebi ise voltmetrenin iç direnci düşük olduğu için sizi akü ölçümünde yanıltabilir. Yada hiç yapamadınız 12v ile çalışan araç cihazlarından (su ısıtıcı gibi) temin edebilirseniz oda size yardımcı olabilir. Çalışırken ölçüm yaparsanız, anlık olarak voltaj değerinde düşmeler oluyorsa sizin şarj olayı yalan olmuş olabilir.
 
12v 35w-55w far ampulü her cebe sığar gözünüzü koruyun :cool::D.
 
Çok fazla amper çeken herşeyle olur,araç far ampülleri,12 volt ısıtıcılar, marş motoru,vb.hepsiyle akünün ciddi olarak görev yapıp yapmadığı anlaşılabilir.

Ayrıca akücüler veya bu akülerin sürekli şarj işiyle uğraşanlar herhangi bir akünün görev yapıp yapmadığını test için şönt ampermetreler (düşük omajlı,yüksek watt'lı dirençlerin bu ampermetrelere paralel bağlı olduğu ampermetreleri) kullanırlar. 150-200 amperlik akülerin bu şekilde şarj alıp almadığı görev yapıp yapmadıkları örneğin marşa bağlanmadan da kolayca anlaşılabilir.Kolay gelsin.
 
Merhaba. Yeni kurduğumuz mandıramıza solar sistem kurduk ve sonradan rüzgar gülü ekledik. Akülerden yeterli verim alamadığımı düşünerek bi kaç fikir geliştirdim. (neden yeterli değil derseniz : https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/solar-sistem-akünün-erken-bitmesi.110121/)

Sistemin şimdiki bağlantısı şu :
go8n40L.jpg


6 panel birbirine paralel, 12v 143 ahlık 4 akü 2 seri 2 paralel şeklinde bağlı. Aküler hem şarj kontrol cihazına, hem hibrit invertere, hemde rüzgar türbini şarj kontrol cihazına bağlı. Şarj kontrol cihazının seri bağlı aküleri ayrı ayrı kontrol edemediği için sistemde dengesizlik olduğunu düşündüm ve 2 tane solar şarj cihazı farklı farklı şarj etmeyi düşündüm :


Fo7DIGV.jpg


Solar şarj cihazları 12v da desteklediği için 12v akü girişi olabiliyor. Bu şekilde olursa şarj kontrol cihazları panellerden gelen elektrikle aküleri eşit şarj edebilecek. Ve aküleri seri bağlayarak inverter girişine ve rüzgar gülü şarj kontrol cihazına paralel bağlı. Ve gerekirse jeneratörden de şarj sağlayabilecek.


3. fikir.
Qz4R5Us.jpg

Bu sistemde aküler direk olarak birbiriyle seri bağlı değil. Şarj kontrol cihazlarının yük çıkışı seri bağlı. (sorun olur mu bilmiyorum)Böylelikle hem akülerin şarjı eşit, hemde düşük voltaj koruması her akü için uygulanabilir. Jeneratöre de 2 tane akü şarj kontrol cihazı bağlayarak gerekirse akülere ayrı ayrı takviye yapılabilir. Lâkin rüzgar türbinini nasıl bağlayacağımı bilemedim :D


Sizce hangi sistem verim için daha mantıklı? Aşağı yukarı aküler 7000w vermesi lazım teoride ama 3000 wattı zor veriyor.(sabit 300w yük ile 8 saat anca gidiyor)

Sorunu çözebildiniz mi?
Panelden gelen elektrik 24 volt iken paralel bağlı aküler 12v bağlandığında sistem çalışacak mı?
Akü şarj cihazı 12/24v ama akü voltajına göre panel voltaj tercihi yapılması gerekmez mi?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,936
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst