Sokak Aydınlatma Direği Topraklaması

hasankerim

Üye
Katılım
10 Kas 2009
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
36
İyi Çalışmalar arkadaşlar ACİL..! olarak bir bilgiye ihtiyacım var Dekoratif tip sokak aydınlatması veya Örn: Saha aydınlatılması direk dikilerek) gibi işlerde Topraklama hesabı olarak detaylı açıklamaya ihtiyacım var hesaplarını yapmam gerekiyor (BELEDİYE İŞİDİR)
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi Çalışmalar arkadaşlar ACİL..! olarak bir bilgiye ihtiyacım var Dekoratif tip sokak aydınlatması veya Örn: Saha aydınlatılması direk dikilerek) gibi işlerde Topraklama hesabı olarak detaylı açıklamaya ihtiyacım var hesaplarını yapmam gerekiyor (BELEDİYE İŞİDİR)
Mevcut bir topraklama var ve siz buna ait ölçüm raporlarına göre mi hesap lazım hocam.
EDİT : Ya da topraklama elamanlarının boyutlandırılması hesaplarımı ?
 
Bu noktada Elektrik Tesislerinde Topraklamalar adlı yönetmelikte ( ya da saçmalardan seçmelerde ) istemiyeceğiniz ; içinde boğulacağınız kadar detay bulabilirsiniz .

Alıntı : https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/topraklama_yonetmeligi-pdf.37678/
1. Topraklama elektrodu en küçük boyutları Topraklamalar Yönetmeliği Ek-A da verilmiştir. 2. Topraklama iletkenleri ve potansiyel dengeleme iletkenleri en küçük kesitleri Yönetmelik Çizelge-4a da, mekanik olarak korunmuş veya korozyona karşı korunmuş olup, olmamasına bağlı olarak: Bakır 25 mm2 Daldırma galvanizli demir 50 mm2 olarak bildirilmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • TOPRAKLAMA_YONETMELiGi.pdf
    1.4 MB · Görüntüleme: 162
Sayın hocalarım Bilgiler güzel ama aşağıda verdiğim hesaplarda bulamadıüım bağzı değerler var örn : d yi nerden buluyor başta görülen DİREK TOPRAKLAMASI adı altında bulunan 2 direk arası çelik galvanezi örgülü iletkeni biz kullanmıyacağız !! yani Çözümleme ve açıklamaya ihtiyacım var Sayın Hocalarım
 

Ekli dosyalar

  • 2-TOPRAKLAMA HESABI (TEDAŞ).xls
    32.5 KB · Görüntüleme: 118
örn : d yi nerden buluyor
d : YUVARLAK KESİTLİ TOPRAKLAYICI İSE; İLETKEN ÇAPI ( m), DİKDÖRTGEN KESİTLİ TOPRAKLAYICI İSE; İLETKEN KALINLIĞININ KISA KENARININ YARISI (m)

aslında hesaba gerek yok. Fahri hocamın da dediği gibi besleme hattında faz kesiti ile aynı kesitte toprak hattı çekmek yeterli. daha sağlam olsun dersen ilave olarak her direk için birer köşebent çakarsın.
 
Teşekkürler Arkadaşlar Çözüme ulaştı ancak Şöyle burada paylastığım hesaplamaların 1. sırası koruma yani pano topraklaması 2. si tesis topraklaması 3. de çakacağın bakır cubuğun sayısı ve çapı daha sonra işine yarayacak olan arkadaşlar için yazıyorum Herkesin bilgisine sağlık HKC..!
 
0mmakW.jpg
 
@Hırçın 41 hocam , vermiş olduğunuz tabloda kırmızı ile vurgulamaya çalıştığınız hususu açabilir misiniz?
 
Topraklayıcı boyutları ve topralama için sağlanması gereken koşullar. TEDAŞ topraklamada çıplak bakır olarak (örgülü iletken) olarak 35mm² altı kesiti kabul etmiyor. O yüzden belediye olarak projelerimiz Etüd proje biriminden direkler arası 35mm² çıplak bakır olarak projelendiriliyor TEDAŞ'da proje onayı için bu şekilde istiyor. Besleme panosuna, orta noktaya ve hat sonuna da bakır elektrod çakılacak şekilde projelendiriliyor. Kaçak akım rölesi kullanıldığından zaten topraklama direnci problem olmuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,175
Mesajlar
915,639
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst