Soğutucu Gazların çalışma özelliği

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,069
Puanları
156
Yaş
39
Herkese selamun aleyküm öncelikle sabah olacak bayram olacak Herkesin bayramı mübarek olsun Allah nice birlikte bayramlar nasip etsin mutlu huzurlu sevdiklerimizle diyerek söze girmek istiyorum...

Arkadaşlar limanın birinde reefer tamirleri yapan bir iş yerine girdim ( Reefer = Soğutuculu konteyner ) fakat benim bu konuda hiç bilgim ve tecrübem yok...

İşi bildiğini idda eden bir ustamız da işi bıraktı gitti şimdi kaldım ortada zıbıldak bi şekilde ;)

Sizden istediğim olay şu :

Ra410a gibi gazlar var fakat ben işi hiç bilmediğim için hangisinin özelliği nedir onu bilmiyorum ve sistemin dolaşım mantığı hakkında sizden yardım rica ediyorum...


Soru 1 : Bu gaz nasıl bir duruma maruz kalırsa ısıtır
Soru 2 : Bu gaz nasıl bir duruma maruz kalırsa soğutur ?
Soru 3: Soğutma ve ısıtmayı sağlayan parçaların neler olduğunu öğrenmek istiyorum...
Soru 4: Gazın dolaşım sistemi hangi yolu takip eder ? gazı dolaştıran sistem ne sistemidir ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Aleyküm selam ve iyi bayramlar arifesi dileğimle.Çok genel haliyle de bu sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

Bu iş için seçilen özel soğutucu akışkanlar üzerlerinde basınç olduğunda kolayca sıvılaşan ve basınç kalktığında (Expention valve=genişleme valfi ile) ve dar bir delikten akışkanlar mekaniğine göre hızla geçerken basıncın iyice düşmesiyle kolayca buharlaşarak çevreden (buzluktan,izole edilen konteynerden,vb.) ısıyı çeken kimyasal malzemelerdir.

Cevaplar;
1-Kondenserde yani sıvı ve sıvı+gaz fazına (Kısmen sıvı kısmen gaz fazında) bu ünitede iken tam geçerken atmosfere veya oda havasına aldıkları bu gizli ısıyı geri verirler.

2-Üzerindeki basınç kalkıp genleşme valfinden kılcal borulardan hızla geçip geniş bir boruya (Evaporatör serpantin boru yapısına) geçtiklerinde hızla sıvı halden gaz haline (sıvı+gaz fazı başlangıçta kısmen de oluşabilir) geçerken çevrelerinden buharlaşmaları için gerekli olan buharlaşma gizli ısısını (Kolonyanın elimizi serinletmesindeki gibi) alarak kendi kendisini ve dolayısıyle de evaporatör boru yapısını soğutmuş olur.

3-Soğutma ünitesi evapotaördür.Defrost yapmak buzu çözüp evaporatör yüzeyinden tam eritmek demektir.Isıtma ünitesi kondenserdir.Burada evaporatörden alınan gizli ısı odaya geri verilir.Atık ısı bu arkadaki sayah borulardan veya fan+mini radyatör şeklindeki kompakt bir yapıdan dışarı atılır.

4-Gazın dolaşım sistemi kapalı çevrimdir.Kompresörle sıkışan gaz kondenserden geçerken sıvı faza geçer,kompresör basıncı ile genleşme valfi ve kılcal boruya gelir,burada hızı iyice artıp basıncı düşerken (Ayrıca drayer=kurutucu elemandan da geçer) evaporatöre girip iyice genişlediğinde buhar fazına geçmeye başlar,tekrar kompresöre ve kondensere gelir,bu çevrim termostat ayarına ve iç soğutma durumuna bağlı olarak sürekli olarak devam eder.Kolay gelsin.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/isi-pompasi-nedİr-ve-nasil-uygulanir.72919/
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst