SMPS (Switch Mode Power Supply) çalışma prensibi

sayın arkadaşım arkadaşların bilgileri biraz yalın kalmış . ben bu konuyu 1991 yınında hacettepe ünüversitesinde okurken bitirme ödevi olarak verdim . smps kısaca anahtar modülasyonlu güç kaynagı demektir.türkçedeki anlamı bu . gelelim çalışmasına. devrede sabit bir kare dalga osilatör bir testere dişi osilatör ve birde karşılaşt ırıcı vardır kısaca. testere dişi osilatör çıkişa bağlıdır. kare dalga osilatör sabit frekansta çalışır ki bu devrenin ana frekansıdır. komparatör testere sinyali ile kare dalgayı karşılaştırır ve çıkış verdiğinde artık devrenin yapısına göre ilgili sürücü transistörün iletimini durdururarak darbe genişlik modülasyonu yapar. çıkısta gerilim yada akım kontrolleri ayrı ayrı yapılabildiği gibi sadece bir taneside tercih edilebiliyor. şöyle diyelim. voltaj düşerse darbe genişliği artırılıyor voltaj daha erken yüksek seviyesine ulasırsa darbe genişliği testere sinyalinin yapısı gereği genişlik azalıyor. sanıldığının aksine çok gürültğlü çalışırlar . ancak iyi bir filtreleme ile çıkıştan normal regülatörlere oranla daha iyi akım verirler . sadece akıma ve gerilime cevap verme hızları yüksektir. en iyi regülasyonu zenner diyotlu klasik regüle devresi verir . çorbada tuzumuz olsun . tuzu kuru olanlara . saygılarımla
 
çok teşekkür ederim. basit ve anlaşılır.
 
Benim sormak istediğim smps ile çıkış voltajı ayarlanabilen bir besleme devresi yapılabilirmi? açıklayabilir misiniz? teşekkürler
 
Arkadaşlar geçen hafta RBT marka şarjlı matkabın batarya kısmına başka marka şarlı matkabın bataryasını yuvaya uyuyor mu diye denemek istedim!Ama şarj makinesinin elektriği takılı olduğunu bu sırada unuttum ve sonuç pat diye bir ses içini açtım sigortası atmıştır diye sigorta atmış ve bir iki tane parçada kırılmıştı ben sigortayı ve kırılan elemanları değiştirdiğim halde sistem çalışmadı.Kırılan parçalar tristöre benzeyen küçük bir parça ile üzerinde 104 yazan mercimek kondansatör daha öncesinde de diyotları değiştirdim ama voltaj düşürücü trafonun orta ucunda ac 6 volt okuduğum halde diğer uçda çıkış okuyamıyorum.Trafoya 310 vdc geliyor ama çıkışında dediğim gibi orta uçta 6 volt ac varken şarjı yapacak çıkışta hiç voltaj yok ne yapabilirim?Şimdi bir şey denedim trafonun premiyer kısmında ana bağlantılarda avometre kısa devre konumda hiç direnç okuyamıyorum yine bu kısımdaki orta uçta 5 ohm direnç okuyabiliyorum.sekonder kısmında da 6 volt okuduğum orta uçta yine ohm okuyamıyorum ancak 14,4 volt çıkış vermesi gereken bölgede 2 ohm okuyorum.Trafo mu gitmiş acaba kısa devre yaparken kutupları ters takmışım!Ne yapabilirim arkadaşlar?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20150617_171910.jpg
    IMG_20150617_171910.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 57
bu trafonun 5 giriş kontağı varmış pcb ters çevirdiğimde soldaki uçla orta daki bir birine kısa devre olan uçlardan 5 ohm direnç okudum.geriye kalan sağdaki iki uç arasında da 5 ohm direnç okuyorum.
 
kırık olan tristöre benzeyen parçanın kodu: s9013 h331 bunu değiştirdim büyük tristörün yanında yine bunun yanında turuncu renkli mercimek kondansatör diye bildiğim üzrinde 104 yazan parça bunuda değiştirdim.Ama bu parçaların kırık olduğunu fark etmeden öncede 310 vdc okuyordum trafo girişinde ve bir seferde fişi çektiğim halde çarpıldım.ayrıca büyük tristörüde değiştirdim ama sonuç değişmedi!
 
Arkadaşlar merhaba öncelikle çok güzel anlatımlar olmuş teşekkür ederim benim bir problemim var 110v çıkış aldığım bir smps var boşta voltaj alıyorum ama yüke binince kesik kesik voltaj veriyor yardımcı olur musunuz teşekkür ederim.
 
Gidip geliyormu yani lehimleri bir kontrol et başlangıç olarak
 
Arkadaşlar merhaba öncelikle çok güzel anlatımlar olmuş teşekkür ederim benim bir problemim var 110v çıkış aldığım bir smps var boşta voltaj alıyorum ama yüke binince kesik kesik voltaj veriyor yardımcı olur musunuz teşekkür ederim.
Tüm kondansatörleri öncelikle kontrol edin. Şişmiş
olanları değiştirin. Yeniden çıkışı kontrol edin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst