Simetrik besleme olmadan nasıl AC çıkış alınır?

Crowbar

Üye
Katılım
29 Ocak 2010
Mesajlar
54
Puanları
1
Merhabalar. Özellikle SE (Class A) amplifikatörlerde gördüğüm, kafamı kurcalayıp duran
bir soru var.
szeke2.gif

Örneğin eklediğim kulaklık sürücü devrede. Mosfet +vcc ye ve gnd'ye bağlanmış. Şimdi hoparlör orta noktadayken (girişte hiçbir güç yokken membranın bulunduğu noktayı 0 kabul ediyorum) membranı ileri itme işlemini yapacak tamam anladım fakat membran tekrar sıfır noktasına geldiğinde, ters akım olmadan geri nasıl çekilecek? Class B devrelerde durum açıkça belli oluyor pozitif alternansı bir transistör negatifi diğeri işliyor fakat buradaki negatif nasıl oluyor? Yoksa membran bir miktar ileride kalıyor da ucunda güç yokkenki konumu dediğim 0 noktasına hiç dönmüyor mu? Yani çorba olacak ama şöyle anlatayım. Sinyalin 0 noktası bias seviyesi oluyor tamam ama hoparlör membranı o zaman hiçbir zaman orjinal sıfır noktasına dönemeyecek bu hoparlöre zarar vermez mi ya da gücünü yarıya indirmez mi en azından?



İkinci soruma gelirsek, ses sinyali AC yani pozitif ve negatif alternanslara sahip iken C2 kondansatörü nasıl polarize kullanılabiliyor? Bipolarize elektrolit kullanılması daha uygun değil midir?
 
Son düzenleme:
Hoparlöre bildiğin alternatif akım gelmiyor, öyle olsa hoparlörlerin + ve - ucu olmazdı. Yanlış bağlarsan hoparlör içeri doğru çalışır, doğru bağlarsan dışarı. Hatta 2 hoparlörün birini doğru birini ters tak ve birbirine yaklaştırırsan sesin azalarak kısıldığını görürsün. Birbirini götürür ses
 
Noise cancelling devrelerin prensibi de buna dayanıyor. Ama AC veya DC ayrımını buna bakarak yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum. Örneğin 5hz sinyali amplifiye edip hoparlöre vediğimizde membranın 0 noktasından içeri ve tekrar 0 noktasına gelip dışarı çıktığını görüyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,904
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst