Sigortaların patlaması

phase

Üye
Katılım
13 Ara 2009
Mesajlar
270
Puanları
1
Kompanzasyonda sigortalar patlamış ve tmş atmış sizce kondansatörlerin bikaçının ani bozulması buna neden olurmu? Giriş saniyesinin düşük olması etkilermi
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Hocam, bu durum tekrarlanıyorsa, sisteminin harmoniklerini ölçtürmende yarar var, aksi tatktirde sistemine zarar verebilir bu durum...;)
 
arkadaşla sigortalarla bir bilgisi olan yardım etsin lütfen şimdiden allah razı olsun
 
Kompanzasyon panosu, nasıl bir işletmede çalışmakta? Eğer ki harmonik sorunları varsa sn. volkanpasha'nın da dediği gibi ölçüm yaptırman ve önlem alman gerekebilir. Çünkü harmonik olan işletmelerde, kondansatörler etiket değerinden fazla akım çekerler. İlk kurulum aşamasında genelde panolar normal işletme koşullarına göre tasarlanır. Bu da doğal olarak panodaki ekipmanlara zarar verir. Kondansatörlerde herhangi bir zarar varmı bu arada?
Röle üzerinden, deşarj süresi düşük tutulursa, kondansatör deşarj olmadan deverye alındığında sigortası atar. Eğer kondansatör değeri büyükse ve aynı anda birkaç kademe birden alınırsa ana sigorta da atabilir.
Kondansatörlen değer yitirmesi durumunda, çekecekleri akım azalır. Sigortadan geçen akım da azalacağı için pek bir etki yapmaz.
Ama sigorta patlamasa olayını tam anlayamadım. Bu patlayan sigorta tipi nedir? NH'mı? Otomatik sigorta mı?
 
Yıllardır çalışan bir sistem hiç sorun çıkarmıyordu.Sigortalar NH tipi ve kondansatörlerde görünür bir bozukluk mevcut değil
 
Şebekeden anlık olarak voltaj yükselmesi sonucu bu arıza çıkmış olabilir.
 
Kompanzasyonda sigortalar patlamış ve tmş atmış sizce kondansatörlerin bikaçının ani bozulması buna neden olurmu? Giriş saniyesinin düşük olması etkilermi

Harmonik problemi olabilir, geçici gerilim yükselmesi olabilir, sürekli nominal voltaj üzeri çalışma+kalitesiz kondansatör olabilir, aşırı nemli ve/veya aşırı sıcak ortam olabilir, kondansatör içi kısadevre olabilir.
Kompanzasyon sistemleri konum itibariyle kaynağa yakın olduklarından özellikle kendine ait trafolu tesislerde kısadevre akımları çok yüksektir bu nedenle NH tipi bıçaklı sigorta kullanılır çünkü bu sigortaların kısadevre kesme kapasiteleri 120kA kadardır w otomatların ise 3-6-10kA gibi küçük değerlerdedir arıza durumunda w otomatın hasar görerek yangına sebebiyet verme ihtimali yüksektir. Bu nedenle NH bıçaklı sigorta tercih edilir/edilmelidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,555
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst