Sifirlamada elektrik var

metzeman

Üye
Katılım
20 Eyl 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
41
Herkese iyi aksamlar

almanya´da yasiyorum, evimin altinda kendime ait hobby atölyem ve garajlarim var,
buraya ana panodan 3faz 1nötr geliyor, ve garajda olan panodan elektrik dagiliyor.
ev 1965 yapimi dairelerde toprak hatti cekili ama garajda topraklama yok prizlere sifirlama yapilmis bu zamana kadar bir problem yoktu,

simdi ise garajda herhangi bir prize herhangi bir alet taktigimda aletin kasasinda düsük voltaj elektrik oluyor, elimle deydigimde hissediyorum,kontrol kalemi ile baktigimda lamba sönük yaniyor.
prizi bosken baktigimda faz-nötr ve faz-toprak 230v, nötr-toprak-0v.
Kontrol kalemi ile bakinca faz lamba yakiyor, nötr´de bisey gözükmüyor.
Sizce hata nerde olabilir? Kontrol etmeye nerden baslamam lazim?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Prizi kontrol edin nötr toprakta (sıfırlama) gevşeklik var mı? Yoksa taktığınız aletin toprağı gevşek kopuktur. 3 fazlı sistemlerde indükleme (ölü elektrik) biraz daha etkilidir.
 
Merhaba.Kontrol kalemi ile yapılan bu değişik ölçümler genelde yüksüz ortamda yapılacağından sizi nötr veya toprak konusunda çok da yanıltabilir.Buradaki garajda ilk yapacağınız işlem prizlerdeki toprak ve nötr’ün birleşimini iptal ettirip,tam olarak da ortadan kaldırmak,yani bu topraklı prizlerdeki toprak hattını nötr’den tam ayırıp boşa çıkarıp,ehliyetli bir elektrikçiye,garajınız için ayrı bir topraklama hattını,(Eğer evin toprak hattı yapılmış,sağlam olarak mevcutsa direk buradan,yoksa toprağa yapılan çeşitli yöntemlerle,yani bakır-çelik kazık,bakır-çelik levha,vb.ile yapılarak,bu yeni toprak hattından) garajdaki topraklı prizlerin bu toprak iletkeni için de çektirmenizdir.

Nötr ve toprak pratik (Kolay) bir çözüm olarak işini yanlış uygulayan elektrikçilerle yapılmış olmalıdır.En kısa sürede bunu iptal ettirip bu çok sakıncalı,yanlış uygulamayı (birleşmeyi) da kaldırtmalısınız.Çünkü sözünü ettiğiniz bu olumsuzluk yanında (Nötr’ün barasından gevşemesi veya okside olması sebebiyle oluşabilecek olan) K.A.K.R.lerini,eğer panoda kullanacaksanız (Nötr-toprak birleşimiyle) hiç bir şekilde de kullanamazsınız.En kısa sürede bunu elektrikçilere telafi ettirin.

Bir de tüm garajdaki prizlerinizi tek-mono fazlı (Faz-nötr-toprak şeklinde) kullandığınızı varsayarak bunu da yorumladım.Bazı motor (Asenkron) çalıştırma sistemlerinde sadece de 3 faz ve nötr yeterli olabilir,eğer priz baştan bu şekilde tasarlanıp da monte edildiyse,toprak hattının bu noktada olmamasının bir mahsuru da olamaz.Bunu da dikkate alabilmelisiniz.(En baştaki hem 3 faz,hem mono faz dağıtımı da yapılmıştır şeklindeki bilginiz dahilinde) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,472
Kullanıcılar
449,890
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst