Shield Topraklaması

icecoder

Üye
Katılım
13 Eki 2014
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
34
İyi günler

55kwlık motorları besleyen 3*50+25 kabloların shield topraklaması için ne tür kablo kullanabiliriz? Kablo kesiti ne olmalı? NYAF ve NYY tercihlerimiz arasında. Hangisi daha kullanışlı olur.

Yardımınız için teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Soruyu mu yanlış sordum yoksa cevap verebilen mi yok. Benim düşüncem NYAF Özellikle şu kablo. Nasıl olur acaba? Topraklama konusunda bilgili arkadaşlardan yorum bekliyorum.
 
Sorunuzu,anlşılır şekilde sorunuz.Konu ile ilginiz yoksa,bilen birisinden yardım alın.
 
Shield'in ingilizce anlamı zırh demektir. Zırhlı kablolar NyfGby - NYRY gibi kablolardır çektiğin kablonun cinsini belirtmemişsin. Motorlar frekans konvertörü ile mi kontrol ediliyor yada kemirgen falan mı var? fiziki zorlama mı var? neden zırhlı kablo?
Shield yani zırh topraklama barası ile irtibatlandırılır.


4- Shield = Zırh
 
Sorduğun soruyuda yazılan cevabıda hiç birşeyi anlamadın galiba :D
 
Sayın yaşlıuzman, çekilen kablo 3*25/35 motor güç besleme kablosu. Motorlara frekans konvertörü bağlanacak, zırhlı olmasının nedeni etrafında kumanda kabloları da olması ve biraz da güç kablolarının dış etkilerden korunması için. Motor kontrol panosundaki topraklama barasına bağlanacak topraklama için. Diğer tarafta da (motor tarafında topraklama olacaktır.) Bu topraklama olayında kullanılacak kablo konusunda bir belirsizlik var. Aslında kullanılması gereken NYAF topraklama kablosu fakat kullanılacak olan NYY.

Biraz karışık yazıyor olabilirim kusura bakmayın. Durum bu.
 
Dikkat edersen bende soruna cevap yazarken zırhlı kablo kullanma nedeni olarak motor frekans konvertörü ile mi kontrol ediliyor diye sormuştum.
1-Zırh topraklaması:Frekans konvertöründen motora 3 damar kablo gider hepsi faz damarıdır. Zırh'ın topraklaması panoda aşağıda verdiğim kelepçe ve benzeri aparatla yapılır, motorda bağlantı da metal rekor kullanılır. http://www.kaspazarlama.com.tr/12_004.htm

733bb7.jpg


2-Gövde koruma topraklaması: Frekans konvertörü ile çalışan motorlarda topraklama iletkeninin ayrı çekilmesi uygundur. Kablo cinsi olarak izoleli örgülü çıplak bakır tercih edilir.

Frekans konvertörü ile kumanda edilen motorların gövde topraklamasında önemli bir husus da mil akımıdır. Bunula ilgili bilgi ve yapılması gerekenler: Sf 9 ve 10
http://www.elsanas.com.tr/downloads/AC İndüksiyon Motorlarında Frekans Konvertörü Kullanımı-ELSAN Teknik Bülteni-FK01.pdf
http://tr.bearing-news.com/mil-akimi-kaynakli-rulman-hasar-ve-engellemenin-yolu/
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim yaşlıuzman bu gerçekten yardımcı oldu.

İyi günler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst