Sharp CD-C7000 Hoparlör Çıkışı Elektrik Kaçağı ?

Ner10

Üye
Katılım
8 Ara 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar eski cihazımı çıkardım kulak paslarım silinsin diye lakin hoparlör yaktı iki tane kendi hoparlörlerini korkumdan takamadım yakacak diye. Elektrik kaçağı var taktığımı yakıyor fanı sürekli çalışıyor sanki son seste müzik çalıyormuş gibi. Bu kaçağı sebebi ne olabilir veya nasıl düzeltebiliriz ? Hoparlörleri başka sete takıyorum ama o hazzı vermiyor yetmiyor galiba istediğim tonu alamıyorum.
 
Merhaba.Eski sistem bir müzik seti olduğuna göre sistemde besleme amacıyla mutlaka klasik trafolu bir regüleli güç kaynağı ünitesi bağlıdır.Güç kaynağı ünitesini amfi bağlantılarından ayırdıktan sonra on-off anahtarı açık ve prize takılı iken + ve - besleme uçlarından evvel trafonun sekonder ac. çıkış uçlarına kontrol kalemini değdirin.Kuvvetlice yanıyorsa trafonun 220 vac primer sarımlarından bir şeklide sekonder alçak voltajlı ac sarımlarına bir kaçak da var demektir.Trafonun ayni VA (Watt) güç değerinde olup 220vac giriş-ac. çıkışını ölçtüğünüz ac volt çıkış değerlisiyle tam değiştirmenizde kaçak problemini de sona erdirmiş ve amfi devresi yolundan hoparlörün yanmasını da önlemiş olursunuz.Müzik seti toprak hatlı ise toprak hattından da faz kaçağı yine donanımsal bir hata olarak da girebilir.Örneğin ben de bu yüzden pc ses kuvvetlendiricili hop. devremin entegresini yakmış ve entegreyi yenisiyle değiştirmek zorunda kalmıştım.

Müzik seti smps türünde olan bir güç kaynağı ile besleniyorsa yine amfi devresini güç kaynağından tam ayırıp kontrol kalemi ile kaçak kontrolünü yaparsınız.Yalnız bu güç devresindeki mevcut devredeki bu kaçak şu şekillerde de oluşabilir.Şebekeden tam izolasyonu sağlayan "optokuplör" adlı elektronik devre elemanları veya "smps trafosu" sarımlarımdan 220 vac tam doğrultulduktan sonra evirtilmek için primer sarımlara giren 310 volt dc. nin sarımlarında izolasyon bozulması olup sekonder sarımlara kaçak akımı verebilmesiyle bu kaçak yine oluşabilir.Elektronik bilginiz ve beceriniz varsa eğer bu parçaları yenisiyle tam değiştirerek veya komple smps güç kaynağı devresinin yenisini alıp değiştirerek bu sorunu tam olarak da çözebilirsiniz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Yardımın için teşekkür ederim ama galiba dün içinden bir parça yandı açılıyor elektrik vereceğinde arıza moduna geçip kapatıyor sistemi. Eski sarım bir trafo tabiki bayaca büyük birşey.Hraici olarak birde smps devresi mevcut ama dediğim gibi anahtar kontrol edip elektriği öyle veriyordu dün sinirlenip biraz vurdum üst kısımdan sonra bir yanık kokusu geldi ve açılıyor ana elektrik vermeden arıza moduna geçiyor. İyi anlayan birisi olsa gönderip yaptırıcam hem bakımıda yapılmış olur ama anlayan birini bulmakta tüm mesele. Birde İçerisinde STK411-550E var bu entegrenin datasheet dosyası varmı elinizde ? Baştan aşağı bir kontrol edeyim hangi bacak nedir ne değildir bir bakayım.
 
Smps devresi içten yanıp kısa devreye neden olan bir parça yüzünden de kendisini çıkışta hiç akım vermeyip tam korumaya almıştır mutlaka.Bu arızalı (Kaçakla da yanan) parçanın sizin tarafınızdan veya serviste bulunup değişilmesi de gereklidir.STK411-550E'nin elektronik devre şeması aşağıdaki linktedir.Kolay gelsin.

http://www.electronica-pt.com/datasheets/STK411-550E-HCD-DR4.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,545
Kullanıcılar
449,912
Son üye
mavilacivert11

Yeni konular

Geri
Üst