Servo motor hesabı nasıl yapılır?

vodene

Üye
Katılım
26 Eki 2006
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar Servo Motorlarda N.m hesabı nasıl yapılır bilen var mı?
Dikey yönde 2700 kg.lık bir yüke karşılık bu yük sadece bir kaç sn.lik olarak uygulanacak.Hızımız 1100 mm/dk. olacak şekilde düzeneğimiz de lineer kızak,vidalı mil ve
somun olacak.Bu yüke karşılık kullanılması gereken servo kaç Nm olmalıdır.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Selamun Aleyküm
Konunun uzmanı olmayarak azicane birkaç bilgi iletelim.
1100mm/dak = (yaklaşık)20mm/s = 0.02m/s , 2700kg(yaklaşık) = 27000N
Güç = Kuvvet*Hız = 27000N*0.02m/s = 540Nm/s = 540Watt
Kuvvet ve hız ile güç bulunur ama tork devir(-açısal hız) ile değiştiğinden, tork devir ile incelenerek bulunur. Aynı zamanda güç;
Güç=Tork*AçısalHız=T*w (Açısal hız=radyan/zaman, radyan:çemberyayı/yarıçap olarak; gidilen çember yayı mesafesi bölü zaman hızı, paydadaki yarıçap da torkun etkidiği kısımda torku bölerek kuvveti bulduğundan sonuç kuvvet*hız olarak çıkmış olur.)
Sistem vidalı mil gibi bir sistem ise istenilen hıza ulaşmak için gereken devir belirlidir. Devir 2pi/360 ile çarpıldığında açısal hız bulunur ve güç formülünden torka ulaşılabilir.(360derece=2piradyan)
2700 kg ve dikey mevzudan yükün kaldırıldığı düşünülüyor. Daha önce de farklı biçimde forumda konu olmuş olarak, 2.7 ton ve servo motor ne için kullanılıyor incelemek lazım hem de birkaç saniyeliğine..
Sistem ihtiyaçlar ile incelenirse, uygun çözümler için geniş bakış açıları ile daha uygun sonuçlar da bulunabilir. Bazı sistemlerde ters ağırlık ve ya gerilmiş bir ekipman vb desteği ile gereken kuvvet azaltılabiliyor ve de sadece baskıda beklemek için devamlı bir güç harcamadan sistem kurulabiliyor.
Sistemin tarifi inceleyenler için de gerekli ve faydalı olabilir ve de ulaşılan çözümün paylaşılması döküman oluşumuna zemin hazırlamış olur.
Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst