senkron generatör

besta

Üye
Katılım
30 Nis 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar senkron generatörün ikazlanması nasıl olur.Ayrıca aktif ve reaktif güçü arttırıp azalttıgımızda ikazda ne gibi degişiklikler olur.Ayrıntılı bilgisi olan varmı.
TEŞEKKÜRLER
 
GENERATÖRLERDE İKAZ SİSTEMLERİ

Bir alternatif akım senkron generatörünün gerilim üretebilmesi için rotor kutup bobinlerden devamlı olarak herhangi bir DC uyartı kaynağından beslenmesi gerekir. Rotor dışarıdan DC ile beslenince rotor kutuplarında mıknatıs kutupları oluşturulur. Generatörün türbin tarafından döndürülmesi anında bu mıknatıs kutuplarının meydana getirdiği alanlar stator sargıların kesecek ve stator sargılarında bir gerilim meydana gelecektir. Generatör rotor kutuplarındaki kutuplaşmayı temin etmek için tesis edilmiş doğru akım sistemine generatörün ikaz sistemi denir.

İkaz sistemini iki gruba ayırabiliriz:

1.) Dinamik(Dinamolu) ikaz sistemi
2.) Statik(Tristörlü) ikaz sistemi

DİNAMİK İKAZ SİSTEMİ

Dinamik ikaz sisteminde doğru akım, generatör miline bağlı bir DC dinamo aracılığı yardımıyla DC üretilip generatör rotor sargılarına çeşitli yöntemler ile verilir. Genellikle 1-200 Amper arası ikaz akımları için kullanılır ama bazı durumlarda 500 ampere kadar ikazlama akımı üretebilen dinamik ikaz sistemleri mevcuttur.

STATİK İKAZ SİSTEMİ

Statik İkaz sistemi 10000A’ kadar varan büyük ikaz akımlarının olduğu büyük güçlerde kullanılır. Bu sistem Dinamik ikaz sisteminden daha büyük akımlar için kullanılmaktadır. Statik İkaz Sisteminde generatör çıkış gerilimi, DC ikaz akımının direkt olarak kontrol edilmesiyle sabit tutulur.

Yani özetle,
dinamik ikazda generatör miline bağlı bir dinamo yardımıyla enerji üretilip generatör sargılarına DC veriyoruz.
statik ikazda ise generatör miline herhangi bir dinamo bağlı olmayıp, ya akü grupları ile ya da AC/DC dönüştürücüler ile rotora DC verilmektedir. saygılarımla...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst