hüseyin38

Üye
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
39
tesisimizdeki yeni eklenen hücrelerde SCHNEİDER SEPAM 1000+20 sekonder koruma rölesi kullanılmış.
sürekli toprak hatası veriyor.
Rölenin Ayarları yapılmamış.
Ön panelden ayarları yapabilirmiyim ve ayarlar ne olmalı?
Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
İlginize teşekkürler.



 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sayın hüseyin 38 aynı röleyi bizde kullanıyoruz.hatta yeni tanıştık sayılır bu rölelerle .rölenin ayarları ilk odul enerji tarafından bilgisayarla yapıldı.fakat bizdede toprak hatasından açma veriyordu.bizde röle üzerinden toprak korumasını iptal ettik sorun kalmadı.fakat bizim işletme şartları onu gerektiriyordu.sizin sistemi bilmediğim için bişey söylemek yanıltıcı olur.ayrıca rölenin ayarları girilmemiş diyosunuz.bildiğim kadarıyla bütün ayarları üzerinden yapmak mümkün fakat biraz uzunmuş diye biliyorum.
 
SGENCER ilgin için Teşekkür ederim.
Hücreleri Aldığımız yerle görüştüm, Ayarları yaptıklarını söylüyorlar, ne ayarları yapıyorsunuz , bende burdan kontrol edebilirmiyim dediğimde akım trafosu ayarını:30/5A. Toprak Açmayı:7,5A. Ani Açmayı ın:1 yaptıklarını söylediler. 1.kontaklara Aşırı akım 2.Kontaklarada Toprak Hatalarını yönlendirdiklerini Dolayısıyla ; toprak hatası aldığımız için 2. kontak atamalarında problem olabileceğini söylediler. açık yerine kapalı kontak ataması yapılmış olma ihtimali varmış.
Ama ben dedikleri ayarlarında neresi olduğunu ve 30/5A. Akım trofosu ayarını ve ın:1 i göremedim.
 
sayın hüseyin 38 elinizde olup olmadığını bilmediğim sepam kataloğunu inceledim fider koruma röleleriyle ilgili problemlerime yardımcı oldu bu kataloğun sizede yardımcı olması temennisiyle iyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • Merlin Gerin Koruma ve Kontrol Sepam 1000 Türkçe.rar
    1.2 MB · Görüntüleme: 485
hüseyin bey arızayı giderebildinizmi ve sorularınıza cevap bulabildinizmii benimde sepam rolesi ile başım dertte lütfen bilgi ve tecrübelerinizi paylaşabilirmisiniz.
 
sayın kral2046
Özür dilerim bu oralar çok yoğunuz masa başına oturmaya pek fırsatımız olmuyor.
sorunuma direk yardım edebilecek hiç kimse bulamadım. Ya bu konuyu iyi bilen kimse yok, ya da bilgiyi paylaşmak isteyen yok.
Yada herkes kolaydan ayarları bilgisayarla attığı için onlarda ne yapılacağını tam bilmiyor
şimdilik Toprak hatası olarak atanan Q2 çıkış rölesi ucunu söküp hatayı iptal ettim ve sistem normal çalışıyor.
ve henüz yoğunluktan ve enerjiyi kesmek için uygun zaman bulamadığımda denemediğim, bir çözüm bulum.
sepam Rölede toprak hatası uyarısı vermiyor, ama toprak hatası için atanan röle çıkış veriyor. burdan da anladığım röle ters kontak atanmış.
Digital I/O ayarları içindeki Q2 nin değeri 1 olarak görünüyor. bunu 0 yaparsan İnşallah problem çözülecek diye umut ediyorum.
 
Arkdaşlar öncelikle önerim, eğer sahada revizyonlar yapmayı ve servis çağırmamayı düşünüyorsanız, rölenin programını ve kablosunu tedarik edin. Bunlar Manisa fabrikada stokludur ve kolayca satın alabilirsiniz ya da hediye ederler.
Bu röleyi hem ayarlamak hemde neden açtığını bulmak açısından faydalı olacaktır.

Hüseyin38'in sorusuna gelince O2 rölesinin ters atanması doğrudur projesine bakarsanız bu röle arıza durumunda kapamayı engellemeye yöneliktir. Hata kaynağını yazınızdan çözemedim ama, trafoların ilk devreye alınmasında yeni trafonun mıknatıslanma akımları sebebiyle röle toprak arızası algılayabilir. Trafo bir miktar çalıştıktan sonra olay normale döner, o zamana kadar toprak ayarını biraz yükseltmekte fayda var.
Gönderdiğiniz dosyaya baktım, 30A bir trafonun olduğu sistemde 120A aşırı akım arıza eşiği seçilmiş ki bu oldukça yüksek bir değer. Eğer bu ayarlar sizin sisteme ait ise düzeltmenizi tavsiye ederim. Yine kısa devre için de 42In ve 300ms DT kadar bir eşik seçilmiş, bu da biraz yüksek olmuş.

İlave sorularınız olursa, pazartesiden itibaren, size yardımcı olmaya çalışırım, eğer Ankara'daysanız ki ben bu aralar Ankara'dayım, karşılıklı çözüm bulmaya çalışırız.
 
teşekkürler murat bey.
sepam ayarlarını, Hücreyi aldığımız, Ankara firması yapıp da gönderdi.
sepam da uyarı olarak toprak hatası vermiyor.
Ama sepama 24v.dc verince röle ekranı gelir gelmez, Q2 çıkış rölesi çekiyor ve ihbar rölesine Toprak hata sinyali gönderiyor dolayısıyla kesiciyi açtırıyor.
Hücreye OG enerji girişi yokkende aynı şeyi yapıyor,
Digital I/O ayarları içindeki Q2 nin değeri 0 yaparsam problemim çözülür mü?
 
Anladığım kadarıyla, sistemde ilave bir ihbar rölesi var ve toprak hata iletisi ihbar rölesinde belirtiliyor. Sepam ekranında torak hata yok ihbar rölede var ise bir adresleme hatası var. Sonuçta neyin arıza olduğunu sepam değerlendirir ihbar röle değil. O2 dediğim gibi standart uygulamalarda arızada(atanmış tüm arızalar diğer deyişle tüm açma arızaları) kesicinin kapamasını engellemeye yöneliktir. Eğer bu uygulamada sadece toprak arıza olarak atandıysa O2 değerini sıfır yapsanız sorun çözülür. Ancak bundan emin olmalısınız. Hücrenin projesini bana gönderebilirseniz daha net şeyler söyleyebilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,291
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst