Sanal Gerçeklik ile Lezzet

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Sanal-Ger%C3%A7eklik-ile-Lezzet-300x170.jpg



Ulusal Singapur Üniversitesi'nden araştırmacılar yılda bir düzenlenen Kullanıcı Arayüz Yazılımı ve Teknolojisi Sempozyumu'nda dili hızla ısıtıp soğutarak tatlı yiyeceklerin tadının sanal olarak hissedilebileceğini gösterdi.

Araştırmacılar dilin ucuna termal uyarı uygulayarak tatlılık hissinin sanal olarak hissedilmesini sağlayacak yeni bir yöntem bulduklarını söylüyor.

Deneyler sırasında katılımcılar dillerini termoelektrik elementlere dokundurdu ve yaklaşık yarısının dilinde tatlı hissi oluştu. Diğerleri ise dillerini dokundurdukları termal elementler sıcak olduğunda baharat tadı aldıklarını, soğuk olduğunda ise nane tadı aldıklarını söyledi.

Tokyo Üniversitesi'nden başka bir araştırmacı grubu sanal gerçeklik ile yiyeceklerin dokusunun hissedilip hissedilmeyeceğine odaklandı. Araştırmacılar çenedeki çiğneme eylemi sırasında kullanılan kaslara elektrot yerleştirdi ve bir elektrik atımının uzunluğunu ve frekansını değiştirerek sanal yiyeceklerin sertlik ve esneklik seviyelerinin hissedilip hissedilmediğini sınadı.

Deneyler sırasında araştırmacılar katılımcılardan çok farklı dokusu olan, gerçek bir yiyeceği çiğniyormuş gibi davranmalarını istedi. Tüm bu deneyler bu konudaki ilerlemenin şimdilik ilk adımları. Zayıf çene kasları, besin alerjileri ya da diyetler nedeniyle tatmin edici bir şekilde yemek yiyemeyen pek çok kişi olduğunu belirten araştırmacılar, bu kişilerin iştahlarını tatmin etmeye ve günlük hayatlarından daha çok zevk almalarını sağlamaya çalıştıklarını söylüyor. (Özlem Ak)

0720170130.jpg


Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Şubat 2017, Yıl 50, Sayı 591, Sayfa 15,16, Tekno-Yaşam, Sanal Gerçeklik ile Lezzet
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst