Robot Kol Yapımı

ugurkgs

Üye
Katılım
25 Ara 2014
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba Arkadaşlar;

Yeteri kadar inanırsak endüstriyel robot yapabilir miyiz?

Şöyle ki; elektronik konusunda hiçbir bilgim yok, hiç robot kol kullanmadım hatta görmedim, direncin ne olduğunu 2 ay önce öğrendim ve ardından araştırmalara başladım esasında robot yapma fikride yeni yeni gelişti. Buraya yazma nedenim, eğer bu işi kesinlikle kotarazmasın derseniz projenin devamı getirmeyeceğim.

Yapmak istediğim, çalıştığım fabrikaya kaynak yapabilen robot. (bir sürü örneği var bu işin alâsını yapan firmalar var fakat hobi veya tatmin olma duygusu tanımı her neyse bende yapmak istiyorum.)

Kesinlikle bu iş kolay olacak demiyorum öyle özgüven patlaması yaşayarak haddimi de aşmak istemem fakat kurduğum mantık doğrultusunda robot kolun yapımı olabilecek gibi geliyor.

Robot kolun aşırı hassas olması en azından şimdilik pek önem arz etmiyor.

Amaç; ustanın hareketlerini taklit ederek yapılan tüm hareketleri kopyalayıp tekrarlatmak. Yani, usta robot kolun öğreneceği torç ile bir kez numune kaynak yapacak ve bu hareketleri robot kol çalıştırıldığında tekrar edecek.

6 eksen robot kol ve hemen yanından öğretici 6 eksen kol. Öğretici kol eksenlerine enkoder koyarak adım sayacak ve bu adımları hafızaya atacak ardından robot kolun motorları bu adımlara göre hareketini sağlayacak.

Proje yada yapılmak istenen şey eleştiri ve önerilerinize tamamen açıktır. Fakat tek ricam, yukarıda belirttiğim gibi eleştirilerinizi hiç bilmeyen birine yapacağınızı unutmayın yada alaycı olmayın.

Evet, yeteri kadar inanıyorum bunu yapabileceğime fakat sadece inanç bu proje için yeterli mi ?
 
Merhaba, eğer yeteri kadar inanır, konu ile ilgili yeterli bilgi, yazılım konusuna hakimiyet, teknoloji ve finansal desteği de sağlarsak neden olmasın.
Öncelikle çok ileri seviyede elektronik , yazılım ve mekanik konularını öğrenmeniz yada bunlara hakim kişilerden oluşan bir ekip kurmanız gerekecek. Lafı uzatmayayım basit bir robot kolu yapmakla işe başlayabilirsiniz. Şöyle bir çalışma var. Youtube ve diğer sitelerde pek çok amatör robot kol projeleri mevcut. Bunları inceleyip bir tanesi ile başlamanızı öneririm. Başarılar dilerim. Saygılarımla
bu basit bir kol yapımı

bu ise hareketleri taklit eden bir kol

Kolay gelsin.
 
@acaroz paylaştığın videoları ve daha nicelerini izledim, aslında referans noktam da ikinci paylaştığın "taklit eden kol".

Finans ve teknolojik imkan öyle uçsuz bucaksız değil fakat yeteri kadar destek alabilirim. Zaman olarak belirlenmiş bir süre yok bu sebeple "önce öğren sonra uygula" modunda devam edebilirim.

Aslında kritik olan izlediğim yol doğrumu ( enkoder ile adım sayarak motorlara bu adımlar kadar ilerlemelerine sağlamak) bunu merak ediyorum.
 
@ugurkgs Bu konularda forumda bir kaç paylaşım görmüştüm. Onları inceleme fırsatınız oldu mu acaba ?
 
İnanın birçok forumu ve konuyu inceledim fakat burada bu konudan bahsedildi mi hatırlamıyorum. İlk incelemelerde terimlere yabancılık olunca akılda kalıcı olmuyor.
 
Programlama konusunu bildikten sonra gerisi gelir,ilk önce arduino'yu araştır derim dili çok basit 1-2 denemeden sonra işi kapıyorsun, 20 tl gibi mevla ile alabilirsin. biyerden başlayıp ve üstüne gittikten sonra gerisi geliyor,kesinlikle kendini kasma ufak şeylerden başla kendine güvendikten sonra gerisi geliyor ve bunları geçen yıl programlama dahi bilmeyip şimdi ise protez el yapan birisi söylüyor
 
Öncelikle protez el başarınızı kutlarım.

Ardunio ille tanışmam direncin ne olduğunu öğrendiğim zamana tekabül ediyor. Yani, önce Arduino'u aldım led yakmak için direnç olması gerektiğini öğrendim ve denemeler başladı.

Bugün geldiğim aşama;
Servo motoru sürmek için encoder'in hareketlerini EEPROM'a kaydederek ve bu hareketleri tekrarlatmak oldu. Kapasite sorunu içinde encoder hareketlerini C de yazdığım programa aktararak akabinde bunları tekrar Arduino'ya göndermek. Kısaca, yukarıda paylaşılan videonun ikincisinde olanı potansiyometre ile değilde encoder ile hareketini sağladım.

Hala kurduğum mantığın yanlış olduğunu düşünmüyorum.

Yüksek torklu servo ve 400 pulse'lık encoder sipariş edeceğim. Yakın dönemde çizimine de başlayacağım.


encoder.jpg
 
Mrb Yıl 2016 ve aradan 3 yıl geçmiş sonuç yokmu
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,871
Mesajlar
913,216
Kullanıcılar
449,461
Son üye
evenzhou

Yeni konular

Geri
Üst