regülatör hakkında

halhal

Üye
Katılım
19 Haz 2016
Mesajlar
325
Puanları
1
Yaş
40
S.A
geçen elektronik malzeme satan bir yerde müşteri kombi için regülatör istemişti. Satıcıya içinde akü olup olmadığını sordu. satıcı olmadığını söyleyince almaktan vazgeçti. sanırım ups arıyordu.

konuyla ilgili birkaç şey danışmak isterim
  1. satıcı kombi için regülatör alımının yaygın olduğunu söyledi. kart arızasını önlemek için. iyide evde başta lcd olmak üzere birçok yerde kartlı cihaz var neden yaygın olan kombi?
  2. bütün evde genel bir koruma amacıyla ne yapılabilir?
  3. regülatör nasıl bir koruma sağlıyor? sadece 220 enerji deki dalgalanmalarımı önlüyor? bu dalgalanma hangi aralıkta kalırsa sağlıyor? içerisindeki trafo yükseltiyor mu ? alçaltıyor mu?
  4. bir binada bu arızayı kökten çözmenin yolu nedir? her cihaza bir adet regülatör mü alınmalı?
 
konu hakkında aydınlatıcı bilgi yok mudur?
 
Merhaba.
1- Kombilerin dijital yapıda olanları voltaj dalgalanmalarına çok hassas olup elektronik devre kartlarındaki işlemcilerini kolayca bozabilir.Bu nedenle şebekedeki dalgalanmaların çok fazla olduğu mekanlarda,bu kombinin zor şartlarda çalıştığı ortamlarda voltaj regülatörleri,kesintilerin çok sık olduğu yerlerde kombi ups’si (Pc ups’leri uygun olmayıp kombiler için özel yapılanları) tercih edilir.Yani kesinti olmayıp sedece Şebeke voltajında dalgalanmalar varsa regülatör, kesintiyle birlikte yine bazı dalgalanmalar yine varsa kombi ups’si çok daha uygun olur.İnteraktif ups’lerde şebekeden gelen voltaj fazla değişirse ups içindeki akü>inverteri röleler ile devreye alıp asıl şebekedekini alıcı cihaza (kombi veya pc) iletmez.Normal dalgalanma veya kombiye zarar verebilecek ve istenmeyen parazitik sinyallar gelirse,giriş devresindeki filtrelerce bu giderilir.

İnteraktif ups’ler fiyat açısından online ups’ler kadar yüksek ve daha kaliteli olamasalar da girişteki küçük parazitleri ve dalgalanmaları yine de yok edebilir,daha büyük dalgalanmalarda,rölelerle şebekeden ayrılıp asıl beslenecek cihaz sadece inverterle akülerden beslenir.

2- Evde genel koruma için kombi kadar hassas olmayan cihazlar (Buzdolabı,tv,çamaşır mak,uydu alıcı,vb.) için yine dalgalanmalar çok fazla ise ev girişinde hepsini besleyecek güçte ve tek bir voltaj regülatörünün her cihaz için ayrı ayrı takılmasından daha uygundur.(Ortak koruma için) Bunlara ek olarak ups ise pc gibi cihazlarda,içindeki özel verilerin bu kesintilerde kaybolmaması,HDD’in bozulmaması için diğer cihazlardan bağımsız olarak bağlanabilir.Yüksek voltajlardan veya şebekedeki anlık yükselmelerden korunmada hassas ve korunması çok gerekli olan cihazlardan önce de akım korumalı prizler kullanılabilir.(Hangi cihazdan önce bağlıysa onu yüksek voltaj dalgalanmalarından içindeki paralel bağlı varistörle korumuş olur)

3- Regülatörün içinde 220 vac girişe karşılık gelen voltaja göre çok çeşitli voltaj kademelerine otomatik (Bu elektronik yollarla olur) geçişi sağlayan ve o anki şebeke voltajını algılayıp trafo çıkışından ona göre her zaman 220 vac’nin net çıkmasını sağlayan kendi içinde bir otomasyonu vardır.Bu trafonun sekonder çıkışı çok kademelidir ve voltajın en fazla ne kadar yükselip düşebileceği düşünülerek çok kademeli çıkış sarımları özel olarak oluşturulmuştur.Dolayısıyle gelen voltajı algılayıp gereğine göre alçaltır veya yükseltebilir,bunu çok çıkışlı olan bu sekonder sarımlarını otomatik devreye alarak yapmış olur.Az voltajda örneğin 250 volt sargısını devreye alarak veya çok voltajda ise 180-200 volt çıkışa karşılk gelen sargısını devreye alarak yine 220 vac’nin sabit kalmasını sağlar.İnteraktif ups’lerin pek çoğunda regülatör kadar olamasa da bu voltaj stabilizasyonu benzer şekilde daha küçük çaplarda yine mevcuttur.

4- Bu sorunu binada kökten çözebilmek için bu şebekenin geldiği elektrik idaresi ile direk görüşülüp bu arızanın (Aşırı dalgalanmanın) gerçek nedeni (Eğer varsa) ortaya çıkarılmaya çalışılmalı,gerekirse bina elektrik girişinden önce anlık olarak gelebien ve cihazlar için tehlikeli olan bu aşırı gerilimlere karşı bazı koruyucu ekipmanlar (Parafudr gibi) konunun uzmanı yetkililer tarafından mutlaka konulmalıdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
hocam konu ile ilgili birkaç soru daha sorayım müsadenizle;
  1. kombi için özel (pc regülatörü değil anladığım kadarıyla) regülatör demişsiniz. bunun pc regülatöründen ne farkı var?
  2. şebeke gidince regülatör zaten işlevsiz kalacak. acaba eve komble trimbox taksak regülatör ihtiyacımımız ortadan kalkar mı?
  3. regülatör hangi voltaj aralığında (ör. 150-275 v) şebekeyi regüle edebilir.? (bu kısmı tam anlayamadım)
 
Merhaba. Sn.hal hal, hemen herkesin sorabileceği,aklına kolayca gelebileceği çok güncel sorular aklınıza gelmiş, cevap vermeye çalışayım. Çok fazla konuya ayni anda cevap verip, bunları fazla açmadan yazdım sanırım.Bu nedenle onlar hakkında iyi bilgi sahibi değilseniz,haklı olarak bir güçlüğünüz olmuştur,doğal olarak.

1-Evet,dediğiniz gibi kombi ups’leri ve kombi regülatörleri en başta kombi cihazları tam göz önüne alınarak yapılmışlardır. Ama teknik özelliklerinde kullanım listesinde yer alan diğer hassas cihazları da (Pc gibi) kolayca çalıştırabilirler, çok kaliteli oldukları için. Ama bir pc için seçilen sıradan, çok ucuz bir ups’nin kombi cihazını çalıştırmada uygun olamayacağını belirtmek istemiştim.
http://www.kombikampanyalari.com/kombi-regulatoru.html

2-Trimbox’dan bahsetmeyi unutmuştum.Trimbox tıpkı 3 fazlı asenkron motorlarda motoru koruyan faz koruma (Faz sırasını koruyan) bir röle gibi çalışır,ev,iş,vb.yerleri için yapılmıştır. Örneğin toprak hattı yerine faz geldiğinde,nötr tam koptuğunda K.K.K.R gibi devreyi keserek tüm cihazları korur.Aşırı gerilimlerin şebekeden gelebilmesinde ise benzetmek gerekirse parafudr veya akım koruma prizi gibi (Onlara bazı yeni özellikler eklenmiş haliyle) görev yapıp gelen YG'li akımı iletmez,tam olarak kesmiş olur. Ama K.K.K.R.sinde veya motor faz koruma rölesindeki gibi gelen bu akımı regüle etme özelliği,yani regülatörün yaptığı gibi gerilimi içten bir düzenleme özelliği yoktur.Aşırı gerilimleri,ters ve yanlış verilen faz,nötr,toprak,vb. veya nötr kopması gibi olağandışı durumları giderir,fonksiyonları bunlardır.

Herhangi bir kesintide koruma yapmak istiyorsanız reg. veya trimbox'u değil ups‘leri korunacak olan cihaz/cihazların hemen öncesinde kullanmalısınız.

http://www.trimboxafyon.com/Trimbox-Nedir

3-Voltaj regülatörleri genellikle 160-240 volt ac aralığında (Neredeyse tüm smps’lerin çalışma sahası olan 165-265 vac veya 100-265 vac sınırına benzer olarak) çalışır. Ancak üreticiden veya firmadan firmaya çok küçük farklar olabilir. Satın aldığınız regülatörün teknik özellikler kısmında bu aralık kesin olarak da verilir, buradan okuyarak bu aralıktan kesin olarak da emin olabilirsiniz. Bu konuda başka sorularınız varsa onları da çekinmeden sorabilirsiniz. Kolay gelsin.
http://www.genma.com.tr/gentrans_voltaj_regulatorleri_voltaj_regulatorleri_icin_sik_sorulan_sorular
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst