R/C Uçak İçin Flaşör

Beko2486

Üye
Katılım
11 Tem 2011
Mesajlar
11
Puanları
1
Merhaba ben uçağıma flaşör seti yerleştirmek istiyorum bunu için sanırım power led kullanmalıyım ancak baskı devre çizmeyi bilmediğim için bir türlü yapıma başlayamadım. Tıpkı şu videodaki gibi olmasını istiyorum. Turnigy RC LED Lighting System on Vimeo
 
Video dan anladığım kadarıyla herhangi bir devre çizilmemiş. 1 Led haricinde geri kalan Led'ler sürekli yanıyor yani düz bağlantı çekilmiş. Sürekli yanıp sönen Led diyod ise Flaşör Led diye satılan gerilim uygulanınca kendi kendine yanıp sönen Led diyotlardan. Yani kablolarla motorun gerilim aldığı uçtan düz bağlantı yapılmış.

Benim de R/C hobim var. Uçuş süresi kısalmasın diye fabrika üretimi olarak helikopterimin etrafında bulunan yaklaşık 12 Led lik sırayla yanıp sönen devreyi söktüm. Çok fazla Led kullanmanız uçuş süresini kısaltacaktır.
 
Fakat benim uçağım patlar motorlu olduğu için uçuş süresi hakkında herhangi bir sınırlama yok :D yakıt bitene kadar :D uçak patlar motorlu olduğu için mecburen büyük uçak büyük olunca da ledler küçük kalabilir diye düşünerek power led düşünmüştüm. Videoda dediğiniz gibi yanıp sönen iki ışık var. Ama yanıp sönmeleri birden değil yavaş yavaş yanıp sönüyor. Bunu nasıl ayarlayabilirim ?
 
Basit bir flip flop devre ile istediğiniz hızda yanıp sönmesini ayarlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kondanstör değerlerini değiştirmek. Ancak devre şeması çizmeyi bilmiyorsunuz. Tavsiyem elektronik parça satan yerlerden flaşör led alıp direk bağlantı yapmanızdır.

Yok ben yavaş yavaş yanıp sönsün istiyorum diyorsanız elektronik parça satan yerlerden hazır flip flop devre satın alıp kondanstör değerlerini biraz büyültebilirsiniz.

Patlar motorlu bir RC uçağı kullanmak için epey geniş bir alana ihtiyacınız olacağından gündüz vakti bu Led ler pek dikkat çekmeyebilir.
 
ben kendim yapmak istiyorum sonuçta bir hobi bu. zaten internetten bulduğum bir flaşör baskı devresini yaptım. çalışıyor fakat istediğim gibi değil sizden ricam bu videodaki gibi görünmesini nasıl sağlarım (power led kullanarak) bilgisayarımda ares var, KiCad var ancak bir türlü birşey çizemedim yani ordaki kondansatör şeklini bulamadım biraz yardımcı olursanız sevinirim :)
 
Yaptığınız baskı devrenin şemasını buraya koyar mısınız yavaş sönmesi için ne yapılabileceğine bir bakalım.
 
C1, C2: 4u7 50V Elektrolitik kondansatör

Bu malzemelerin değerini artırmanız gerekiyor. Örneğin C1 ve C2'yi 220µF olarak değiştirirseniz daha yavaş yanıp sönecektir. Birini 50µF diğerini 100µF yaparsanız birisi daha az yanar diğeri daha çok yanar. Bu malzemeler fazla pahalı değil bir kaç tane farklı değerde kondansatör alıp istediğiniz sürede yanıp sönmesini sağlayana kadar deneyebilirsiniz.
 
şimdi sizin yazdığınız uf sitede yazan 4u7 bunlar aynı şey mi?
 
Kondansatör değerleri bir kaç farklı şekilde yazılabilir. 4µ7 şeklinde de 4.7 µf şeklinde de yazılabilir.

Kondansatörün birimi Farad dır. Yalnız Farad çok büyük bir değer olduğundan µf= Mikro Farad, pf=Piko Farad, nf=Nano Farad gibi alt birimleri kullanılır.

Site de yazan uf birimi kafanızı karıştırmasın karakter sıkıntısından öyle yazılmış, uf diye bir birim yok. Aslında µf şeklinde yazmaları gerekirdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst