Röle Triyak Kontrolü

ertan2002

Üye
Katılım
9 Eki 2009
Mesajlar
51
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba arkadaşlar, projem için şöyle bir şey araştırıyorum..
pic in çıkışını bir röleye verip, röle çıkışını da triyak ı tetiklemek için kullanmak istiyorum yada bu tarz bir şey? amacım bir makineyi kontrollü olarak açıp kapatmak ancak rölenin bu yükü taşayacağından emin değilim, ssr ise pahalı gibi..

o yüzden hocamın yönlendirmesiyle triyak ı röle ile tetikleyebilirsem makineyi triyak ile anahtarlayabilrim..

bunu için fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler
 
Amacın sadece açama-kapama ise, yapman gereken şey rölenin açık kontağı üzerine bir güç kontaktörü bağlamak olacaktır ve beslemek istediğin yükü bu bağladığın güç kontaktörü üzerinden rahatlıkla çalıştırırsın...
 
cevabınız içn teşekkürler, ilk mesajda pic kullanılmış, bildiğim kadarıyla bir dalga göndermek lazım triyak için, pic de kesme üretilmesi lazım v.s. bu konuda çok bilgim yok..

ikinci olarak bu devreyi pic çıkışı ile beslesem sonuç alabilir miyim? çok basit geldi bana da.. yani her hangi bir pulse olmayacak mı? gerçi sistem dc de çalıştığı için bir pulse gerekmez ama çıkış Ac

bilgilerim tam oturmadığı için kavrayamıyorum tümüyle.
 
@hemmuhhemtek , cevabın için teşekkürler.. şuan için sadece açma kapama ama ileriki aşamalarda geliştireceğim... şimdi şöyle bir durum var cihazlar zaten bir kontaktöre bağlı durumda ben bu kontaktöre röle bağlamaktan sakındım aslında öyle bir düşüncem vardı ama hoca dediki röle kaldırmayabilir bu akımı o yüzden triyak ile yap bu işi..
 
her faz/notr değişiminde triyakın tetiklenmesi gerekiyor. Eğer sadece aç kapa yapmak istiyorsanız pic ile
moc3041.jpg

devresini kullanmanız gerekiyor. oradaki nand kapısını iptal edip direk şaseye çekin Rin 470R olarak değiştirin tamamdır.ayrıca PWM sinyalı uygulayarak dimmleyebilirsinizde.
 
siz bir röle ile kontaktörü acıp kapamadan korkmayınız.yeterki uygun röleyi seçiniz.ben benzer uygulamalarda finder marka 46.619.024.0074 kodlu rölesini vede 97.01 kodlu röle soketini kullanıyorum.siz bu durumda pic çıkısına bir adet transistör baglayacaksınız vede röleyi çektireceksiniz.röle üzerindende kolaylıkla kontaktörü cektirebiirsiniz.
 
Arkadaşlar herkese merhaba, iyi bir yıl geçirmenizi diliyorum.
Bu konu ile ilgili benimde bir sorum olacak. Bir ısıtıcının kontrolünde ısıyı sabit tutmak için röle sürekli olarak devreye girip çıkıyor. Dakikada 3-4 defa. 10 amper çıkışlı bir röle bu ancak bu sürekli çalışmadan dolayı yay tertibatı sürekli kırılıyor ve röleyi yenilemek zorunda kalıyorum. bobin ucu 12 vdc olan bu röle yerine triyak kullanabilirmiyim. Nasıl bir devre oluşturmak gerekir. Kullanılan ısıtıcı 1200 Watt.
 
Rölenin gücü yetersiz geliyor. Yapman gereken rölenin çıkışına bir adet 3TF41 kontaktör bağlamak. Giriş kontaklarını kendi arasında ve çıkış kontaklarını kendi arasında köprüle. Kontaktörün giriş kontaklarına fazı ver ve çıkışını rezistansa götür.

37 derece sıcaklıkta sabit tutulan bir etüv için ben şöyle bir uygulama yapmıştım. Bir adet 1500 W dimer aldım. Bu dimerin değerini cihazdaki sıcaklık değişimini takip ederek belli ber değere ayarladım. Normalde 5 amper çeken rezistansın akımını 3,5 Ampere getirdim. Böylece kontaktör çekip rezistans etüvü ısıttığında daha önceleri sıcaklık 39 dereceye kadar çıkarken(devre 38 derecede enerjyi kesmesine rağmen resiztansın kendi ısısından kaynaklı yükselme nedeniyle), bu yapmış olduğum dimer ile sıcaklık 38 derecenin çok fazla üzerine çıkamamış oldu.

Seninde devrende böyle bir kararsızlık varsa, dimer kullanabilirsin.
 
10 Amper röle yerine 30-40 amperlik bir triyak kullanırsanız sorununuz çözülecektir.Triyak bir soğutucuya bağlanmalıdır.Röleyi çektirmek için kullandığınız gerilimi triyak tetiklemesinde kullanabilirsiniz.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst