Proteusla yapılmış tarih saat sıcaklık devresi neden 2 derece yüksek gösteriyor?

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,970
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Devrede PIC16F877 mikro denetleyici DS1302 gerçek zaman saati entegresi ve LM35 ısı sensor entegresi kullanılmış yazılım CCS C ile hazırlanmış. Simülasyonda herşey çok güzel ancak simülasyonda LM35 sıcaklığı 40 dereceye ayarladığım halde ekranda 42 derece okuyor neden olabilir ?

Kaynak dosyalara şu adresten ulaşabilirsiniz.

http://320volt.com/7-segment-display-ile-saat-tarih-sicaklik-gostergesi/

vadfafaz.png
 
devredeki kristal 20mhz olarak ayarlı mı sayın @serkan_48. Yorumları okudum biraz sıkıntılı bir devre olduğundan söz ediliyor. Özellikle büyük display kullanmak için mutlaka transistör yada uln2003 gibi bir entegre kullanılması gerek. Bu haliyle yanlız küçük display kullanılabilir.
 
sicaklik_degeri=floor((sicaklik_voltaj/10)+2);
şöyle bir kod satırı var css c den anlamam ama sıcaklık değerinin 2 derece fazla çıkması +2 den olabilir mi. +2 ibaresini silip tekrar denemek lazım.
 
@T-Tech

Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Display olarak buyuk display kullanmayacağım. Küçük displaylerle yapmayı planlıyorum. Devre bence imalat hataları yüzünden çalışmıyor.

Yazılımdaki ilgili satıra bakayım çok anlamasamda yönlendirmeniz ile ilgili satırı bulabilirim. Sorum şuki değeri değiştirsem bile yazılımı tekrar hex koduna nasıl çeviririm bilmiyorum ccs ile hiç uğraşmadım.

Biraz inceleyeyim. İyi noktalara değindiniz.
 
rica ederim yardımcı olabilmişimdir inşallah. Css c kullanan arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilirler.
 
Serkan, bence LM35 ile yapılmış devrelere bulaşma. bu hali ile negatif sıcaklığı göstermez haberin olsun.
sicaklik_degeri=floor((sicaklik_voltaj/10)+2); buradaki +2 yi kaldırınca düzeliyor istersen düzenlenmiş halini göndereyim ama yapacaksan DS18B20 sensörlü bir devre bul daha iyi olur.

kolay gelsin.
 
Sayın pwm.c tavsiyenizi arastıracağım.

Sizin gorusunuzu almak gerekirseneden ds18b20 kullanmalıyım?

Yazılım bilgim olmadığı için ancak hazır projeler üzerinde çalışabiliyorum. Düzgün proje bulmak kolay olmuyor.
 
@serkan_48
öncelikle LM35 bir analog çıkışlı sensördür. PIC ile okurken donanımsal ADC kullanılıyor ancak bu ADC 10bit olduğu için 5v besleme referansı ile yaklaşık 5mv çözünürlükte okuma yapabiliyor. LM35 ise 1C sıcaklıkta 10mv çıkarır yani her 0.5C sıcaklıkta ADC birimi 1 artar. buda hassas ölçüm yapamayız anlamına geliyor. ayrıca, analog sinyal okurken ortam gürültüleri ve beslemedeki parazit dalgalanmalar ölçüm sonucunu olumsuz etkiler. birde, LM35 ile negatif sıcaklığı okumak için bazı donanımsal eklemelerin yapılması gerekir aksi halde okuyamazsın. nedense bu devreleri yapanlar hiç eklememiş.
bunun nedeni aslında belli. tasarımcılar kolaya kaçmış. ds18b20 kullansalar okuma süresi 750ms süreyi buluyor. display tarama yapıldığı için LM35 sensörünü ADC ile daha hızlı okuyup zaman kaybını azaltmak istemiş. yani bu acemice yapılmış bir uygulama. sıcaklık çözünürlüğü mühim değil ama negatif değeri mutlaka göstermesi gerekir. tabi bu devre sadece göstermelik yapılacak bişeyse sorun olmaz ama gerçek hayatta kullnılacaksa bazı özellikler gereklidir.
neyse, internette ds18b20 ile yapılmış yığınla uygulama var hatta sana nasıl bişey lazım söyle bende bakayım.

kolay gelsin.
 
@pwm.c

Tekrar merhabalar. Şimdi detayları anladım. Teşekkür ederim.

Nasıl bir şey aradığıma gelince daha önce forumda topik açmıştım. https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/tarih-saat-sıcaklık-devresi-yapmak-dot-matriks.101894/

Burada ilk mesajımda ve aşağıdaki videodaki gibi bir proje yapmak istiyorum.


Örnek videodaki saat aynen sayacak. Sayımı yukarıdan aşağı yapacak videodaki gibi. Saat dot matriks de 20 sn gibi bir süre duracak. Sonra yine videodaki gibi ekran sola kayarak tarihi gösterecek. 10 saniye tarihten sonra tarih yine sola kayıp bu sefer sıcaklığı gösterecek. Sıcaklıkta 10 saniye göründükten sonra tekrar başa dönüp yukarıdan aşağı saat gelecek.

Böyle bir proje ancak bu tabi kolay bir proje değil.

İlk olarak 7 segment ile saat görünecek yukarıdaki gibi 20 saniye. Sonra tarih görünecek 10 saniye sonra sıcaklık görünecek 10 saniye. Bunu çalışmak istedim. bir sürü proje indirdim simülasyonlarda deniyorum. Sizlerin sayesinde yeni bilgiler öğreniyorum. LM35 ile proje yapmak istiyordum ama sizin önerinizle artık DS18B20 projelerini inceliyorum. Sayın ETE nin projelerine bakıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,976
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst