Profilo 70 ekran crt tv'deki arızalı horizontal güç transistörü

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhabalar;değerli arkadaşlar;Bugün uzun zamandır (Yıllardır) kullanmadığım 70 ekran tv kartında küçük bir test yapmaya da karar verdim.Önce fişe takıp on/off düğmesine bastım.Hiçbir canlılık,ses de yoktu.Uzun yıllar beklediğinden dolayı ac girişteki sigorta kısmı tozlanmıştı sanırım.Çıkarıp yeniden soketine oturduğunda ise tv bir tepki verdi.Ama yüksek frekanslı "cık","cık" şeklinde devamlı,çok ince frekansla tekrarlayan sesleri de çıkararak verdi bu tepkiyi,standby'daki kırmızı ışık (Led) ise sırada hiç yanmıyordu.

Tv kartındaki 220 volt ac.'nin sadece P-N giriş soketi dışında tüm geçme soketleri çıkarıp tekrar bu şeliyle tv'yi denedim.Ayni ses yine vardı,birşey değişmemişti.EHT trafosu yakınında (Horizontal katı bölgesindeki) BU 508 AF güç transistörünün bacaklarını havya ile söküp transistörü tam dışarıya çıkardığımda,yeniden bu tv'yi fişe taktım.Bu defa standby ışığı normal olarak yandı ve mekanik ilk çalışma sesini çıkardı,her zamanki çalıştığı gibi.Belli ki bu güç transistörünün kendisi tam arızalıydı.

51 ekran arçelık crt tv'imde de,daha önceden arıza yapıp da bozulan BU 508 DF adlı güç transistörü ile ayni ebatta ve plastik kılıf yapısındaydı bu güç transistörü.Her ikisinin özelliklerinin tıpatıp ayni olabileceğini,sadece de sonlarındaki DF ve AF harflarinin değişik bir üretim (versiyon) şekli olabileceğini düşündüm kısa bir an.Ama tam emin olabilmek için de datasheeetlerini iyice incelediğimde,sadece üst dayanım (üst pik) voltaj değerlerinin ayni olduğu,BU 508 DF'nin iç yapısında yer alan ön koruma (Komütasyon) diyodunun,BU 508 AF'de ise hiç yer alıp da bulunmadığı (Sembolünde de bulunmuyor) bu dataseeti sayesinde belirlenmiş oldu.(Datasheetine bakmış olmasaydım,forum içinden bu "BU" ve "DF" farkını,yani "BU 508 güç transistörlerinin" bu değişik özelliklerini sizlere sorup öğrenmeyi düşünmüştüm açıkçası)

Buradan son söz olarak sizlere söylemek istediğim mesaj da,tıpatıp ayni büyüklükte olan bu özel yatay çıkış katı güç transistörlerinin,belli bir yere kadar bu başlangıç kodlarının ayni olmasında bile,son DF ve AF farkının çok fazla özellik farkını beraberinde taşımış olabilmesidir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Öncelikle güç transistörü oldugunu nasıl tahmin ettiniz? Hemeh hemen ilk önce ondan başlamışsınız. Yerine hangi transistörü taktınız hocam?
Merhabalar binbaşı hocam. Öncelikle sizi tebrik ediyorum çok da güzel arızayı bulmuş ve gidermişsiniz. Buna benzer 37 ekran regal televizyonumda 2 defa bu cik cik sesi geldi ve power ışığı söndü. Bu televizyonun kulağı çınlasın şu anda mutfağımda benle birlikte 10 köy gördü hakkını inkar edemem. Yalnız benim arıza giriş katı cam sigortasından kaynaklıydı Allah'tan. 2 defa aynı sorun oldu 2'de de cam sigortayı değiştirerek giderdim. Cik cik deyinde aklıma bu geldi. Tabi ki o sıralar köyleri karış karış gezen bir öğretmendim.
Elektronikteki bir arızayı gidermek insana başka duygular içerisine sürüklüyor nedense. Ulaşılması zor ve zahmetli bir aşktır elektronik.:)
 
Arızanızı gidermenize sevindim Sn. Binbaşı'm, evet bu cikleme direk Hor. Tr arızalanmasından kaynaklanıyor fakt bir kaç etkeni var; ya saptrma soketinde - bu Tr ayaklarında kötü lehim, ya da bu tra sol ayağını takip ederek 10mF 63v kond arızası ile beraber. Yani Tr değişmenizle beraber soğuk lehim taramanıza rağmen sonuç negatifse bu kond mutlaka değiştirin. Bir not, bu cikleme (yüksek frekanslı ses) insanın yaşı il e paralel duyma sınırının dışına çıkabilmekte, kulak sağlığınız yerinde maşallah.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst