Prizlerde toprak hattı kopması

Fazlardan biri ile toprak arasına bağlayacağınız neon göz lambası kaçak akım rölesinin açmasına neden olur.
Topraklama kontrolü için: 1)Nötr-toprak kısadevresi yaparak kaçak akımın açıp açmadığını kontrol edersiniz. 2)Periyodik olarak topraklama direnci ölçümlerini yaparsınız.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Fazlardan biri ile toprak arasına bağlayacağınız neon göz lambası kaçak akım rölesinin açmasına neden olur.
Topraklama kontrolü için: 1)Nötr-toprak kısadevresi yaparak kaçak akımın açıp açmadığını kontrol edersiniz. 2)Periyodik olarak topraklama direnci ölçümlerini yaparsınız.
Üstadım seni takdir ediyorum. Harika bir tespit. Kaçak akım elbetteki açar. Çözüm olarak da kaçak akımın öncesine neon lambayı takabiliriz. KAKR kendinden önceki sistemden etkilenmez.
Olayı çok farklı bir paçadan yakalamışsın.:D
 
Sistemde kaçak akım röleleri sırayla ve sellektif şekilde yerleştirilir dolayısıyla öncesinden bağlamakta çözüm olmaz. Dediğim 2 madde uygulanır.
 
Merhaba,sn iozkan;sn.Rezistans'ın da çok iyi ifade ettiği gibi hem görsel hem de sesli uyarı ile bu toprak yokluğu gözlenebilir.

Işıklı ikaz için makine içinden,gelen 3 faz ve toprak giriş klemensinden (Makineyi beslemeden evvel) toprak hattı ile fazlardan biri arasına bir neon lamba (Pano gösterge lambası) makinenin dışından farkedilecek şekilde de yerleştirilir.Toprak gittiğinde bu lamba söner ve görsel olarak da toprağın hiç gelmediğini anlarsınız.

Sesli ikaz için 220 voltluk giriş bobin sargısı olan ve normalde açık/normalde kapalı kontakları olan bir röle de gerekir.Bu röle de toprak ve fazlardan biri arasına sürekli bağlı bulunur.Toprak gelmediğinde röle kontakları değişip normalde açık halden kapalıya geçip seri bağlı olduğu devrede kuvvetli ses veren bir buzzeri veya zil çanını da çaldırır.Böylece neon gösterge lambasını dalgınlıkla siz görmeseniz bile bu kuvvetli ses ikazıyla 3 fazlı fişi hemen yerinden çıkarır ve bu makineyi de korumuş olursunuz.Zil devresinde şarjla hazır bekleyen 12 volt 7 amper jel akü de olabilir.Toprak kesildiğinden kapanan bu ters röle kontaklarından 12 volt dc. kontaklardan seri olarak geçip 12 voltluk zil kampanasını veya bir buzzeri çaldırır.İyi bir elektrikçiye bu sistemi izah edip yaptırın.

Diğer amaçlar (Özellikle motorlar) için 3 fazda yaygın kullanımda da olan faz koruma,faz sırası,aşırı akım veya aşırı/düşük gerilim koruma röleleri,KAR,vb. bu türden amaç için kullanılamaz.Kolay gelsin.
Teşekkür ederim, dediğiniz şekilde uyguladık ve çalıştı :)
 
Kacak akim rolesi olan yerde role atti, biz de denemek icin rolesiz yere geçtik. Dediğiniz gibi k.a.r. ile birlikte kullanilmiyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,177
Mesajlar
915,643
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst