prizin toprak ucu simsiyah olmuş neden bilen varmı..

heavenmile

Üye
Katılım
10 Kas 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
geçenlerde yazmıştım mutfakta musluktan topraklama çarpıyor diye.....bulaşık ve çamaşır makinasının çalıştığı topraklı yani 3x1.5 uzatmamda var..cihazlarda burdan çalışıyor..blok prizde bi sıkıntı yokama duvardaki prizin toprak ucu sıkı bağlı olduğu halda siyahlamış...ve hala sudan toprkalam mı neyse gıdıklıyor çoca...neden bilen varmı..acil..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Priz Topraklamasının ya buat yerinden gevşek var ya da daire veya bina topraklamasının düzgün bir şekilde yani eksiz olarak topraklama çubuğuna veya levhasına gittiğini varsayarsak bağlantı noktasında gevşeklik olabilir bu nedenle prizin topraklama kısmında siyahlaşma oluşmuştur.
 
Prizin kablo bağlantısı sıkı olduğu halde, prizdeki fişin girdiği yuva genişlemiş ve büyümüşse de ısınma yapar.
 
bu durumun iki sebebi olabilir
1- topraklama maşasından taşıyabileceginden fazla akım geçmiştir ve ısınmıştır
2- tam temas olmamasından (gevşeklik ) dolayı oluşan direncin oluşturduğu ısı sonucu oluşmuş olabilir
her iki durumdada topraklamadan akım geçtiği kesin bu akımı oluşturan neden nedir bilmiyorum ama eger faz toprak kısadevresi oluştu ise sigorta akması gerekirdi atmamışsa demekki topraklamanda bir sorun var demektir ya bağlantılarınızda yada toıpraklamanın kendisinde
 
Doangun arkadasımızın bahsettiği ihtimal bana da daha mantıklı geldi..Topraklama cubuk veya levhanız ile irtibatınız kesilmiş ise, sizi gıdıklayan akım torağa akamayıp, çıplak ek noktalarından kendisini dışarıya atmaya çalıştığı için siyahlaşma oluşmuş olabilir.
 
ŞEF ' Alıntı:
Prizin kablo bağlantısı sıkı olduğu halde, prizdeki fişin girdiği yuva genişlemiş ve büyümüşse de ısınma yapar.
Yaa arkadaşlar kusura bakmayın, benim cevap biraz alakasız oldu galiba. Soruyu tam okuyup, anlamadan konuya daldım. Ben prizin nötr ayağı diye algıladım. Tekrar özür diliyorum.
 
buattaki bağlantılarda temassızlık olabilir bide topraklamayı ana girişe kadar takip et
 
Musluklarda elektrik çarpıyorsa bina topraklamanız kötü(toprağa gömülü olan kısım) veya topraklama hattınız kopuk yada gevşektir.
Kod:
Genelde en çok topraklama hatına kaçak veren elektrikli cihaz elektrikli şohpenlerdir. Çünkü içindeki rezistans patladığı yada gövdeye kaçak verdiği zaman suya temas ediyor ve (topraklamada kötü olduğundan) su tesisatında kaçak bir elektrik akımı oluyor. Tabi genelde yüksek amperli sigorta seçtiğimizden ve sudaki dirençten dolayı sigorta atmıyor.(Bu söylediklerim sadece sizden kaynaklanacak diye bişey yok apartman dairesinde oturuyorsanız başka dairelerdende kaynaklanabilir, musluklardan ve elektrikli cihazlardan çarpılabilirsiniz.)
Kod:
Musluklarda elektrik çarpması şohpen haricinde çamaşır makinası,bulaşık makinası gibi su hattına bağlı cihazlardan olabilir ama en çok şohpenlerde olur.
Kod:
Gelelim topraklı prizdeki kablonun siyahlaşmasına; kablonun bakır ucu siyahlaşmışsa büyük bir ihtimal oksitlenme olmuştur ama izolesi siyahlaşmışsa prize bağlı alıcılarda kaçak vardır ve kablonun bağlı olduğu yerde gevşeklik vardır.
Kod:
Topraklama hattındaki kaçak genelde farkedilmez (umurasanmaz) ama istenmeyen bir elektrik sarfiyatıda sağlayabilir yani boşuna para ödeyebiliriz. Unutulmamalıdırki topraklama hattında kaçak olmaması gerekir. Topraklama hattı bizim can güvenliğimizi sağlar ve lütfen evlerimizde kaçak akım koruma rölesi kullanalım
 
sn heavenmile, musluktan elektrik çarpması oluyor ise mutlaka bir şekilde su borusundan nötr alınmış yada topraklama olarak su borusu seçilmiştir.Allah tan korkmaz kuldan utanmaz bir takım insanlar elektriği kaçak kullanmak için , nötrü su borusundan yada inşaat demirinden alarak (devamında bir işlem daha yapmak suretiyle) bu işlemi gerçekleştirirler.Bu işlemi bulunduğunuz binada bir dairenin yapması , diğer dairelerin etkilenmesine yeter bir durumdur.Topraklama olarak tercih edildiğinde; kullanılacak (anormal- elektrik kaçıran) bir cihaz muslukta elektrik çarpmasına neden olacaktır.selametle
 
ya oksitlenme yada herhangi bir kaçak var aşırı akım taoprağa gidiyor sigortanında ya amperi büyük açmıyor yada işlevini kaybetmiş
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst