Prizden Topraklama Ölçümü almak...

takcay78

Üye
Katılım
5 Ağu 2014
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
41
Konum
İstanbul
Topraklama uygunluk raporu vermek için Prizden Topraklama ölçümü alma zorunluluğu var mıdır?
Birde açık ofis tipi yerlerde her masada enaz iki adet priz olduğunu düşünürsek toplamda 100den fazla prizden tek tek mi ölçüm alınır ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Pirizden topraklama ölçümü,normal topraklama ölçümü yapmanın zor olduğu yerlerde tercih edilen bir yöntemdir.Böyle ölçümdeki sonuç,işletme topraklaması + koruma topraklaması değeridir ve her pirizde farklı ! ( iletken ve bağlantı noktası irtibatlarına bağlı olarak ) değerlerde olabilir.Ancak,yine de itibar edilen bir değerdir.Böyle bir ölçüm zorunluluğu var ise,tüm kullanım noktalarının ölçülmesi daha sağlıklı olur.Ana topraklama tesisini ölçebiliyor iseniz,pirizden ölçüme ihtiyaç ve zorunluluk yoktur.
 
Son düzenleme:
Bendeki cihaz propları takarak panodan ölçüm almayıda sağlıyor,bir ucu fiş olarak takılan başlığıyla prizden ölçüm almayıda sağlıyor.
Anladığım kadarıyla sizin dediğiniz,panoya ulaşamadık panonun bulunduğu katta herhangi bir prizden ölçüm al yeterlidir. Mi ?
 
Ölçüm sonucu uygun ! ise ve ölçü aletinizin kalitesinden emin iseniz,olay bitmiştir.
 
Fahri Yetiş Hocam katta bulunan her priz ölçümde ufak da olsa farklı sonuçlar veriyor.Mesela 5 adet prizden ölçüm aldım,bunlar arasında endüşük değerimi baz almalıyım yoksa aritmetik ortalamamı almalıyım ?
 
Öngörülen rakamı görmüşseniz,hangisini yazdığınızın önemi yok.En yüksek değeri de yazabilirsiniz.
 
Peki sınır değer hesaplaması yaparken priz sigortası üzerinden değerlendirip 50/16 mı yaparız. Yoksa panodaki anakesiciyimi baz alırız ?
 
Küçük amperajlı sigortalar hariç,sigortayı attırabilecek değerdeki topraklama direnç değerlerini yakalamak oldukça zordur.Bu nedenle,kaçak akım şalterleri kullanmak gerekir.İnsan emniyeti için öngörülen değer ise 1666 ohm. dur.16 dediğiniz,sigorta akımı ise,sigorta karakteristiği B ise 5 le,C ise 8 ile çarpılması gereken rakamdır.Bu direç değerine ulaşmak hemen hemen imkansızdır !
 
Haklısınız.
Rapor doldururken K.A.R. yoksa ; 50/16*5=0,62ohm yazılabilir o halde. Yada panoda atıyorum 250 lik kompak şalter var ise ben yine prizin bağlı olduğu sigorta değeri üzerinden mi işlem yapmalıyım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,317
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst